6 dětských nemocí, o kterých jste dříve neměli ani tušení

  • 6 dětských nemocí, o kterých jste dříve neměli ani tušení
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    18. února  2018 
     06:00

    Když nejmenší děti v noci nespí, je to náročné a matky a otcové se ve dne potácejí jako zombie. Ale není to nic proti nevyspání z toho, když propukne nějaká z dětských nemocí, o nichž mnozí lidé neslyšeli do doby, než se stali rodiči. Tady máte přehled šestky takových. 

  • Impetigo

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Až se vašemu dítěti kolem pusy začnou dělat mokvající boláčky, které budou vypadat trochu jako ekzém, ale zase ne moc, možná máte tu čest s nemocí zvanou impetigo. Není sice nebezpečná, ale vcelku nepříjemný soupeř to je. 

    Kolik hodin spánku skutečně potřebují vaše děti? Překvapí vás to!

    Kolik hodin spánku skutečně potřebují vaše děti? Překvapí vás to!

    Zatímco dříve se za obvyklé považovalo, že děti chodí spát po večerníčku a nejpozději v osm spí – včetně těch desetiletých, dneska se to poněkud rozvolnilo.…celý článek

    Infekční puchýřky jsou typické pro batolata a předškoláky a mohou se objevit i na jiných místech těla. Příčinou jsou bakterie streptokok nebo stafylokok, které normálně kůží nepronikají, ale tuto bariéru překonají, když je pokožka nějak porušená nebo oslabená a vyvolají zánět. 

    Léčí se pomocí mastiček a je potřeba, aby dítě zůstalo doma, dokud se nákazy úplně nezbaví, tedy do doby, než puchýřky zaschnou, vytvoří se na nich krusta a začnou mizet.

  • Pátá dětská nemoc

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Tahle nemoc nezískala jméno podle toho, že by snad přicházela pátá v pořadí, ale protože už na ni nezbylo jméno, na rozdíl například od spalniček nebo neštovic. Také pátá dětská nemoc se projevuje vyrážkou, a to obvykle červenou v oblasti tváří. 

    Způsobuje ji pravovirus B19, což zní hrozně, ale je to vlastně banální infekce, kterou se děti často nakazí už v kojeneckém nebo batolecím věku a prodělají ji jednou za život. 

    První příznaky připomínaají nachlazení s horečkou a únavou, po několika dnech se objevuje typická vyrážka u nosu a na tvářích, která má tvar motýla. Oblast kolem úst je nápadně bledá. Vyrážka se může zhoršovat působením slunce, tepla nebo i stresu. Vyrážka se postupně šíří na trup a na končetiny. Mírní se příznaky, nemoc ustupuje sama. 

  • Šestá dětská nemoc

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Šestá dětská nemoc neboli roseola infantum je další dětská choroba, která se projevuje vyrážkou.  A věřte tomu, že není úplně snadné podle fotek z internetu poznat, zda je to zrovna tahle potíž. 

    Onemocnění postihuje především starší kojence a batolata. Přenáší se vzdušnou cestou, nákazu způsobuje herpetický virus , vyskytuje se nejčastěji na jaře. Onemocnění začíná většinou vysokou horečkou (někdy i kolem 40 °C), která trvá tři až pět dnů. U některých dětí se mohou přidat příznaky podobné nachlazení, bolest v krku, rýma, kašel, zánět hltanu a mírné zduření krčních a šíjových mízních uzlin. Po několika dnech se objeví na těle drobně skvrnitá vyrážka, která se šíří na krk, trup, břicho a končetiny. Bývá růžová až červená, vypadá jako drobné či větší neostře ohraničené skvrny, které mohou být vystouplé, ale nemusí. Někdy trvá jenom pár hodin a zmizí do dvou až tří dnů bez následků.

  • Roupy

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Myslíte si že onemocnění červy zvané roupy je něco, co se vaší čistotné civilizované rodiny ani náhodou netýká? Díky dětem dost možná prohlédnete. 

    Tohle střevní onemocnění vyvolané parazitem patří mezi celkem běžné dětské nemoci, nejčastěji se vyskytuje mezi mladšími školáky. Projevuje se typicky svěděním v okolí konečníku především v nočních hodinách. Larvy dorůstají v tenkém střevě, dospělí jedinci pak žijí ve střevě tlustém. Samice klade vajíčka do oblasti řitního otvoru, typicky během noci, což je provázeno úporným svěděním.

    Tři věci, kterých se doktoři fakt bojí: Baterie z hraček, magnetické skládačky a bazény

    Tři věci, kterých se doktoři fakt bojí: Baterie z hraček, magnetické skládačky a bazény

    Co myslíte – je horší, když dítě spolkne všelijak tvarovaný šroubek, nebo hladkou malou baterii z nějaké hračky? Bohužel jednoznačně to druhé, protože…celý článek

    Svědění bývá natolik nepříjemné, že budí dítě ze spánku. Spánek je tedy nekvalitní, a pacient se tak může probudit nedostatečně odpočinutý, což může vést k podrážděnosti i zhoršenému soustředění. Vedle toho se u nemocného mohou objevit bolesti břicha, nevolnost a průjmy, výjimkou nejsou ani bolesti hlavy nebo noční pomočování. Příznaky se pochopitelně nemusí objevovat u každého všechny. Léčí se sirupem. 

  • Ruka - noha - ústa

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Syndrom ruka-noha-ústa je banální virové onemocnění, nejčastějí se šíří mezi dětmi do deseti let. Nemoc se častěji objevuje v létě a na podzim.

    Syndrom ruka-noha-ústa je hodně nakažlivý, přenáší se kapénkami a také přes nemyté ruce. Inkubační doba nemoci je 3 až 6 dní. Onemocnění začíná zvýšenou teplotou až horečkou, náhlými bolestmi v krku, bolestmi hlavy, výsevy puchýřků, může pobolívat bříško. Puchýřky se tvoří typicky na rukou (dlaně, prsty), na ploskách nohou a na sliznici dutiny ústní. 

    10 věcí, které doktoři nesnášejí a rodiče s oblibou dělají

    10 věcí, které doktoři nesnášejí a rodiče s oblibou dělají

    Rodičovství je ta nejtěžší disciplína. Sice existuje hodně příruček, ale přiznejme si…celý článek

    Rodiče, ale v některých případech i méně zkušený lékař, může onemocnění zaměnit za spálu, plané neštovice, pásový opar nebo nepříjemné impetigo. Speciální léčba není, nemoc ustupuje sama. 

  • ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Typický štěkavý kašel jako základní projev laryngitidy se může z dětské postýlky ozvat v létě stejně jako v zimě, ačkoli v chladnějších částech roku je výskyt této choroby častější. Zřejmě kvůli tomu, že mezi dětmi koluje více infekcí a jejich imunita bývá celkově oslabenější.

    Laryngitida patří mezi onemocnění, kterých se rodiče bojí, protože její projev je děsivý. Naštěstí nemoc většinou není pro dítě nebezpečná. Přesto se vyplatí umět jí předcházet nebo rychle tlumit příznaky.

    Příznaky jsou hodně typické: jde zejména o štěkavý kašel doprovázený sípáním, většinou bez horečky, ale průběh nemoci může být u každého dítěte jiný. Kašel jde často poměrně snadno zastavit tím, že dítěti dáte napít, pustíte do místnosti chladný vzduch nebo dítě na chvíli vezmete ven a ono pak často zase v klidu usne. Pokud je venku teplo, je možné dítě posadit například před otevřený mrazák, smysl má i zvlhčování vzduchu, a to i preventivně, zvláště pokud dítě na laryngitidy trpí nebo je alergické. 

    Dokud děti neumí smrkat, měli byste jim rýmu odsávat

     

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku