Jak zastavit krvácení z nosu u dětí? Kdy s ním raději jít k lékaři?

Jak zastavit krvácení z nosu u dětí? Kdy s ním raději jít k lékaři?
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
12. února  2017 
 06:00

Hlavní příčina toho, proč dítěti teče krev z nosu, je skoro vždycky stejná: poranění žilek v nose. Je ale pravda, že některé děti jsou k tomu mnohem náchylnější než jiné. Naštěstí se to většinou dá zvládnout doma. Kdy raději jet na pohotovost?

Poranění si způsobí dítě samo buď tím, že příliš silně smrká, nebo si něco strká do nosu (například prst). Stát se to může stejně tak dobře batoleti, předškolákovi i školákovi. Nemusí to být nic vážného, ale může. Víte, jak krvácení zastavit a kdy jít raději k lékaři?

Nezaklánět hlavu a přiložit studený obklad

Posadíme dítě tak, aby mělo předkloněnou hlavu (nikoli zakloněnou, jak se někteří lidé domnívají) a otevřená ústa, aby se zabránilo polknutí nebo vdechnutí krve – to by zastavilo dýchání nebo způsobilo zvracení. Stiskneme dítěti palcem a ukazováčkem nos ze stran a držíme ho stisknutý asi deset minut, aby se vytvořila sraženina. Je-li to možné, přiložíme dítěti na čelo led nebo ručník namočený ve studené vodě.

Pokud se po výše doporučených opatřeních krvácení během půl hodiny nezastaví, je nutné převézt dítě na pohotovost.

Co dalšího dělat, když se krvácení podaří zastavit doma? Čtěte ZDE

Monika Absolonová to od matek příšerně schytala za reklamu na umělé mléko

Monika Absolonová to od matek příšerně schytala za reklamu na umělé mléko

Když se zpěvačka Monika Absolonová na Facebooku pochlubila, že natočila reklamu na mléko pro děti, asi netušila, že spíše než obdiv svých fanoušků…celý článek

Takhle vypadáte doopravdy: 20 fotek budoucích rodičů během spánku

Takhle vypadáte doopravdy: 20 fotek budoucích rodičů během spánku

Tenhle fotoprojekt vznikl náhodou. Když se mladá ruská fotografka vydala pomoci svým přátelům cosi opravit v bytě a pak je vyfotila shora ze žebříku.…celý článek

Sdílej na facebooku
Autor: Betynka/Magdalena Sieglová

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku