Kdy je dítě připravené na velkou postel a jak mu to usnadnit

  • Kdy je dítě připravené na velkou postel a jak mu to usnadnit
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    29. ledna  2017 
     06:00

    Kladete si otázku, kdy je načase přesunout dítě z dětské postýlky do té velké? Možná čekáte další dítě, možná se už prostě do té svojí miminkovské nevejde. Jak na to, aby dítě přesun zvládlo bez slziček a zbytečných dramat?

  • Kdy je ideální věk na změnu

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Stejně jako u jiných věcí týkajících se dětí nelze stoprocentně říct, kdy byste k tomu kroku měli dospět. Každé dítě je jiné, jinak připravené, a to nejen po stránce fyzické, ale i psychické. Obecně pediatři tvrdí, že zhruba ve věku 24 měsíců je dítě na přesun do velké postele připravené. V tomto věku je už dítě obvykle schopné zvednout nohy a samo je přendat přes postranní strany postele, samo dokáže vylézt do postýlky, chodí v noci na nočník a podobně. Některé děti to zvládnou i v roce, roce a půl, jiným to trvá delší dobu. Některé maminky doporučují přesun v nižším věku, a to právě proto, že z toho ještě nemají rozum a snáze si přivyknou. Později už mají svůj rozum a může to být náročnější.

  • Jakou postel vybrat a kam ji dát?

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Velká „dospělácká“ postel je nižší než postýlka pro malé děti, proto přemýšlejte i o tom, kam ji umístíte. Není vhodné ji dávat k oknu (na dítě by táhlo nebo by ho lákalo tahat za rolety či záclony). Myslete i na to, co je na podlaze – všechno, co by mohlo být potenciálním nebezpečím, odkliďte z dosahu. Ať už jsou to hračky, rozházené kostky či lego, všechno by mělo být uklizené v krabici. Pokud je dítě už v batolecím věku, vyberte postel s ním, aby se podílelo na změně i ono samo. Velikost postele by měla být široká minimálně 80 cm, vysoká minimálně 25 centimetrů. Vhodný je materiál přírodní a postel by měla mít i čelo u hlavy, které bude dítě chránit a o které se bude moc opřít. Myslete i na kvalitu matrace (miminka mívají tvrdší než větší děti).

  • Jak přechod dětem usnadnit

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Některé děti přechod do velké postele zvládají bez problémů, jiným se do velké postele nechce. Nám se osvědčilo dětem říkat, že postýlka je jen pro miminka, která toho ještě moc neumí, proto by mohla vypadnout, ale ony už jsou šikovné, takže je pocta dostat vlastní velkou postel. To potvrzuje i dětská psycholožka Tereza Beníšková. „Je dobré dětem ukazovat na příkladech, co všechno už starší dítě může a mladší ne.“ Motivujte dítě i tak, že se bude na stěhování samo podílet. „Dítě, které cítí, že není nikam tlačeno, se lépe přizpůsobí změnám než to, které je k tomu donucené,“ říká psycholožka. S tím souvisí i „zisk“ nových výsad, které byste dítěti měli dát. Třeba mu dovolit, aby zůstalo o chvíli déle vzhůru než jeho mladší bráška, nebo mu povolit něco, co předtím nesmělo, protože bylo moc malé.

  • Potíže s usínáním a noční rizika

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Některé děti, které se přestěhují do velké postele, mívají problém se spánkem. Může to být proto, že se v ní necítí tak bezpečně jako v dětské postýlce, která měla vysokou postranici. Na začátku si tedy s dítětem třeba do postele lehněte, čtěte mu v ní a snažte se navodit pocit klidu a bezpečí. Povídejte si s ním o tom, jak je fajn, že může spát ve velké posteli, že v ní má najednou spoustu místa, že může kdykoli samo vyskočit a dojít třeba pro plyšáka. Pomůže i noční světýlko, které umocní pocit bezpečí. Zkusit můžete zvykání i tak, že začnete po obědě, nikoli v noci, a postupně k přechodu dojdete přirozeně. Myslete taky na to, aby ke stěhování nedošlo v době, kdy rodina řeší nějakou náročnou situaci, například narození dalšího dítěte, nástup do jeslí či mateřské školy a podobně.

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku