Jaký sport bude pro vaše dítě nejlepší? Takhle to zjistíte

  • Jaký sport bude pro vaše dítě nejlepší? Takhle to zjistíte
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    2. ledna  2017 
     06:00

    Děti by se měly hýbat odmalička. Hlavně u těch nejmenších je důležitý všestranný pohyb. Na tom se shodují téměř všichni odborníci. Jenže druhým dechem také dodávají, že k tomu, aby z vašeho potomka vyrostl vrcholový sportovec, je potřeba začít s jeho tréninkem, co nejdříve. Jak ale máme poznat, jestli jsou v našem tříletém dítěti skryté vlohy budoucího tenisty nebo tanečníka?

  • Zapomeňte na vlastní ambice

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Je sice hezké, že obdivujete umění baletek a sama jste toužila se jí stát, ale to vás ještě neopravňuje k tomu, abyste dceru nutila dřít demi-plie v zrcadlovém sálu. „Nikde není dáno, že rodiče – vrcholoví sportovci – musí mít dítě s talentem na sport. Může to být například hudba,“ uvádí dětská psycholožka Michaela Stehlíková a dodává, že bychom si jako rodiče měli dávat velký pozor na citlivé děti, které mají nadměrnou touhu zavděčit se rodičům. Jejich horlivost totiž může vést až k jeho frustracím, a to především proto, že takové dítě se z dané činnosti nikdy nebude radovat a nebude se cítit ani úspěšné.

    Dva příběhy babiček: Jedna nesmí své vnouče ani vídat, druhé zůstala vnučka na krku

    Dva příběhy babiček: Jedna nesmí své vnouče ani vídat, druhé zůstala vnučka na krku

    Pavla čekala na první vnouče. K překvapení všech se ale na roli babičky těšila zbytečně. Snacha jí totiž odmítla vnoučátko půjčovat. To Blanka má opačný…celý článek

  • Vezměte si na pomoc vědu

    Fyzická zdatnost a další vrozené dispozice lze odhalit i pomocí genetické analýzy oblastí v DNA. „Pokud rodiče nechají provést genetickou analýzu dítěte, tak se mohou vyvarovat výběru nevhodného koníčku, který by mohl vést ke zklamání obou stran. Zároveň ale platí, že pokud někdo ve své výbavě nemá geny, jež by ho předurčovaly k podávání sportovních výkonů, neznamená to, že se nemůže sportu věnovat. Pokud ale bude chtít podávat průměrné či nadprůměrné výkony, bude muset vynaložit mnohem větší píli a úsilí než jedinec, který je ke sportu tzv. naprogramován,“ říká Lucie Benešová o testu Genoskop.

  • Načasování

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Každá sportovní disciplína je založena na jiném pohybovém základu a vyžaduje odlišné dovednosti. „U některých sportů, jako například gymnastika nebo krasobruslení, děti začínají třeba už ve dvou až třech letech. Pro dosažení vrcholové úrovně však není problém ani začátek třeba kolem deseti let. Jinými slovy, ať už dítě začne kdykoli, je to správně, pokud mu sport přináší opravdu radost a není pro něj spíše za trest,“ říká bývalý trenér juniorské tenisové reprezentace Jan Taussig.

  • Fyzické testování

    Pomocníkem pro rodiče může být i program SportAnalytik, který odhaluje přirozený talent dětí a zároveň pro ně doporučuje vhodné sporty. Testování probíhá hravou formou, během něj zkušení odborníci odhalí kondiční a osobnostní předpoklady dítěte během disciplín, jako je třeba sprint nebo hod míčem. Rodiče dětí, které program absolvují, dostanou report, kde se dozvědí, jak jsou na tom jejich potomci ve srovnání se svými vrstevníky a jaké jsou jejich silné stránky. Získají také doporučení pěti běžných a pěti alternativních sportů spolu s tipy na konkrétní oddíly v místě jejich bydliště.

  • Otestujte i jeho mentální vyspělost

    Vyzkoušejte kontinuální snímky.
    Vyzkoušejte kontinuální snímky.
    Autor: shutterstock

    Pro výběr vhodného sportu je důležité i osobnostní nastavení dítěte, jeho vyzrálost a odhodlání vytrvat u aktivity, i když zrovna nemá náladu nebo se mu nedaří. Také byste neměli zapomínat na to, že i velmi malé dítě si dokáže říci, co ho baví a zdali je pro ně vhodnější skupinový nebo individuální sport. Schválně, už jste se ho ptali, jestli raději závodí sám za sebe nebo bude radši s kamarády bojovat za vítězství týmu?

  • Všichni mají talent

    „Každé dítě má nějaký talent, jen jde o to, objevit ho,” vysvětluje Tomáš Perič, autor knih Výběr sportovních talentů a Sportovní příprava dětí. Samozřejmě, ne každý může být olympijským vítězem, ale rekreační sport pro zábavu je v silách každého. Hodně tu ale dělá i příklad rodičů. 

    Jak malým dětem pomáhat s chůzí a co nikdy nedělat!

    Jak malým dětem pomáhat s chůzí a co nikdy nedělat!

    To, že není zdravé vodit malé dítě, které ještě samo nechodí, za ručičky natažené vzhůru, už se celkem ví. I když zvláště babičky a dědečkové to někdy…celý článek

    Zánět středního ucha: Kdy vyrazit k lékaři a jaké babské rady zkusit?

    Zánět středního ucha: Kdy vyrazit k lékaři a jaké babské rady zkusit?

    Je to taková rodičovská noční můra. A to doslova, protože často přichází v noci. Dítě se budí s pláčem, je zjevné, že ho něco bolí, ale čím menší je,…celý článek

     

/
Autor: Michaela Kaňoková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku