Neočekáváte od svých batolat až moc? Myslete na to, kolik jim je!

Neočekáváte od svých batolat až moc? Myslete na to, kolik jim je!
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
4. dubna  2018 
 06:00

Spousta rodičů si myslí, že jejich dítě má větší schopnosti ovládat své emoce a chování, než odpovídá jejich věku. Taky jsem si kolikrát říkala: "Vždyť už mu jsou tři, tak snad by to mohl pochopit." Jenže nemohl. Ne že by nechtěl, ale prostě jeho vývoj tomu neodpovídal. Jen je těžké to někdy akceptovat. Jak jste na tom vy se svými očekáváními?

Když můj nejstarší tříletý syn na pískovišti neustále bouchal lopatičkou cizí chlapečky, všichni kolem mi říkali, jestli bych to neměla řešit. No samozřejmě, že jsem řešila. A taky jsem si říkala: "Hergot, proč to dělá? Vždyť už by se měl umět ovládat, nehledě na to, že mu neustále říkám, že tohle se přece nedělá." Jenže jeho mozek na to asi nebyl ještě připravený. Pak přišel zlom, bum bác, a začal se chovat naprosto vzorově. Prostě dozrál.

Nezisková organizace ZERO TO THREE z USA nedávno provedla výzkum mezi rodiči a zjistila, že většina rodičů nadhodnocuje schopnosti svých batolat, a to většinou kolem tří let věku. Výkonný ředitel společnosti Matthew Melmed k tomu řekl:

„Pokud mají rodiče realistická očekávání ohledně schopností svých dětí, je to rozhodující pro zdravý vývoj a minimalizaci stresu u dětí i rodičů. Když si rodiče myslí, že se dítě může více ovládat, než ve skutečnosti skutečně může, vede to k frustraci rodičovské i batolecí, případně i k represivním reakcím."

Co dalšího výsledky výzkumu ukázaly? Tohle!

• 56 procent rodičů věří, že děti ve věku tří let by měly ovládat své impulzivní chování a poslechnout, pokud jim něco rodiče přikážou.

• 36 procent rodičů věří, že děti mladší dvou let už mají tento druh sebeovládání.

• 43 procent rodičů si myslí, že děti před dosažením dvou let mají schopnost kooperovat s dalšími dětmi.

• 24 procent rodičů se domnívá, že děti mají schopnost zvládat své emoce, například odolat záchvatům vzteku, když jsou frustrované, už v jednom roku věku, nebo dokonce i dříve!

A jaká je pravda?

• Vlastní sebekontrola se ve skutečnosti rozvíjí ve věku 3,5 až 4 roky a trvá ještě několik let, než to budou děti trvale využívat.

• Sdílení dovedností a kooperace se rozvíjí od 3 do 4 let.

• Emocionální kontrola se vyvíjí až kolem čtyř let!

Co z toho tedy plyne? Odborníci rodičům doporučují, aby v raném věku netrestali, ale učili, aby neměli nerealistická očekávání a snažili se ke všemu, co děti dělají, přistupovat citlivě a efektivně. Navíc je dobré si uvědomit, že děti nejsou roboti a že je velmi pravděpodobné, že někdy budou dělat to, co nechcete.



Jak pohybově rozvíjet děti v batolecím věku? Podívejte se na VIDEO:

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku