Vadí, když děti nosí tašku přes rameno?

Vadí, když děti nosí tašku přes rameno?
Pokud už dítě vadné držení těla či dokonce skoliózu nemá, občasné nošení tašky přes jedno rameno mu neublíží
Foto: Shutterstock
Sdílej na facebooku
15. července  2017 
 06:00

Už je zase tady. Móda tašek přes jedno rameno ovládla české střední i základní školy, které ještě před několika lety takřka výhradně opanovaly školní batohy. Dneska však mnozí žáci i studenti vláčí i těžké učení v tašce na boku podobně, jako tomu bylo koncem 80. let. Co na to jejich záda?

Aby bylo jasno, jako rodič několika dospívajících dětí dobře vím, že i batoh narvaný učením se dá nosit ležérně přes jedno rameno. Nicméně není to extra pohodlné a tak to potomci i jejich spolužáci celkem zhusta prokládají chvílemi, kdy si batoh vezmou tak, jak se patří. Jenže tašku přes rameno lze nosit jediným způsobem. Sama přitom vím, jak mě samotnou bolí záda, když delší dobu nosím přes rameno kabelku, která přitom tak napěchovaná ničím těžkým není.

„Nošení tašky přes rameno je pro páteř nezdravé. Dochází pouze k jednostrannému zatěžování páteře, které může a často vede k jejímu špatnému držení. Proto je stoprocentně zdravější a pro záda vhodnější nosit batoh, jelikož při jeho nošení je zátěž na záda rovnoměrně rozložená a není tedy důvod pro to, aby se páteře křivila,“ je proti taškám na rameno Kateřina Pešlová z www.fyzioklinika.cz. Hrozí asymetrie v držení těla a lopatek.

Na druhou stranu, pokud už dítě vadné držení těla či dokonce skoliózu nemá, občasné nošení tašky přes jedno rameno mu neublíží. Hlavního viníka potřeba hledat jinde – děti i dospívající mají mizernou fyzičku a mimo jiné také slabý svalový korzet kolem páteře, takže je mnohem snazší, aby se jim kvůli nošení nevhodných zavazadel záda vychýlila ze správného směru i postavení. Kdyby měly děti kolem zad i jinde pevné svaly, záda by je bolela méně a navíc by jim méně hrozilo, že si je zkřiví nošením těžké tašky na boku. 

Zánět středního ucha: Kdy vyrazit k lékaři a jaké babské rady zkusit?

Zánět středního ucha: Kdy vyrazit k lékaři a jaké babské rady zkusit?

Je to taková rodičovská noční můra. A to doslova, protože často přichází v noci. Dítě se budí s pláčem, je zjevné, že ho něco bolí, ale čím menší je,…celý článek

Rodiče se v souvislosti s příliš těžkými zavazadly školních dětí obávají většinou skoliózy, ale ta naštěstí zase tak častá není. Daleko běžnější je mírné špatné držení těla – odborníci mluví o vychýlení do deseti stupňů – které by například podle informací z http://www.ortopedicke.info rozhodně nemělo být důvodem k tomu, aby dítě bylo například osvobozeno od tělocviku. Naopak by mělo začít cvičit o něco více, aby si zpevnilo svalový korzet. Více než tašky přes rameno přispívá k vadnému držení těla dlouhé vysedávání u počítače a nakonec i špatný posez ve školních lavicích, protože školní nábytek v mnoha školách není extra pohodlný a například moc nepočítá s výškou dnešních dětí. 

Pozor však, pokud se skolióza, byť počínající, například na pravidelní kontrole u lékaře objeví, měla by se začít řešit například nošením korzetu hned, protože něco s ní udělat lze jen u dětí, dokud se tělo vyvíjí a dokud lze ovlivnit růst páteře. I v pubertě však už může být pozdě.

Sdílej na facebooku
Autor: red
Klíčová slova:

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku