Roční chlapeček překonal rakovinu: Musel na operaci i chemoterapii

Štěpán půl roku po operaci
Foto: FTV Prima
Sdílej na facebooku
18. května  2016 
 14:00

Malému Štěpánovi nebyl ještě ani rok, když mu lékaři diagnostikovali zhoubný nádor močového měchýře. Léčba v pražském Motole naštěstí dopadla dobře. 

Co vše je v dnešní medicíně možné, komu lékaři za použití nejnovějších metod dokážou pomoci? To ukazují skutečné příběhy z motolské nemocnice, mezi něž patří i ten následující. 

Štěpánu Filčíkovi bylo 11 měsíců, když u něj objevili lékaři nádor močového měchýře. Nejdříve se zdálo, že bude stačit intenzivní chemoterapie, sama o sobě dost náročná. Na základě výsledků vyšetření se lékaři nakonec rozhodli i pro operaci, po níž byla nutná další chemoterapie.

Podívejte se: Matky pomáhají svým dcerám přivést na svět děti

Podívejte se: Matky pomáhají svým dcerám přivést na svět děti

Už jsme si zvykli na to, že ženy k porodům doprovázejí jejich partneři. Duly nebo kamarádky. Ale matky? Přitom je to úplně přirozené, jak dokazují…celý článek

Štěpánkova maminka to nesla hodně těžce, ošetřující lékař Josef Mališ jí proto nutnost takové léčby detailně vysvětloval. Maminku malého pacienta samozřejmě zajímalo třeba to, zda malý syn bude muset mít vývod, což lékaři nepředpokládali, ale vyloučit to předem také úplně nemohli. 

K náročné operaci byl přizván také docent Ladislav Jarolím z urologie dospělých, který má s operacemi močového měchýře dlouholeté zkušenosti. Zákrok byl náročný, lékaři přesně neznali hranice nádoru, a potřebovali tak odebrané vzorky obratem vyšetřit.

„V průběhu operace jsme opakovaně komunikovali s operujícími chirurgy a patologem, protože jsme potřebovali co nejradikálnější operaci. Chtěli jsme odstranit nádor při zachování co největší části zdravé tkáně měchýře, svěračů, abychom se mohli vyhnout radioterapii – ozařování – a aby funkce měchýře byla co nejvíce zachována,“ popisuje lékař Josef Mališ z Kliniky dětské hematologie a onkologie Nemocnice v Motole.  

Markovi s epilepsií pomohla operace mozku, při které musel mluvit s lékaři

Markovi s epilepsií pomohla operace mozku, při které musel mluvit s lékaři

Dvanáctiletý Marek Putniorz trpěl epilepsií, na kterou nezabírala žádná léčba. Lékaři z pražského Motola se ho proto rozhodli zařadit do programu chirurgické…celý článek

Nádor se podařilo odstranit celý a vývod nebyl nutný. Pooperační léčba probíhala dobře a po následující chemoterapii byl malý pacient propuštěn domů. „Štěpánkovi se dnes daří dobře. Nemá žádné známky aktivity nádorového onemocnění, přijatelně funguje i močový měchýř,“ doplňuje lékař Mališ.

Skuteční pacienti, opravdoví lékaři, odhalení i těch nejtěžších diagnóz, včetně unikátních záběrů z operačních sálů. Další díl cyklu Nemocnice Motol uvidíte již ve čtvrtek 19. května ve 20.15 na Primě.

 

Sdílej na facebooku
Autor: red

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku