Důležitá je hmotnost, bezpečnostní prvky i design aneb výběr školního batohu

Důležitá je hmotnost, bezpečnostní prvky i design aneb výběr školního batohu
Foto: Shutterstock
Sdílej na facebooku
24. srpna  2017 
 12:00

Jedním z největších oříšků pro rodiče školáků bývá výběr školní tašky nebo batohu. Jak velký, kolik kapes, jaké? Co musí mít a bez čeho se obejde? Při výběru byste měli být opravdu pečliví, protože na tom závisí zdraví zad vašich dětí. Jak tedy postupovat, abyste koupili dobře?

ABY SE LÍBIL

Při výběru batohu by mělo mít určité slovo i dítě, které možná neodhalí, jaké přihrádky budou praktické a zda má školní zavazadlo dostatek bezpečnostních prvků. Vybere si podle designu, batoh nebo taška by se mu měl líbit. Jeho rozhodnutí můžete ovšem korigovat, třeba snahou, aby nepodléhalo módním trendům. Batoh nebo taška mohou školákovi sloužit i několik let, otázkou ale je, zda stejně dlouho vydrží i nadšení dítěte třeba pro postavičky Mimoňů.

Autor: archiv Blesku

CO NEJNIŽŠÍ HMOTNOST

Důležitá je hmotnost batohu jako takového – čím lehčí, tím lepší, vždyť už prvňáčci nosí na zádech poměrně velkou zátěž. Váha školní tašky i s náplní by měla podle odborníků odpovídat 10, nanejvýš 15 % hmotnosti dítěte! Dnešní batohy a tašky přitom standardně nabízejí hmotnost kolem 1 kilogramu.

OPRAVDU ŠKOLNÍ

Zapomeňte na tašky přes rameno, „obyčejné“ batohy, s nimiž třeba vyrážíte na výlet, pořiďte opravdu školní batoh nebo školní tašku. Ty jsou uzpůsobené pro časté nošení i těžších věcí a vyrobeny speciálně pro záda školáků a studentů tak, aby podporovaly zdravý vývoj jejich páteře. Mají odlišnou konstrukci, především to jsou pevná, anatomicky tvarovaná záda, polstrované a dostatečně široké (minimálně 4 cm) popruhy.

Autor: Shutterstock

VŠE PRO BEZPEČNOST

Batoh nebo aktovka by měly mít dostatek bezpečnostních prvků – barvy, reflexní elementy, odrazky atp. na přední straně a bocích, ale i na popruzích na hrudi. Důležité je, aby dítě s batohem bylo vidět i za zhoršených světelných podmínek.

KVALITA NA PRVNÍM MÍSTĚ

Nákup školní tašky nebo batohu není levnou záležitostí. Investujete ale do zdraví dítěte. Výrobek si proto prověřte i z jiné strany: Zjistěte, zda školní batoh prošel nezávislými testy zaručujícími nezávadnost výrobku. A pozor na příliš levné produkty. Často bývají vyrobeny z nekvalitních materiálů a nesplňují základní požadavky.

KAPSY A PŘIHRÁDKY

Školní batoh vybírejte podle věku a velikosti dítěte. V nabídce trhu jsou batohy pro nejmenší školáky i batohy studentské. Věku odpovídá mimo jiné řešení batohu, jeho členění. Ověřte si, zda má dostatečný počet přihrádek, kapes nebo komor a vyztužené dno. Funkčnost batohu vylepší i další příslušenství, jako je speciální kapsa na láhev s pitím, pevné a široké poutko na pohodlné přenášení v ruce, prostor pro jmenovku, rozvrh atp. Tyto prvky výrazně zlepší funkčnost batohu.

Autor: Shutterstock

SPRÁVNÉ NOŠENÍ

Ani sebepečlivěji vybraný batoh nebo aktovka ještě neznamenají, že školákova záda nebudou trpět. Velmi zásadní je také skutečnost, zda batoh odpovídá vzrůstu dítěte a jak dítě své školní zavazadlo nosí. Batoh nesmí být širší než ramena dítěte a zároveň je jeho vrchol nesmí převyšovat. Spodní hrana batohu by neměla být pod úrovní pasu. Ideálně končí v úrovni beder. Při nošení by batoh či aktovka měly být umístěny symetricky na středu, v ose zad. Při nošení musí být co nejblíže tělu a samozřejmě správné je nošení pouze na obou ramenou, aby byla páteř zatěžována rovnoměrně.

VYZKOUŠET!

„Při výběru batohu či aktovky je podstatné, aby si dítě vyzkoušelo, jestli mu dobře sedí. Taška by rozhodně neměla být moc těžká. Dále určitě nevybírejte zbytečně rozměrné tašky a nezapomeňte brát v potaz výšku dítěte,“ radí Jakub Sloup, nákupčí školního sortimentu společnosti Tesco.

Sdílej na facebooku
Autor: Kateřina Matoušová

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku