Proč to dítě pořád nemluví? 6 příčin opožděného vývoje řeči

  • Proč to dítě pořád nemluví? 6 příčin opožděného vývoje řeči
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    23. prosince  2016 
     06:00

    Věděli jste, že se v některých rodinách se vyskytuje opožděný vývoj řeči rodově? A jaké jsou další možné příčiny opožděného rozvoje řeči? A kdy už je fakt pozdě tak, že by se to mělo řešit s odborníkem? 

  • Jaká je norma?

    Video se připravuje ...
    Batolata se povídají se svým odrazem v zrcadle • VIDEO: 

    Některé děti mluví v roce a půl ve větách, jiné se rozmluví klidně až ve třech letech, ať již si vývojové tabulky říkají a přikazují, co chtějí. Obojí je v pořádku. Každý má zkrátka své tempo; jeden rychlé, jiný pomalejší. 

    Tzv. prostý opožděný vývoj řeči lze dle odborníků v některých rodinách pozorovat rodově. Což znamená, že se opožděný vývoj řeči vyskytl například u dědečka či tatínka. Takový malý nemluva si obvykle dlouhou dobu, často až do tří let, vystačí pouze s několika slovy. Nicméně všemu rozumí, je bystrý, spolupracuje a chová se jako stejně staré děti.

  • 5 dalších příčin

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    • Dalším důvodem, proč se u některých dětí vývoj řeči opožďuje, je skutečnost, že jim nejsou poskytovány vhodné příležitosti. Což může mít dvě naprosto odlišné podoby. Buď se dítěti nikdo příliš nevěnuje a je většinu dne ponecháno takříkajíc samo sobě, nebo mají rodiče naopak tendence za svého mrňouska vše vyřídit, vyřešit, přetlumočit, splnit každé přání bez toho, aby se dítko muselo jakkoliv snažit vyjádřit, co potřebuje.
    • Z praxe jsou velmi dobře dokumentovány případy opožděného vývoje řeči u citově strádajících dětí, kterým chybí citová vazba na pečující rodiče. Později mluví kupříkladu děti z klasických kojeneckých ústavů a dětských domovů.
    • Opožděný vývoj řeči však může naznačovat také poruchu sluchu, takové podezření je nutné potvrdit nebo vyvrátit co nejdříve, aby se vývoj řeči nezastavil.

    Co si o nás skutečně myslí osmileté děti? Přečtěte si pravdu

    Co si o nás skutečně myslí osmileté děti? Přečtěte si pravdu

    Osmiletí školáci jsou vlastně ještě dost malí, ne? Jenže oni si to nemyslí. My bychom jim ještě kupovali hračky, oni touží spíše po mobilech a tabletech.…celý článek

    • Se zdánlivě opožděným vývojem řeči se lze v některých případech setkat u tichých, plachých a introvertních dětí, které sice mluví pěkně, ale jen s vybranými osobami, a tak se mohou nezávislému pozorovateli (učitelce ve školce, vedoucímu kroužku apod.) zdát ve vývoji řeči poněkud opožděné. Tyto děti potřebují citlivý přístup, nenásilnou a pozvolnou adaptaci na nové osoby i prostředí a někdy také odbornou pomoc.
    • V některých případech souvisí narušený vývoj řečových schopností s poruchami mluvidel. Mezi nejčastější patří deformace jazyka či chrupu, zkrácená uzdička pod jazykem a různé typy rozštěpů patra.

    Další možné důvody a možnosti řešení najdete ZDE

     

    Naučte své dítě spát za pouhých sedm dní! Vyzkoušeno

    Naučte své dítě spát za pouhých sedm dní! Vyzkoušeno

    Je dětská chůvička doslova vaší noční můrou? Změna špatných spacích návyků vašeho dítěte je jednou z nejdůležitějších věcí, které můžete udělat pro…celý článek

/
Autor: Maminka.cz
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku