Nejmenší děti a slunce: Jak v létě pečovat o pleť kojenců a batolat

  • Nejmenší děti a slunce: Jak v létě pečovat o pleť kojenců a batolat
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    10. srpna  2017 
     06:00

    Horké dny jsou zpět, a tak ještě stále trávíme s dětmi dlouhé hodiny venku, ať už doma nebo někde na dovolené. Snažte se chránit pokožku dítěte, můžete tak zabránit nepříjemnostem během prázdnin. Tím více je třeba chránit, čím menší dítě je. Přední česká dermatoložka primářka Miroslava Pelechová z Ústavu lékařství a kosmetiky se s vámi podělí o letní tipy. 

  • Novorozencům je slunění zapovězeno

    Autor: iStock

    Novorozence vůbec nevystavujte přímému slunečnímu záření. Teprve když je miminku více než půl roku, můžete ho natřít vhodnými opalovacími krémy. U kojenců a batolat doporučuji použít takzvaný fyzikální filtr. Představte si ho jako jakousi odrazovou plochu na povrchu kůže. Je pravda, že fotoprotekce využívající fyzikálních filtrů může na kůži zanechat bělavý nádech, ale to dětem v tomto věku zpravidla nevadí.

  • Děti mažte pouze přípravky vhodnými pro jejich pleť

    Autor: Shutterstock.com

    Hledejte opalovací krémy obsahující oxid zinečnatý nebo oxid titaničitý s ochranným faktorem proti slunci (SPF) 30. Naopak se vyhněte ochranným krémům, které obsahují parabeny, benzofenony, oxybenzon, oktinoxát, avobenzon, a těm, které jsou zabarvené nebo parfemované. Zvolte ochranu proti slunečnímu záření širokého spektra, která chrání jak před paprsky UVA, tak i UVB.

  • Mažte děti včas a dost

    Autor: shutterstock.com

    Vždy opalovací krém na své dítě aplikujte předtím, než jdete ven. Asi 15 až 30 minut před tím, než vyrazíte. Poté ho znovu použijte každé 2 hodiny nebo i dříve, když se dítě koupe nebo plave. I voděodolné produkty používejte opakovaně dle návodu na konkrétním produktu.

  • Věnujte pozornost letnímu oblečení dětí

    Děti oblékejte ideálně do lehkých bavlněných oděvů. Volte tmavé odstíny červené, modré nebo zelené, protože tyto neabsorbují sluneční světlo. Dále dnes již lze koupit i dětské oblečení s SPF, tedy oblečení chránící děti při hře venku, a pokrývka hlavičky je také důležitá. Ujistěte se, že vaše dítě nosí klobouk s širokým okrajem a sluneční brýle, které chrání oči a citlivou oblast okolo očí. Brýle by však neměly nosit děti mladší tří let. 

  • Vyhněte se slunci v jeho plné síle

    Autor: iStock

    Nejlepším způsobem ochrany před sluncem je se mu přes poledne vyhnout. Zabavte děti doma nebo jinde v přístřeší, mezi 10. hodinou ráno a 2. hodinou odpoledne jsou sluneční paprsky nejsilnější.

  • Zaměřte se na správnou letní stravu

    3054585:gallery:true:true

    Je také důležité jíst čerstvou zeleninu, ovoce a tzv. superpotraviny, které mají vysoký obsah antioxidantů. Dítě pravidelně zásobujte spoustou tekutin, ideální jsou čistá voda nebo ředěné přírodní šťávy.

  • Poraďte si s potničkami

    Autor: iStock

    Děti mají tendenci se hodně potit a mohou skončit s vyrážkou, které se říká potničky. Jsou to malé červené hrbolky nejčastěji na krku, obličeji, v podpaží a na horní části trupu. Jsou způsobeny zanesenými póry a svědí. Chcete-li se jim vyhnout, používejte jemné mýdlo bez vůně a vlažnou koupel. Příjem ovoce bohatého na vitamin C zabrání jejich dalšímu opakování. Je možné použít lokální omývací přípravky, jako je kalamínové mléko.

  • Jak ošetřit dítě s úpalem

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Pokud se vaše dítě na slunci přece spálí, přiložte na spálená místa studené obklady a aplikujte gel s aloe vera, který bude několik minut před použitím chlazený v lednici. Jestliže výše uvedená opatření nedokážou snížit příznaky, konzultujte další postup s dermatologem.

/
Autor: Radka Pilzová
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku