5 užitečných tipů pro hledání na internetu

5 užitečných tipů pro hledání na internetu
Foto: Shutterstock
Sdílej na facebooku
25. srpna  2017 
 14:00

Možná často slýcháte, že není nutné vědět, ale umět najít. V mnoha ohledech toto tvrzení bezpochyby platí. A nejčastěji se dnes hledá samozřejmě na internetu, kde už jsou snad opravdu veškeré potřebné informace. Některé ale mohou být hůře dohledatelné. Pokud zadáváte do vyhledávače pouhé slovo, může se vám z nalezených výsledků zatočit hlava. Lepší je zadat více slov. Ale pomohou i tzv. „operátory“. Zde je pět jednoduchých tipů, jak s jejich pomocí úspěšně vypátrat potřebnou informaci na světově nejpoužívanějším internetovém vyhledávači Google.

1. Uvozovky

Pokud vložíte hledaná slova do uvozovek („“), vyhledané stránky budou obsahovat všechna uvedená slova v zadaném tvaru i pořadí těsně vedle sebe. Jako frázi lze zadat i jedno slovo, které se vyhledá pouze v zadaném tvaru.

PŘÍKLAD: Zadáte-li do vyhledávače „Když muž se ženou snídá“, vyhledají se vám informace o oblíbené písni z repertoáru Karla Gotta.

Autor: Shutterstock

2. Minus – pomlčka

Operátor not či minus (-) slouží k odfiltrování stránek obsahujících určitý výraz. Lze jej použít pouze v kombinaci s jiným hledaným slovem. Znaménko minus se zapisuje bez mezery přímo před zvolené slovo dotazu.

PŘÍKLAD: Pokud chcete najít informace o jaguárovi, tedy šelmě, a nechcete, aby se vám proplétaly s informacemi o vozech stejného jména, zadejte: jaguár -auto.

3. Hvězdička

Nemůžete si vzpomenout na slovo, které obsahuje název známé písně, knihy, nebo které je součástí rčení? Pro tyto případy je zde hvězdička (*), která je symbolem pro zástupné znaky nebo neznámá slova.

PŘÍKLAD: „Pozdě *honiti“. Nezapomeňte na uvozovky, operátory se totiž dají kombinovat. Vyhledávač vám poté osvěží paměť, najde informace o rčení „Pozdě bycha honiti“.

Autor: Shutterstock

4. Vlnovka

Operátor vlnovka (~) vám pomůže vyhledat slova podobná vyhledávanému výrazu. Takže najde kromě např. diskusí také diskuze, kromě auta také automobil atd.

PŘÍKLAD: Zadáte-li do vyhledávače ~diskuze šmejdi, nabídnou vám výsledky k problematice šmejdů jak stránky s diskusemi, tak s diskuzemi.

5. Site

Použitím operátoru site: můžete vyhledávat informace z jedné vybrané webové stránky.

PŘÍKLAD: Zmínky o problematice šmejdů zveřejněné na serveru www.blesk.cz se zobrazí po zadání hesla šmejdi site:blesk.cz.

Autor: archiv Blesku

DOBRÉ RADY

  • Vyhledávači lze klást i celé otázky, např. „Jak hledat na internetu?“
  • Pro vyhledání co nejpřesnější informace je lepší zadávat kombinaci výrazů.
  • Navzájem kombinovat lze také operátory, nápovědu, jak na to, najdete samozřejmě na internetu…
  • Různé vyhledávače mohou mít různý systém operátorů.
  • Pokud se k vytoužené informaci pracně dopracujete, nezapomeňte si webovou stránku uložit mezi „záložky“ svého internetového prohlížeče.
  • Hledat se vyplatí také v internetových diskusích a fórech, sociálních sítích atd.
  • V českém jazyce je již dostupný obrovský objem informací, mnohem širší zdroj samozřejmě představují stránky psané v angličtině.Vyhledanou odpověď na svou otázku si ideáně ověřte z více zdrojů, není radno důvěřovat prvnímu nalezenému výsledku.
Sdílej na facebooku
Autor: Kateřina Matoušová

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku