Kupujete dětem mluvící hračky? Mohou ohrozit vývoj řeči

Telefon, který mluví? Možná kvůli němu bude mít vaše dítě menší slovní zásobu
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
4. srpna  2016 
 06:00

Když dáte malým dětem hračku, která bliká a hraje všelijaké melodie, sotva zmáčknou nějaký knoflík, jsou vesměs nadšené. Stejně jako když na ně hračka bude mluvit nebo bude jinak interaktivní. Ale počítejte s tím, že ho nijak zvláště rozvíjet nebude. Na to jsou daleko lepší obyčejné knížky, které si budete prohlížet a číst spolu s dětmi. 

Nebyl to velký výzkum, přesto stojí jeho výsledky za pozornost. Odborníci z Northern Arizona University doporučují rodičům, aby svým dětem četli a povídali si s nimi. Místo toho, aby se radovali, jak jejich malé děti umějí ovládat všelijaké elektronické hračky, které hrají, blikají a mluví na ně.  Studie vyšla v časopise JAMA Pediatrics.

Anna Sosa, ředitelka NAU's Child Speech and Language Lab, se svým týmem sledovala rodiče a jejich malé děti v několika desítkách rodin. A zjistila, že když mají děti elektronické hračky, rodiče se jim pak méně věnují, což se projeví na rozvoji jejich řeči, slovní zásobě a podobně.  Nemusí  samozřejmě být na první pohled patrné, zvláště pokud dítě opakuje slova podle hraček, ale je to jiné - a podle odborníků horší - než když se učí mluvit s rodiči. To, zda dítě nakonec mluví od roka nebo spíše až od dvou, není přitom podstatné. 

GALERIE: Proč a jak bychom si měli s malými dětmi číst? 

"Rodiče měli pocit, že hračka děti naučí mluvit za ně," konstatovala přímo vědkyně. To podle ní není dobré pro rozvoj jazyka, protože zejména děti do tří let potřebují sociální interakce k tomu, aby se jejich řeč skutečně rozvíjela. A to navzdory tomu, že podobné interaktivní hračky se často prodávají coby vzdělávací nebo edukativní pomůcky. 

Anna Sosa hledala odpověď na otázku, zda rodiče mají, nebo nemají kupovat dětem elektronické hračky. "Teď už jsem si jistá, že nemají, daleko lepší je, když mají děti tradiční hračky a obrázkové knížky, s nimiž si hrají a z nichž čtou spolu se svými rodiči."

Psycholožka Lynne Murray ve své knížce dobře vysvětluje, proč a jak si s nejmenšími dětmi číst.
Psycholožka Lynne Murray ve své knížce dobře vysvětluje, proč a jak si s nejmenšími dětmi číst.
Autor: Triton
Za pravdu výzkumu nepřímo dává i renomovaná americká psycholožka Lynne Murray, jejíž knížku Psychologie malých dětí v češtině nedávno vydal Triton. Podle ní jsou vhodně zvolené obrázkové knížky pro nejmenší děti skutečně dobrým způsobem, jak se naučit mluvit. "Studie ukázaly, že děti, které si s rodiči často prohlížejí obrázkové knížky, budou mít pravděpodobně později lepší řečové dovednosti a snáze si osvojí gramotnost," napsala ve své knížce. Právě funkční gramotnost, tedy schopnost porozumět tomu, co ostatní mají na mysli a později porozumění psnému textu, jsou přitom proživot nesmírně důležité. 

 

Připomněla zároveň, že záleží i na tom, jakým způsobem si rodiče s batolaty knížky prohlížejí. Už od malička by to měl být dialog, kdy rodič reaguje třeba na to, co mu dítě v knížce ukazuje, a povzbuzuje ho k tomu, aby ji samo aktivně používalo. 

Přečtěte si více o tom, jak má vypadat výchova batolat

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku