Jak mít zdravé dítě? Otužujte je! Poradíme vám, jak na to

  • Jak mít zdravé dítě? Otužujte je! Poradíme vám, jak na to
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    13. března  2017 
     06:00

    Když budete dlouho pobývat v suchém a přetopeném prostoru, neudělá vám to dobře. A to platí i o malých dětech včetně kojenců. Proto jim dopřejte co nejčastěji pobyt na čerstvém vzduchu a začněte je otužovat od malička. A kdy začít a jak na to?

  • Proč je otužování vhodné?

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Pokud se ptáte, proč otužovat, odpověď je snadná. Z praktických zkušeností totiž vyplývá, že otužování vůči chladu je důležité především z hlediska snížení nemocnosti akutními respiračními chorobami, to potvrzuje i lektor českého otužování a saunování Antonín Mikolášek. Ten navíc říká: „Otužování napomáhá nepropustit choroboplodné zárodky do sliznice nosu, a prakticky tak vytvořit ochranu a tělesnou odolnost.“

     

  • Začněte už v novorozeneckém věku

     

    S otužováním tzv. vzduchem můžete začít už v kojeneckém věku. „Stačí, když si zvyknete nechat miminko při přebalování několik minut na vzduchu nahé, zatímco si s ním hrajete, mazlíte se s ním či si s ním povídáte. V místnosti by měla být teplota 20 až 22 stupňů Celsia,“ říká Štěpánka Štrougalová z Baby Clubu Juklík. Pro otužování je ovšem ideální voda. „S koupáním můžeme začít už u několikadenních miminek, kdy se ale pobyt ve vaně omezuje opravdu jen na pár minut. Vhodné je začít na pěti minutách a postupně při každém dalším plavání vždy minutu přidat. Když budete takhle nenápadně dětem pobyt ve vodě prodlužovat, docílíte toho, že ve třech měsících už si v ní pobudou 15 až 20 minut."

  • Vaničkování – příjemný způsob otužování

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Pokud se rozhodnete miminku tuhle radost dopřát, můžete buď navštívit nějaký klub, který disponuje oddělenou místností s větší vanou, nebo může přijít lektorka k vám domů. Lekce vaničkového „plavání“ je nejlepší absolvovat 1x týdně, případně jednou za 14 dnů, samozřejmě i v zimě. „Rodičům ale doporučuji vyhradit si více času na aklimatizaci dětí po plavání. Důležitá je i pořádná čepice. Vlhká hlava je totiž ve spojení se studeným vzduchem nejčastějším důvodem nachlazení,“ radí Štěpánka Štrougalová.

     

  • Pozvolné otužování bez ledové sprchy

    ...
    ...
    Autor: Juklík

    Máte-li větší děti, rozhodně nezačínejte otužování studenou sprchou, jak můžete často slyšet. Otužování musí být pozvolné, postupné a zahrnuje nejen kontakt s vodou, ale i tzv. „vzdušné lázně“, saunování a pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu. Samozřejmě také střízlivý přístup k oblékání. Když budete dítě přehnaně oblékat, rozhodně tím imunitu neposílíte. A jaké jsou hlavní zásady zdravého otužování vodou?

    • Nikdy neotužujte dítě přes jeho odpor.

    • Začněte s vlažnou žínkou, tu po večerní koupeli namočte do vlažné vody a omývejte dítěti končetiny. Každý týden teplotu snižujte o stupeň. Postupně začněte omývat celé tělo – nejdřív končetiny, záda a naposledy hlavu a břicho.

    • Až bude dítě zvládat teplotu žínky (kolem 20 stupňů Celsia), můžete teprve přejít ke sprchování. Postup je ale stejný, reakce dítěte nesmí být negativní.

    • Otužování nikdy nekončete teplou sprchou, vhodná je uklidňující masáž.

    • Rozhodně dítě neotužujte, když je nemocné.

    • Po nemoci počkejte, než bude zcela zdravé, teprve pak pokračujte v otužování – opět pozvolna.

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku