Očkování dětí proti chřipce: Důvody pro a proti. Jak se rozhodnout?

Děti přenášejí virus chřipky více než dospělí.
Foto: profimedia
Sdílej na facebooku
30. října  2017 
 12:00

Blíží se doba očkování proti chřipce. Uvažujete o něm? A co u vašich dětí, má smysl, nebo ne? Jakmile dojde na řeč o očkování dětí proti chřipce, nejsou lékaři úplně jednotní. Část pediatrů ho doporučuje všem dětem, část jen v případě, že jsou dlouhodobě oslabeny nějakou chronickou nemocí. 

„Očkování proti chřipce dítě ochrání před těžší virovou infekcí, kterou chřipka může být. Samozřejmě různé lehčí virózy může dítě dostat i tak, protože je způsobují jiné viry. Očkovat se v principu může už od půl roku věku, je to neživá vakcína. Plně však chápu rodiče, že v období prvního roku života, kdy dítě podstupuje jiná očkování podle dětského očkovacího kalendáře, do toho už vakcínou proti chřipce nechtějí vstupovat,“ říká lékař Rastislav Maďar, specialista v oboru epidemiologie, prevence a kontroly infekčních nemocí. 

Jak by postupoval ve vlastní rodině? „U mého dítěte dostaly přednost vedle povinné vakcinace i nepovinné vakcíny proti pneumokokům, virové hepatitidě A i meningokokové meningitidě a klíšťové encefalitidě. První chřipkovou vakcínu dostal syn ve třech  letech. Pokud by však náhodou dostal těžkou formu chřipky, určitě bych litoval, že jsem ho neočkoval dříve.“

VIDEO: Doc. MUDr. Rastislav Maďar doporučuje i mnohá nepovinná očkování:

Malé děti s těžkou chřipkou výjimečně mohou skončit na JIP a známé jsou bohužel i smrtelné případy. To, že se chřipka může v dětských kolektivech lehce přenášet, určitě není nutné zdůrazňovat. Probíhá buď vzdušnou cestou, nebo přes dotek rukou a předmětů potřísněných sekrety, například hraček.

Vedle možného vážného průběhu nákazy jsou děti také výkonnými přenašeči viru, vylučují ho totiž mnohem déle než dospělí, a to až dva týdny od prvních příznaků. Tím mohou představovat riziko pro své okolí, rodinu i další děti.

Záludnost chřipky spočívá v tendenci ke vzniku komplikací, které dále zhoršují prognózu onemocnění. Komplikace mohou být primární, tedy vyvolané virem chřipky, nebo sekundární, tedy vyvolané druhotnou bakteriální infekcí. Mezi primární komplikace patří velmi závažný chřipkový zánět plic. Zánět plic bývá častější u starších dospělých. U dětí se naproti tomu častěji vyskytují zánět středního ucha nebo zánět vedlejších dutin nosních.

Na druhou stranu – u většiny lidí včetně dětí chřipka proběhne bez komplikací a následků, ačkoli člověka skolí více než běžné nachlazení a také déle trvá, než se z ní člověk "vyhrabe". 

Pokud jde o očkování, není pravda, že může chřipku způsobit – leda dostatečně neochrání, když se člověk očkuje pozdě už v průběhu epidemie. Nebo se vzácně stane, že přijde virus neshodný s vakcinačními antigeny. I tak však může vakcína průběh nemoci alespoň mírnit. Dalším mýtem je, že když se člověk začne proti chřipce očkovat, musí tak dělat už potom každý rok. To je rovněž nesmyslné tvrzení.

Pět proti čtyřiceti procentům

Lidé v mnoha zemích se očkují proti chřipce daleko více než u nás, v ČR je to jen zhruba 5 procent populace, v mnoha vyspělých zemích to bývá i 20 až 40 procent obyvatel. 

V České republice chřipka každoročně způsobí onemocnění statisíců obyvatel a souvisí s ní v průměru téměř dva tisíce úmrtí. Nejvyšší výskyt je u školáků a u dospívajících, maximum počtu úmrtí pak mezi seniory. Nejdůležitější metodou prevence chřipky a jejích případných závažných komplikací je očkování, jehož účinnost byla opakovaně prokázána. Podstatou očkování je vytvoření protilátek proti chřipkovým antigenům, které jsou součástí očkovací látky. Antigenní složení chřipkových vakcín je každoročně upravováno podle doporučení Světové zdravotnické organizace, které je pro výrobce závazné.

Sdílej na facebooku
Autor: Radka Pilzová

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku