5. - 6. týden: Na mateřství jsou nejhorší pocity beznaděje

5. - 6. týden: Na mateřství jsou nejhorší pocity beznaděje
Netušila jsem, jak matku může bolet srdce, když její dítě trpí...
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
22. listopadu  2017 
 10:00

Výsledky moči z minulého týdne dopadly dobře a vypadá to, že i na nás se usmálo štěstí a Anetce se začíná znova zdravotně dařit. Díky zapůjčené váze vidím, že konečně přibírá. A dokonce i celodenní svícení dělá divy a z naší pomerančové holčičky se stává už jen miminko, které vypadá, jako by se právě vrátilo z dovolené.

Z čeho ale šílím, je režim kojení střídající se s odstříkáváním. Sotva malou nakojím a následně dokrmím odsátým mlékem, nechám ji odříhnout a uspím, hned se vrhám po odsávačce, abych podpořila laktaci a mohla Anet přikrmovat jen svým mlékem. Prsa tak v podstatě ždímám co hodinu. Ještěže existují hydrofilní náplasti na bradavky, protože jinak bych nesnesla ani tu nejměkčí vložku v podprsence. A protože jsem si po divokém maratonu odsávání s manuální odsávačkou málem uhnala tenisový loket, rozhodla jsem se i já, takový skrblík, pořídit si odsávačku elektrickou. A řeknu vám, to je teprve jízda. Nejenže je to mnohem pohodlnější a rychlejší, ale hlavně ten výkon! Odsáté mililitry se začínají konečně rapidně zvedat!

Už už jsem se začala radovat z – pro mě velkého – vítězství, jak se nám podařilo zcela vysadit umělý příkrm (do té doby tvořil asi 20 % denní dávky), když tu přišla další zkouška. Ano, očekávaně se Anet dostala do růstového spurtu, a tak místo dvouhodinové pauzy mezi jídlem si o mlíčko říkala co hodinu. Ty tři dny byly naprosto šílené. Prakticky jsem na prsu neustále měla dítě nebo odsávačku. Tohle období jsem prožila zakousnutá do plíny, jak se mi bolestí koulely slzy po tváři. Bradavky rozkousané do krve, ty se po špatných přikládáních v nemocnici nejen nestihly zahojit, ale teď se ještě více rozkrvácely. Ve mně to vyvolávalo pocity, že se už neskutečně těším na období přikrmování pevnou stravou.

A řekla bych, že možná i hůř než já tohle období prožíval můj muž. Nejvíce ho štvalo, že kvůli kolotoči kojení a odsávání spím nejdéle hodinu v kuse, a tak se mě neustále ptal, jestli nechci už to odsávání opustit a po nakojení malou dokrmit umělým mlékem. Jenže já jsem tvrdohlavá, a když se do něčeho jednou zakousnu, jsem jako buldok. Za každou cenu jsem tak chtěla zachovat pro Anetku mateřské mléko. A urvala jsem to. Tři dny přešly a situace se zklidnila. Malá začala pít po dvou hodinách, já zatímco jsem ji uspávala, měla jsem na prsou odsávačku, a stíhala tak vlastně dvě věci najednou (řekla bych typický mateřský multitasking), a dokonce jsem si tak vyšetřila i čas na více spánku.

Šestinedělí je prý nejhorší, já v to pevně doufám

Až by se chtělo říct šťastný konec, že? Jenže víte, jak to většinou bývá v životě. V momentě, kdy se vám v jedné oblasti začne dařit, pohnojí se jiná. A tak, když už byla Anetka téměř odloupnutá od žloutenky a slavili jsme i úspěchy na straně přibírání a kojení, dostavily se koliky a pravidelné ublinkávání. A zase tak přestala spát... Tentokráte ale ne kvůli hladu, ale z bolesti bříška. Masáž břicha, poklepávání po zadečku, úlevové pozice, nahřátý peckový polštář, kapičky před jídlem – nic nepomáhalo. Břicho bylo čím dál nafouklejší, její pláč čím dál hysteričtější a mé srdce zoufalejší. Přihlížela jsem tomu, jak se mé dítě trápí, a nevěděla jsem, jak mu pomoci.

Tyhle pocity beznaděje, kdy zkoušíte, co se dá, a neustále přemýšlíte, co ještě byste mohla udělat, jsou na mateřství to nejhorší. Upřímně řečeno jsem si tohle v těhotenství vůbec nedokázala představit. Věděla jsem, že to nebude procházka růžovým sadem a přijdou i těžké chvíle, ale pokud to sama neprožijete, nemáte ani poloviční tušení, jak moc vás při tom bude bolet srdce.

ČTĚTE TAKÉ: Reflux: Ublinkávání, které vás může vyděsit, často samo odezní

Jediná věc, která jí dokázala ulevit, byla až rektální trubička. S manželem jsem ji ze začátku odmítala, ale pak i na naléhání pediatričky jsme přece jen s její aplikací začali. Používáme ji co dva dny, a i když mám při jejím zavádění stále špatný pocit, vidím, že to neděláme zbytečně, a Anetce se vždycky aspoň na pár hodin uleví. Na koliky jsme tak stále nevyzráli, ale aspoň se nám je podařilo trochu zmírnit. Upínám se aspoň k tomu, že až se začne malá více hýbat, přejdou samy. Alespoň všichni tvrdí, že po třetím měsíci to přejde.

Radost, nebo utrpení? 9 známých žen prozradilo, jak prožívaly kojení:

Co ale nikdo už neříká, je to, kdy přestanu mít poblité rameno... Nicméně na tomto bodě jsem si našla i něco světlého... Když převlékáte dítě čtyřikrát až pětkrát denně, nemusíte mít strach, že nevynosí všechno to oblečení, které jste v záchvatu těhotenského nadšení nakoupila. Nemusím tak řešit, že Anet některá krásná bodýčka a dupačky ani nestihla vynosit. Naopak už má všechno několikrát otočené, a já dokonce musela, k překvapení všech, pár věcí ještě dokoupit. Problém ovšem je, že nám jaksi chybí paní, která by to všechno prala a žehlila...

Říká se, že šestinedělí je nejtěžším obdobím, a já v pravdivost tohoto výroku pevně doufám. Skýtá totiž naději, že bude lépe. Snad mě tedy čekají týdny, které už neprožiju jako slzavé údolí, ale bude v nich stále více radosti (než přijdou první zuby). Ostatně i Anetka už se začala smát. I když zatím jen nevědomky a hlavně ze spánku... Zajímalo by mě, co se jí asi tak zdá...

Sdílej na facebooku
Autor: Michaela Kaňoková

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku