Super trik, jak naučit batole obléknout bundu či mikinu

  • Video se připravuje ...
    Sdílej na facebooku
    3. února  2017 
     06:00

    Snad každý, kdo někdy oblékal batole, to zná. Dítě ze sebe udělá trpného hadrového panáka nebo se naopak zuřivě brání, v každém případě oblékání trvá neúměrně dlouho. Spolupracuje jen malá část dětí. Pokud ale potomek projeví snahu oblékat se sám, jděte do toho! Udělejte maximum, aby se to naučilo, dokud ho to baví. Vyzkoušejte třeba trik z tohoto videa. Jaké další triky na děti použít? 

  • Jen když budu chtít já?

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Dítě v batolecím věku začíná chápat, že je samo za sebe, ale nestačí mu na to rozumové ani fyzické schopnosti. Potřebuje se prosadit, ukázat, že je tady, a chce rozhodovat.  

    Zkuste to nejen po dobrém, ale jako hru. Rukávy jsou tunýlky, kterými prolézají zvířátka, třeba zvědavý slon do nich strká chobot. A slon je hodně chytré, šikovné a roztomilé zvířátko, to dokazuje i plyšák v dětském pokojíčku.

  • Jak vybírat oblečení

    Video se připravuje ...
    Jak naučit malé dítě obléknout si bundu nebo mikinu • VIDEO: 

    Nechte svému potomkovi prostor, aby si vybíral oblečení. To sice zajímá spíš holčičky, ale i malý muž už může mít vyhraněný názor na to, co mu sluší a co nikoli. Určitě mu nevnucujte svoji volbu nebo se snažte alespoň o kompromis, aby síly byly v rovnováze. Když dítě pozná, že respektujete jeho názor, spíš přistoupí na vaši variantu. Ovšem s vítězným pocitem, a to je bod na vaší straně.

    Při výběru oblečení dbejte na to, aby:

    • Oblečení bylo z přírodních materiálů, tedy příjemné při kontaktu s dětskou pokožkou. Kousavé, řezavé a bakelitové oblečky nemají šanci na úspěch.
    • Bez zbytečných zádrhelů typu složitého zapínání, mašliček a tkaniček na uvazování, které komplikují oblékání, pletou nemotorné dětské prstíky ještě víc a prodlužují čas samotného oblékacího procesu.
    • Overaly a kombinézy jsou velice praktické, ale oproti miminkům je batoleti navlékněte bezprostředně před odchodem, nebude totiž spokojené s tím, že se v nich v bytě přehřívá, a rychle ztratí náladu.
    • Děti oblékejte stylem cibulka – po vrstvách, které se dají odkládat, případně přidávat; rozhodně se před výletem zásobujte suchými náhradními díly.
  • Co nejkratší proces

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Dítě posaďte na vyvýšenou podložku, aby mělo přehled po místnosti. To platí zejména pro nejmladší batolátka kolem roku věku. Místo musí být samozřejmě bezpečně zajištěno proti pádu, vaše ještěrka určitě nebude chtít zůstat na jednom místě.

    Vedle potomka naskládejte všechny kousky oblečení, které jste společně vytahali z prádelníku. Na nepořádek nesmíte dbát, ten je až na posledním místě.

    Ale pozor: Na výběr dejte maximálně ze dvou kusů, jinak se nerozhodné batole bude rozmýšlet půl dne! Klidným hlasem komentujte celý postup oblékání, aby dítě vědělo, co se právě děje, jak na sebe postup oblékání navazuje, a postupně si jednotlivé pohyby fixovalo. 

  • Trpělivost především...

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Počítejte s tím, že se naučí dřív svléknout než naopak. Trpělivě znovu a znovu nandavejte odhozenou ponožku, je to přece báječná zábava. To bude smíchu! Nechte potomka, aby si zkoušel co nejdřív ponožku obléknout sám.

    Využijte každé příležitosti, kdy má dítě zájem experimentovat a trénovat přitom nenásilně oblékání. Určitě mu uděláte radost, když bude oblékání trvat co nejkratší dobu. Starší děti už budou při spolupráci daleko aktivnější (vytahají půlku prádelníku, punčocháče budou lítat celým pokojem…), využijte toho a zkuste v každé pozitivní chvilce trénovat navlékání punčocháčů, triček či kalhot.

  • Kabátek, který neprošel

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Nezapomenu na situaci, kdy moje tehdy asi dvouletá dcera dostala od babičky zelený manšestrový kabátek. Byl úžasný, s kloboučkem, vytvořený nějakou módní návrhářkou. Ale ouha, úžasný jen v očích nás, dospělých. Přestože dceři nesmírně slušel, nikdy v něm na procházku nevyšla. Oblékací proces skončil vždycky doma v předsíni, po velkém boji a pláči. Proto jsme po marných pokusech raději kabátek předali dál, jiné holčičce.

    Už dvouleté batole má vyhraněný názor na to, co si oblékne na procházku nebo na návštěvu k babičce. Někdy to může být i náhoda, „nepadnutí si“ do oka s některým kouskem oblečení a nikdy ho na dítě nedostanete.

    ...
    ...
    Autor: iStock
    Pozor, tohle dětem do jednoho roku nedávejte!

    Takovým příběhům předejdete, když začnete nakupovat oblečení brzy společně s potomkem a dáte mu prostor pro vlastní volbu. Samozřejmě zásadní části oděvu, každou ponožku nebo spodní kalhotky konzultovat nemusíte.

    Tip: Můžete společně s batoletem uklízet prádelník a šatní skříň, vyprávět si o tom, při jaké příležitosti jste to které oblečení koupili, kdy ho mělo na sobě, a společně připravovat kousky šatníku, ze kterých už vyrostlo, jako dárky třeba pro děti, které nemají maminku nebo jsou chudé. Děti jsou velmi citlivé a brzy se naučí rozlišovat pojmy chudý, bohatý, pomoc, udělat radost… Naučit se podělit o vlastní věci a pomoci druhému se tedy dá krásně i prostřednictvím oblečení.

  • Rozvíjejte samostatnost i jemnou motoriku

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Tak jako učíme naše ratolesti základům hygieny, stejné je to s oblékáním. Dítě potřebuje čas, proto začněte s oblékáním v předstihu. Rezerva 15 minut se bude hodit a dítě může zkoušet, co už zvládne.

    Jemná motorika, která je k nácviku oblékání víc než potřebná, se dá neustále rozvíjet. Při hrách či kreslení můžete využít nejrůznější hračky. Provlékání šňůrky, navlékání korálků, skládačky, puzzle... Zkuste třeba společně oblékat panenku (medvěda), kombinovat různé modely a zase je převlékat. A hlavně, připravte si nervy, budete je potřebovat…

  • Co umí dvouleté a tříleté děti?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Kolem druhého roku věku už vaše batolátko zvládne sundat si samo punčocháče a ponožky, kalhoty, zapnout suchý zip, oblékne si kalhotky nebo nasouká tepláky.

    Ve třech letech se dítě kromě trička obvykle oblékne samo. To je kvůli přetahování přes hlavu a koordinaci pohybů rukou nejtěžší. Chce to trpělivost, pochvalu a neustálé pokusy.

    Pomoci můžete snadno: Velké knoflíky nebo olivy jsou k zapínání jednodušší než zip, natahovací legíny dítě zvládne rychleji než kalhoty na zip, u holčiček jsou oblíbené sukně s gumou v pase.

    Svetříky a trička přes hlavu jsou lepší místo knoflíkových, botky na suchý zip místo tkaniček. To vše vám i vašemu dítku usnadní život. Zvlášť pokud se chystá do školky, kde musí být alespoň částečně samostatné.

    ...
    ...
    Autor: iStock
    Co musí dítě umět, když půjde do školky

     

    Roztomilé, nebo už tlusté? Kdy je třeba řešit faldíky? 

/
Autor: Maminka.cz
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku