Není lepidlo jako lepidlo

Není lepidlo jako lepidlo
Foto: Shutterstock
Sdílej na facebooku
24. srpna  2017 
 10:00

Nejsou to jen potraviny nebo oděvy, kde je při výběru vhodné ohlížet se na kvalitu. Jsou to také školní pomůcky. Proč? S kvalitou, byť třeba za vyšší cenu, kupujete školákům vybavení, s nímž se jim bude lépe pracovat, které bude také bezpečné a zdravotně nezávadné. Netýká se to jen např. batohů, nůžek nebo pastelek, ale i takového lepidla.

Jak poznat kvalitní lepidlo, podle čeho se při výběru řídit a jaká forma nebo balení bude školákům nejvíce vyhovovat?

Hlavně bezpečí

Základem je bezpečnost. Vyhněte se agresivním formám lepidel, zcela nevhodné je např. vteřinové či jiné rychleschnoucí lepidlo s vysokou přilnavostí. Lepidlo by také nemělo na prstech pálit nebo vyvolávat svědění a zarudnutí kůže. Vhodné jsou produkty se zdravotním atestem i na alergické reakce.

Doba schnutí i tvar

Vhodnější volbou jsou pak lepidla, která neschnou ihned, a dá se s nimi ještě chvilku pracovat. Nejen pro menší školáky je čas na případné posunutí nebo upravení pozice lepených částí praktická. Sledujte i uzávěry lepidel, aplikátory a velikosti. Ne všechny formy lepidel jsou totiž pro děti vhodné a ne každé lepidlo vyhoví při všech situacích. Na modelářském kroužku, kde se předpokládá slepování menších částí a ploch předmětů, bude lepší lepidlo s praktickým aplikátorem. Díky němu lze lépe dávkovat množství lepidla, a navíc se s ním lze dostat i do hůře dostupných míst. Ve výtvarném kroužku, kde budou děti lepit i větší plochy, je vhodnější zvolit lepidlo bez aplikátoru a ve větším balení, nejlépe se šroubovacím uzávěrem. Ideální nanášení je pak štětcem, který zaručí pohodlné roztírání a souměrnou vrstvu.

Vhod dětem přijde i lepidlo, které má při nanášení fialovou barvu, jež se při zasychání ztrácí. Dobře s ním uvidí, kam lepidlo nanesly a zda lze s lepenými součástmi ještě pohybovat.

Ergonomie

Při koupi školního lepidla zohledněte i rozměr jeho balení a tvar, aby se s ním dítěti dobře pracovalo. Používání usnadní speciální balení třeba s prohlubní pro prsty, usnadňující držení.

Čím řídit výběr?

• zaměřením kroužku nebo hodiny výtvarné výchovy

• zdravotní nezávadností a atestem lepidla

• velikostí a balením vhodným pro dětské ruce

• rychlostí schnutí

• kvalitním uzávěrem umožňujícím snadné sejmutí nebo odšroubování

• tvarem aplikátoru pro případ snazšího nanášení

• designem – můžete vybrat lepidlo pro holky nebo pro kluky

Sdílej na facebooku
Autor: Kateřina Matoušová

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku