3 jednoduché tipy, jak rozmluvit batole

3 jednoduché tipy, jak rozmluvit batole
...
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
14. října  2016 
 06:00

Možná vám jde z vašich potomků hlava kolem, ale možná byste rádi, aby mluvili trochu více a lépe. Jak jim v tom pomoci? 

Jenny Harasty, významná australská neuroložka a odbornice na vady řeči, zjisila, že až na výjimky je u dívek vývoj řeči rychlejší a probíhá s menšími potížemi. Vysvětluje to tím, že ženy mívají dvě určité oblasti mozku, které odpovídají za řeč, o dvacet až třicet procent větší než muži. Otázkou podle ní stále zůstává, zda jsou větší proporce těchto částí mozku vrozené, nebo se zvětší v důsledku toho, že je děvčátka a později ženy obvykle více používají.

Proč jsem ráda, že mám dítě až po čtyřicítce, i když je to náročné

Proč jsem ráda, že mám dítě až po čtyřicítce, i když je to náročné

"Starý lidi by neměli mít malý děti," řekla onehdy moje známá, když asi po sté sundavala dvouletého syna z knihovny. Bylo jí pětačtyřicet a tvrdila,…celý článek

Ať již jsou příčiny jakékoliv, Jenny Harasty a samozřejmě i celá řada dalších odborníků tvrdí, že pro rozvoj řeči je naprosto zásadním věkem období od narození do osmi let. Řeč pochopitelně rozvíjíme a brousíme neustále, během dospívání i dospělosti, avšak období do osmi let je dle mnoha specialistů zcela zásadní.

A jak tedy v raném věku dítěti zcela prakticky a jednoduše pomáhat? Je velmi zajímavé, že některé maminky tyto věci dělají naprosto intuitivně a přirozeně.

Praktické rady, jak rozmluvit batole

U nejmenšího batolátka, které začíná žvatlat svá první slova, se velmi osvědčuje, když si naprosto jednoduše opakujete slova, která má dítě při svých pokusech na mysli.

Rozjařené dítko například nadšeně ukazuje na balon a říká „ba, ba“ – vy v tu chvíli můžete vlídně dodat: „Ano, balón. Velký balón!“ Není nutné a ani vhodné, abyste po dítěti vyžadovala, aby vše opakovalo. Slova po vás bude nakonec spontánně opakovat samo.

TADY SI přečtete další rady, jak zlepšit vývoj řeči dítěte

 

Sdílej na facebooku
Autor: red

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku