Poprvé do školy? Kolik stojí vybavení pro prvňáka?

Poprvé do školy? Kolik stojí vybavení pro prvňáka?
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
24. srpna  2017 
 08:00

Nástup do první třídy není náročný jen pro dítě, představuje také množství starostí pro rodiče. V první řadě je nutné prvňáka vybavit a není toho rozhodně málo, co je třeba koupit. Některé školy poskytují rodičům přesné seznamy již několik týdnů dopředu, jiné až se začátkem roku. V některých případech část pomůcek poskytuje škola, častěji je ale jejich pořízení na rodičích. Co bude prvňák potřebovat a na kolik to vyjde?

ZÁKLAD cca 2500 Kč

*  školní taška

*  penál

*  měkké obyčejné tužky (číslo 2)

*  ořezávátko

*  guma

*  pastelky s měkkou tuhou

*  obaly na sešity

*  box na sešity

*  desky na písmenka

*  přezůvky

*  sáček na přezůvky

 

NA OBČERSTVENÍ  cca 250 Kč

*  láhev na nápoj

*  box na svačinu

 

NA VÝTVARNOU VÝCHOVU  cca 400 Kč

*  modelína

*  nůžky

*  lepidlo

*  barevné papíry

*  voskovky

*  vodové barvy

*  sada štětců

*  kelímek na vodu

*  hadřík na štětce

*  zástěra nebo staré triko

*  kufřík či krabice na výtvarné potřeby

*  čtvrtky

 

NA TĚLESNOU VÝCHOVU  cca 1600 Kč

*  oblečení a boty na tělocvik (cvičky i tenisky na ven)

*  sáček na oblečení na tělocvik

 

Autor: Shutterstock
5 dobrých rad pro pohodový start

 

1. Raději s předstihem

Pokud začnete řešit školní povinnosti až 4. září, pravděpodobně zapláčete. Obchody budou nabité, zboží přebrané a na vás se budou starosti valit ze všech stran. Udělejte si předstih: ze stránek školy si stáhněte seznamy, co děti budou potřebovat.

2. Nejen školní pomůcky

Nezapomeňte na vybavení na kroužky ani na oblečení do školy jako takové. Děti rostou často až překvapivě rychle, kalhoty a větrovka, které ještě na jaře bez problémů oblékly, jim už v září mohou být malé.

3. Systém se hodí

Je toho opravdu hodně, co budete muset se začátkem školy zvládnout: zápisy do kroužků, nastavení plateb za obědy, družinu, to vše krát počet dětí v rodině. Není nic špatného, když si uděláte položkový seznam, z něhož budete pomalu odškrtávat to, co jste již zařídili.

4. Čas je cenný

Dnes už není nutné kvůli nákupům školního vybavení obíhat kamenné prodejny. Vše lze pohodlně pořídit na internetu. Oblečení a obuv (ale také třeba batoh nebo tašku) ovšem nezapomeňte doma ihned vyzkoušet, abyste včas stihli případnou výměnu.

5. Ušetřete peníze

Na kvalitě byste šetřit neměli, ale i tak se dá nakoupit výhodněji. Třeba oblečení nebo obuv můžete pořídit v letních slevách, které ještě doznívají, počítač, telefon, tablet v akcích, s využitím slevových kupónů... Od věci není ani nákup v bazarech či aukcích, jen pozor na důvěryhodnost prodejce a záruky.

Sdílej na facebooku
Autor: Kateřina Matoušová

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku