Psycholožka: Kroužky pro dvouleté děti většinou nemají smysl

  • Psycholožka: Kroužky pro dvouleté děti většinou nemají smysl
    Foto: iStock.com
    Sdílej na facebooku
    10. března  2017 
     06:00

    Nedávno si mi má kamarádka stěžovala, že zaplatila osmnáctiměsíčnímu synovi velmi drahý kroužek hudební školičky, ale její ratolest každou navštívenou lekci vyloženě bojkotuje. Bohužel ani její přítomnost na hodinách ho nepřinutila k tomu, aby s ostatními dětmi dělal přesně ty činnosti, které po nich lektorka vyžadovala. Nakonec kamarádka svou snahu seznámit syna s hudebními základy po pár lekcích vzdala. Což podle psycholožky rozhodně vyřešila správně.

  • Položte si otázku, proč chcete batole do kroužku přihlásit

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    Stejně jako má kamarádka, tak i spousta dalších maminek podléhá dojmu, že pokud jejich dítě nebude chodit do těch nejlepších kroužků od jazykových přes hudební až po pohybové, bude při nástupu do školy v něčem pozadu. Jasně že každý pro své dítě chceme jen to nejlepší a to, aby byl jeho vstup do tvrdého života plného konkurence co nejsnazší.

    Jaké kočárky si oblíbily celebrity? Kdo si připlatil a kdo má obyčejný?

    Jaké kočárky si oblíbily celebrity? Kdo si připlatil a kdo má obyčejný?

    Zatímco některé celebrity si libují ve výstředních modelech kočárků, jejichž cena jde až do desítek tisíc korun, většina vozí děti ve stejných typech…celý článek

    Ovšem někdy je přemíra ambicí rodičů spíše na škodu než ku prospěchu potomka. Zkuste se proto zamyslet nejprve nad tím, co vás vede k tomu, přihlásit už takto malé dítě do kroužku, a jaký přínos od toho očekáváte. Motivem by rozhodně neměly být vaše osamocenost, pochybování o sobě jako o rodiči, či dokonce módnost nebo snaha vynahradit dítěti nedostatek společně stráveného času.

  • Pro koho jsou kroužky vhodné?

    V době, kdy jsem já vyrůstala, jsme většinou začínali s kroužky až s nástupem školní docházky. Ano, byly zde výjimky v případě například holek, které chodily na krasobruslení, nebo kluků, kteří hráli tenis. Ale skoro všichni ze třídy jsme byli zvyklí na neorganizované trávení volného času. A tento model potvrzuje i doktorka Veronika Hamerníková z psychologicke-poradenstvi-brno.cz: „Obecně se má za to, že zájmové kroužky jsou optimální až pro děti školního věku.

    Skutečné tělo po porodu: Žena se nechala vyfotit, aby povzbudila ostatní matky

    Skutečné tělo po porodu: Žena se nechala vyfotit, aby povzbudila ostatní matky

    Budoucí matky se často bojí nejen porodu, ale také toho, co těhotenství udělá s jejich postavou. Protože realisticky tuší, že tělo už nemusí být stejné…celý článek

    U mladších dětí je účast na zájmových kroužcích diskutabilní. Děti se od sebe v tomto věku značně liší a neexistuje univerzální návod. Batolata se přirozeně učí především vlastní hrou a zhruba do dvou až tří let přítomnost vrstevníků nevyžadují a řízená zábava jim může spíše uškodit. Některým dětem naopak účast na kroužcích prospívá. Je však těžké dopad kroužku na dítě předem odhadnout. Účast na kroužcích lze doporučit nezvykle talentovaným a nadaným dětem, případně dětem velmi živým či handicapovaným.“

  • Jak poznám, zda je mé dítě dostatečně zralé?

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    U vlastních dětí máme většinou tendence přeceňovat jejich výkony. V našich očích to zkrátka vždy budou ti nejnadanější prcci. A děláme to nejen my mámy, ale i tatínci. No, neznáte to z domova, že váš muž ve svém synovi vidí budoucího Jágra? Talent jako laici tak asi sami moc nerozpoznáme, ale to, co můžeme poznat, je vyspělost a samostatnost našeho potomka. "Zájmové kroužky jsou vhodné pro děti, které jsou schopné odpoutat se na chvíli od rodiče a respektovat cizí autoritu,“ říká Hamerníková.

  • Jaký kroužek vybrat?

    ...
    ...
    Autor: iStock

    „Pokud si rodiče přejí zapsat dítě do kroužku již v batolecím věku, měli by vybrat činnost, která dítě evidentně baví, a nejdříve přijít jen na zkoušku. Po kroužku by dítě nemělo být unavené, podrážděné, nesmí mít problémy se spánkem (problémy při usínání, noční můry, pomočování) a nesmí vykazovat příznaky stresu (např. bolest hlavy, bříška, návrat k plenám, k dřívějším zlozvykům, požadování dudlíku, většího mazlení a podobně)," doporučuje doktorka.

  • Největší rizika

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    Podle odborníků mezi další úskalí příliš časných návštěv organizované činnosti patří i to, že si batole vybuduje návyk na zábavu přicházející zvenčí. Například paní doktorka Hamerníková považuje za nejobtížnější nejen vybrat správný kroužek, ale i určit optimální čas, ve kterém bude dítě na lekce docházet, a to tak, aby byly respektovány spací návyky dítěte.

    A samozřejmě ne vždycky narazíte na lektorku i kolektiv, se kterými si sednete. I to může být důvod přejít na jinou lekci. Proto doporučujeme: než se dopředu jako má kamarádka zavázat k návštěvě kroužku na celý semestr, to raději zvolte v nabídce kurzů ty, na které budete moci docházet na jednotlivé lekce. Ovšem dle psycholožky je úplně ideální varianta ta, kdy si pořídíte předplacenku do dětského centra, kde můžete flexibilně zkoušet různé aktivity, abyste zjistili, co vás i dítě baví nejvíce.

  • A jak bojovat, když už jsme se dali na vojnu, ale dítě nespolupracuje?

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Věříte, že jste pro vašeho prcka vybrali ten nej kroužek, a přesto v něm zlobí? Doktorka Hamerníková radí: „Pokud dítě vyrušuje výjimečně, v každém případě by s ním měl rodič odejít stranou, aby nerušili ostatní, kteří spolupracovat chtějí. Měl by si s dítětem promluvit (zjistit, proč se dítě nechce zapojit, dohodnout se na dalším postupu, neuplácet dítě!), a pokud se dítě stále odmítá zapojit, omluvit se a s dítkem z hodiny odejít. Na vhodném postupu je dobré domluvit se se zkušenou lektorkou. V každém případě má být kroužek pro dítě i rodiče příjemnou činností. Pokud tomu tak není, oželte investované peníze a vzájemně se netrapte. Skutečně jen málokteré dítě je zralé na zájmové kroužky již v batolecím věku.“

    13 důvodů, proč se dítě chová jako spratek. Mohou za to rodiče!

    13 důvodů, proč se dítě chová jako spratek. Mohou za to rodiče!

    Děti přicházejí na svět s odlišnými povahami, liší se jejich temperament, zájmy i záliby. Celkové nastavení člověka nelze výchovou zase tak moc ovlivnit,…celý článek

    Dívka se málem uškrtila na klouzačce, na poslední chvíli ji zachránila kamarádka

    Dívka se málem uškrtila na klouzačce, na poslední chvíli ji zachránila kamarádka

    Už jste asi slyšeli o tom, že dětské oblečení se šňůrkami může být nebezpečné. Ale možná nevíte, jak moc. Australanka Gail Oster, jejíž dcera málem…celý článek

/
Autor: Michaela Kaňoková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku