Zase laryngitida? Jak ji poznat a léčit?

  • Zase laryngitida? Jak ji poznat a léčit?
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    17. února  2017 
     06:00

    Laryngitida, často provázená velmi nepříjemnou večerní a noční dušností, se u dětí objevuje ve dvou hlavních vlnách; v podzimní a jarní. Víte, jak malému pacientovi ulevit?

  • Mohou za to viry

    „Laryngitida je zánět horního úseku dýchacích cest – hrtanu. Postihuje hlasivky a jejich okolí. Typicky se projevuje bolestí v krku, suchým dráždivým kašlem a chrapotem,“ uvádí na svých webových stránkách ORL specialistka doktorka Marie Náhlovská.

    Pravděpodobně nejčastější příčinou vzniku laryngitidy je virová infekce horních cest dýchacích, ve výjimečných případech se na jejím vzniku mohou podílet i bakterie.

  • Typické příznaky

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    K nejvýraznějším příznakům zánětu hrtanu patří chrapot, spíše suchý „štěkavý či kokrhavý“ kašel, bolesti v krku, obtížné mluvení až dušnost, celková slabost a horečka. Při dýchání se mohou ozývat pískavé zvuky.

    Nemoc se nejčastěji vyskytuje v batolecím a předškolním věku a malé pacienty trápí hlavně na podzim a brzy na jaře. Laryngitida je velmi častým důvodem k návštěvě pohotovosti, neboť se nepříjemné příznaky, jako je dušnost a vysoká horečka obvykle dostavují v pozdních večerních až nočních hodinách. Závažnost těchto obtíží závisí na velikosti zánětu, v krajních případech se může dítě dusit.

  • Jak to vypadá ve skutečnosti

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    „Když se Erik poprvé dusil, byl to pro mě jeden z nejhorších zážitků v životě. Laryngitidu měl pak ještě třikrát, ale to už jsem věděla, o jakou nemoc jde a jak na ni,“ řekla paní Vladislava.

    „Poprvé dostal Erik laryngitidu v necelých 2 letech, zpočátku se nemoc jevila jako běžná viróza, však byl také podzim, kdy se respirační nemoci nevyhýbají ani dospělým, natož dětem. Jenže k teplotě se během dne přidala bolest v krku a hlavně podivný chrapot a jakési pískání, které provázelo synkovo dýchání,“ popsala maminka malého Erika.

    „Tehdy jsem ještě nevěděla, že se jedná o zánět hrtanu, takzvanou laryngitidu, která se může projevit ztíženým dýcháním, až dušením! Obě tyto komplikace bohužel postihly i Erika; k večeru už neměl jen zvýšenou teplotu, ale horečku – přes 39 stupňů, velmi těžce dýchal a během oblékání na pohotovost se začal dusit. Bylo to strašné!

    Než jsme se synkem v náručí doběhli ve studeném nočním vzduchu k autu, trochu se mu ulevilo. Na pohotovosti nám vysvětlili proč, studený vzduch mu udělal dobře. Erik dostal speciální čípky, recept na sirup na teplotu, několik rad a jeli jsme domů.“

  • Nemoc se může opakovat

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Prodělá-li dítě jednou laryngitidu, neznamená to, že ji nemůže dostat znova. Některé děti se s ní potkají jen jednou, jiné nikdy a u některých má bohužel tendence k opakování. Čím je malý pacient menší (menší jsou i dýchací cesty), tím mohou být komplikace závažnější. Zvláště dušnost a vysoké horečky mohou být u nejmenších pacientů důvodem až k hospitalizaci.

    Vzhledem k tomu, že nejčastějšími původci zánětu jsou v tomto případě viry, obvykle se nepodávají antibiotika, ale pouze léky na snížení teploty. Lékař také doporučí některá režimová opatření (inhalace, zvlhčování vzduchu, Priessnitzův obklad). V případě, že se u dítěte laryngitidy opakují, může dítěti pediatr nebo lékař na ORL předepsat speciální čípky s obsahem kortikoidů, které při akutních problémech potlačí zánět a rychle uleví při nebezpečné dušnosti. 

    Co ještě potřebujete vědět o laryngitidě? Čtěte ZDE

    Matka sama vyfotografovala narození svého syna! Jak to dokázala?

    Matka sama vyfotografovala narození svého syna! Jak to dokázala?

    Na co všechno jste myslela v momentě, kdy přišlo na svět vaše dítě? Tahle Američanka se snažila nezapomenout zmáčknout spoušť a vyfotit novorozeného…celý článek

    Monika Absolonová to od matek příšerně schytala za reklamu na umělé mléko

    Monika Absolonová to od matek příšerně schytala za reklamu na umělé mléko

    Když se zpěvačka Monika Absolonová na Facebooku pochlubila, že natočila reklamu na mléko pro děti, asi netušila, že spíše než obdiv svých fanoušků…celý článek

/
Autor: Maminka.cz/Martina Machová
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku