Když Šumava, tak rakouská. Vyrazte s dětmi do kopců

Ve family hotelech se děti zabaví, i když je venku tma nebo prší
Foto: Aigo
Sdílej na facebooku
5. prosince  2015 
 06:00

Máte rádi Šumavu, jen ji považujete za trochu drsnou krajinu? Pak schválně vyrazte na její rakouskou stranu, budete překvapeni její vlídností. Zdejší šumavské svahy jsou otočené k jihu, navíc jsou vesměs mírnější a tomu odpovídá i klima. To spolu s dobrou dopravní dostupností a vynikajícím zázemím z této části hor dělá dobré místo pro letní i zimní dovolenou s dětmi. 

Když jsme v létě vyráželi na pár dní do vesnice Aigen–Schlägl v hornorakouském Mühlviertlu, moc jsem si to tam neuměla představit. Na místě jsme s překvapením zjistili, že dvě hodiny od Prahy leží krajina vhodná pro letní i zimní dovolenou, kterou jsme zatím neznali.

Pravda, vyznavači extrémních výkonů by se tu mohli nudit – na to jsou zdejší kopce moc mírné, takže v nich nemůžete podnikat ani náročné horské túry, ani si užívat dlouhatánské sjezdovky. Ale my jsme tam vyrazili s čtyřletým dítětem, navíc jsem v té době byla těhotná, takže nám víceméně mírně kopcovitý terén vyhovoval. Bydleli jsme v novém místním family hotelu Aigo – já jsem z toho měla trochu obavy, hotel plný dětí, nebude to trochu příliš?

Umí vaše dítě kotrmelec? Proč je to tak důležité?

Umí vaše dítě kotrmelec? Proč je to tak důležité?

Štve vás, že vaše děti by nejradši seděly u počítače nebo polehávaly u filmů potom, co dorazí ze školy, kde hodiny seděly v lavicích? Tak si přiznejte,…celý článek

Ale nebylo, protože hotel je dětský, ale nikoli dětinský v tom smyslu, že by na člověka všude číhala nějaká ta infantilita. Čtyřletý syn si rozhodně dost užíval například kryté dětské hřiště, všechny nás bavily hotelové bazény a sauny a větší sportovní nadšenci by ocenili i tělocvičny. Být tam s teenagery, asi by je potěšily třeba herní konzole.

My zde byli v létě, ale zdejší dovolená má smysl i v zimě – čtvrt hodiny jízdy odtud je lyžařský areál Hochficht, přímo v okolí jsou běžecké tratě, z místních kopců se snadno stanou sáňkařské dráhy. V létě připadají v úvahu kromě horské turistiky či jízdy na kole tenis, ale také například lukostřelba v nedalekém Pilsteinu. 

Hodinu od Dunaje

Když už jsme byli v Rakousku, přemýšleli jsme, kam se ještě vydat – volba padla na Linec, protože z Aigen–Schläglu to tam bylo jen něco málo přes padesát kilometrů, a tak to zabralo ani ne hodinu jízdy – vyrazili jsme tam poslední den pobytu, z Lince jsme se pak už vraceli rovnou domů. 

Autorka článku se synem na kopci Pöstlingberg, na který vás vyveze tramvaj. Úžasný výhled!
Autorka článku se synem na kopci Pöstlingberg, na který vás vyveze tramvaj. Úžasný výhled!
Autor: Radka Wallerová/Supermámy
Město, které si většina lidí spojuje s vánočním cukrovím, které nese jeho jméno, nás bavilo. Leží na Dunaji a nahoře nad ním se tyčí vrch Pöstlingberg – můžete tam jít pěšky a cestou nahoru se stavit v místní zoo nebo se můžete svézt renovovanou historickou tramvají rovnou z hlavního náměstí ležícího kousek od břehu řeky. Na vrcholu kopce stojí impozantní poutní bazilika, kousek od ní můžete děti pobavit minivláčkem, který projíždí jeskyněmi s postavami skřítků. My jsme si udělali piknik v trávě.

A jak se to má s lineckým cukrovím? Ve skutečnosti jde o linecký koláč a má tu skutečně dlouhou tradici. Zmínky o něm nalezneme již z roku 1653, avšak jeho původ je neznámý, stejně jako není jasné, který recept je úplně pravý, protože existovalo více variant. Ve všech se nicméně objevovaly mandle, ačkoli dnes se peče s lískovými oříšky. Recept najdete ZDE

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku