7 vyzkoušených prostředků proti bolesti bříška. Babské rady, které fungují!

  • 7 vyzkoušených prostředků proti bolesti bříška. Babské rady, které fungují!
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    18. února  2017 
     06:00

    Žaludeční problémy bývají u malých dětí časté, zvláště mezi čtvrtým a osmým rokem. Nejčastější příčinou bolesti bříška bývají nevhodná strava, respektive dietní chyba, a stres. V těchto dvou případech můžete na podrážděný žaludek použít následujících sedm domácích prostředků. Když nezaberou, jděte samozřejmě raději k lékaři.

  • Heřmánkový čaj

    Opalování
    Opalování
    Autor: Shutterstock.com

    Heřmánek je vynikající domácí lék na nekomplikované žaludeční potíže, to tvrdí Andrew Weil, dětský lékař a autor mnoha knih pro rodiče. „Heřmánek má protizánětlivé a sedativní účinky, z nichž všechny mohou přispět k zmírnění bolesti břicha,“ říká. Heřmánek uvolňuje svalstvo v horní části trávicího traktu, zmírňuje břišní kontrakce a zbavuje křečí.

  • Zázvor

    Zázvorová limonáda
    Zázvorová limonáda
    Autor: Shutterstock.com

    Čerstvý možná nebude dětem chutnat, ale ve zdravé výživě můžete koupit zázvorovou limonádu, případně uvařit ze zázvoru čaj. Hlavní složkou zázvoru je gingerol, silný antioxidant, který pomáhá snižovat produkci volných radikálů, a odvrátit tak možné poškození těla, což sníží nevolnost a nepohodlí. Má také protizánětlivé vlastnosti a neutralizuje žaludeční kyseliny.

     

  • Sáhněte po peprmintu

    Horečku může pomoct snížit i mátový čaj. Patří mezi chladivé potraviny.
    Horečku může pomoct snížit i mátový čaj. Patří mezi chladivé potraviny.
    Autor: Shutterstock.com

    Mátový čaj nebo peprmintové pastilky dětem určitě zachutnají, navíc máta zmírňuje bolesti břicha. „Bylo prokázáno, že má zklidňující účinky na břišní svaly,“ říká doktor Sears z University of Maryland. „Máta peprná má schopnost zlepšit tok žluči, kterou tělo využívá pro trávení. Pokud vaše dítě odmítá pít čaj, dejte mu mátový bonbon, který není tak silný, ale pomůže srovnat žaludek,“ radí. Bonbony ale nedávejte kojencům a malým batolatům, mohli by je vdechnout.

  • Teplo pomůže

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Umístěte horkou lahev s teplou vodou na bříško nebo tam dejte nahřívací polštářek. Některé tyto polštářky lze snadno zahřát i v mikrovlnce. Dítě by mělo ležet a polštářek nechte na břichu nějakou dobu, aby začalo teplo účinkovat. „Teplo zvyšuje průtok krve k povrchu kůže, což může snížit vnímání bolestí pocházejících z hloubky břicha,“ vysvětluje Robyn Strosaker z dětské nemocnice v Clevelandu.

     

  • Reflexologie

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Existují tisíce nervů v nohou a rukou, a když se na ty správné zatlačí pomocí speciální techniky, může dojít k uvolnění a zmírnění bolesti břicha. Reflexní terapie je založená na principu, že na koncích těla se nacházejí nervová zakončení, která mají vztah k vnitřním orgánům, tedy i k břichu. Oblasti břicha odpovídá střed oblouku levé nohy. V případě ruky prohněte ruku lehce dozadu, položte palec levé ruky na plochu mezi ukazováčkem a palcem. Pak lehkým přítlakem stlačujte místo „krtčí“ technikou asi deset sekund. Opakujte 10x po sobě.

  • Upravte jídelníček

    rýže
    rýže
    Autor: archiv

    Pokud dítě sice bolí bříško, ale má stále chuť k jídlu, pak mu dávejte i nadále malé porce jídla, ale přednost dejte sucharům, těstovinám, ovesným vločkám, jogurtu, rýži či jablečné přesnídávce. Vyhněte se omáčkám a koření. „Lehké příkrmy jsou méně dráždivé pro žaludek a snadněji stravitelné než pikantní nebo mastná jídla,“ říká doktorka Strosaker. „U těchto potravin je méně pravděpodobné, že vyvolají zvracení.“

  • Jogurt ke svačině

    Bílý jogurt je plný laktobacilů, které dokážou vytlačit nepřátelské bakterie ze střeva a udržovat ho ve zdraví a při bezproblémovém fungování.
    Bílý jogurt je plný laktobacilů, které dokážou vytlačit nepřátelské bakterie ze střeva a udržovat ho ve zdraví a při bezproblémovém fungování.
    Autor: Profimedia.cz

    Jogurt je účinný lék proti menší bolesti bříška a taky je to populární domácí prostředek proti průjmu. „Za normálních okolností dobré bakterie žijí ve střevech, pomáhají při trávení,“ říká doktor Sears. „Máte-li střevní virus nebo průjem, dobré bakterie obvykle nestačí proti viru bojovat. Proto je dobré konzumovat jogurt s živými kulturami, které pomůžou normalizovat trávení,“ dodává lékař.

     

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku