Příznaky poporodní deprese: Na kterých pět projevů si dát pozor

  • Příznaky poporodní deprese: Na kterých pět projevů si dát pozor
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    31. července  2016 
     06:00

    Během prvních týdnů po porodu může spousta žen pociťovat i jiné emoce než jen ty pozitivní. Poporodní splín neboli baby blues postihuje v různé míře dokonce čtyři ženy z deseti. Část z nich tak vážně, že to může vyžadovat odbornou pomoc. Poznáte typické příznaky poporodní deprese? 

  • Proč se to děje?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Pokud pociťujete místo euforie z narození potomka spíše frustraci, nezoufejte. Nejste v tom sama. Postnatální splín se vyznačuje příznaky, podle kterých bezpečně poznáte, že jde o nevítaný poporodní stav. Jeho projevy jsou různé a u různých žen rozdílné. U většiny díky bohu odezní do několika týdnů, u deseti až dvanácti procent matek ale depresivní nálady přetrvávají i několik měsíců a je nutné je řešit s odborníkem.

  • Jaké příznaky jsou typické?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Určitě je dobré symptomy nepodceňovat a neskrývat je před svými blízkými. Jaké znaky vám napoví, že trpíte poporodním splínem?

    1. Dochází u vás k náhlým výbuchům pláče, a to bez zjevného důvodu. Když pláčete, nejste schopná pláč zastavit.

    2. Jste přehnaně podrážděná, nedůtklivá, nervózní a můžete pociťovat nevysvětlitelnou či přehnanou úzkost, například o své dítě.

    3. Nechutná vám jídlo a trpíte žaludečními a střevními potížemi (například zácpou nebo naopak průjmem).

    4. Jste extrémně unavená, vyčerpaná a letargická, takže nejste schopná dělat nic navíc, někdy se ani postarat o dítě. Můžete také trpět ztrátou paměti a nesoustředěností.

    5. Trpíte pocity viny, že jste neschopná matka, a vyčítáte si, že se nedokážete postarat o dítě a o rodinu. Tyto pocity nedokážete zvládnout vůlí.

  • Kdy vyhledat odbornou pomoc

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    V případě, že tyto znaky přetrvávají i po několika týdnech, a přidá se k nim například silné svalové napětí vedoucí až k strnulosti, apatii a odmítání kojení či nezúčastněnosti během něj, k vnitřnímu odmítání dítěte a kontaktu s ním, strachu z dalšího dne a různým fóbie, je na místě vyhledat odbornou pomoc.

    Přečtěte si více o kojení

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku