Batoh pro prvňáka, staršího školáka a i studenta: Vybírejte z nových modelů na trhu!

Klasické školní aktovky už se skoro nedělají, s výjimkou těch pro nejmenší školáky a i tak jde často o variantu batoh
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
23. srpna  2017 
 06:00

Také vám přijde, že sotva začnou prázdniny, už vás obchody vyzývají, abyste nakupovali školní pomůcky. Jenže teď už jde do tuhého. Začátek nového školního roku se blíží závratnou rychlostí a je na čase vašemu školákovi vybrat batoh do školy. Zvláště pokud máte doma budoucího prvňáčka. Ale i starší školák si zaslouží vykročit v září s novou taškou do školy. Vybírat můžete ze spousty modelů a různé je i cenové rozpětí. Podívejte se do naší fotogalerie, jaké batohy letos frčí. 

Čtvrtého září to vypukne a vám zase začnou školní povinnosti. Co nástup do školy vašemu dítěti trochu zpříjemnit a pořídit mu nový školní batoh? Pokud souhlasně kývete, pamatujte si jedno: Nezkoušejte batohem nebo aktovkou dítě překvapit, nechte ho, ať si samo vybere. 

Důvody jsou hned dva. Tím prvním je skutečnost, že by se měl batoh dítěti líbit, tím druhým pak to, že by mu měl sedět, a tudíž je dobré, když si ho vyzkouší. A to pokud možno se zátěží, která skutečně ukáže, jak mu sedí na ramenou a zádech.

Aktovka vs. batoh

U malých prvňáčků je lepší zvolit klasickou aktovku, která má pevnou konstrukci, a je tak šetrnější pro dětská záda a páteř. Chybu ale neuděláte ani tehdy, pokud sáhnete po kvalitním batohu. Důležité je vybírat batohy s pevnou výztuží zad, které poskytují oporu a na zádech se nijak nekroutí. Tento typ batohů je pak vhodný nejen pro děti na základní škole, ale třeba i středoškoláky, kteří nosí na zádech velkou váhu knih, učebnic a sešitů.

Kromě výztuže zad je u školní brašny důležitá také tloušťka a výztuž ramenních popruhů, které se nesmí zařezávat do ramen a měly by být pohodlné na nošení. 

„Tašku i batoh by děti měly správně nosit nasazené na obě ramena. Nošení brašny na jednom rameni je oblíbený módní nešvar řady školáků, který však přispívá k horšímu držení těla i zátěži zádových svalů,“ varuje Michaela Tomanová, primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí.

Jaké letos frčí aktovky a batohy do školy? Podívejte se v naší galerii
Jaké letos frčí aktovky a batohy do školy? Podívejte se v naší galerii
Autor: iStock

Velmi důležitá je také samotná hmotnost batohu či aktovky. Ta by neměla přesahovat jeden kilogram.Zejména děti na prvním stupni by neměly nosit na zádech celkovou váhu těžší, než je 10 procent jejich vlastní váhy. 

"Děti mají aktovku nebo batoh velkou část dne na zádech, a proto je třeba jim maximálně ulevit od váhy, kterou budou po celou dobu nosit,“ doporučuje Tomáš Žaloudek z firmy Eastpak, která vyrábí batohy nejen pro školáky. 

Za pět set, ale i za tři tisíce korun

Před nákupem nové školní brašny se nejdříve porozhlédněte, jaké jsou možnosti. Vyplatí se zde zvážit několik rozhodujících faktorů. Určitě přihlédněte nejen k použitým materiálům, ale také k záruce, která je na batoh poskytována.

Dobrý batoh či aktovku většinou pořídíte v řádu 500 – 3000 korun. Webové obchody mívají často větší výběr než ty kamenné, a proto je snazší se pro nějaký batoh nebo aktovku rozhodnout. Nicméně pokud je objednáte přes web a nebudou sedět, máte právo je do 14 dnů vrátit bez udání důvodu a koupit jiné.

Jak připravit děti na nástup do školy?

Sdílej na facebooku
Autor: red

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku