Tipy na knihy: Star Wars, nový Harry, čtení o Vánocích i rady pro rodiče

  • Tipy na knihy: Star Wars, nový Harry, čtení o Vánocích i rady pro rodiče
    Čtení si dokážou užívat i docela malé děti
    Foto: Shutterstock
    Sdílej na facebooku
    10. prosince  2015 
     06:00

    Taky milujete, když pod stromečkem objevíte knížku? U nás doma je to snad jediný druh dárku, jehož obliba u dětí v průběhu let nikdy neupadla v nemilost. My dospělí je taky dostáváme hodně rádi. Tady je pár tipů, které nás v redakci zaujaly. 

  • Harry Potter a Star Wars aneb slavné ságy do vaší knihovny

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Kniha, která čtenáře detailně provede světem Hvězdných válek. Tohle téma je teď díky napjatě očekávanému novému dílu filmové ságy hodně atraktivní. Představí jim jednotlivé postavy, planetární systémy, lodě i vesmírné stanice, příšery, droidy a spoustu dalšího. Zodpoví i takové otázky jako například to, kdo čistí podlahu na Hvězdě smrti, kolik droidů nese jedna bitevní loď Obchodní federace, jakou přezdívku dostal mladý Luke Skywalker na Tatooinu nebo kde Jabba Hutt drží žáby, které tak rád jí.

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    A co takhle Harry Potter ve zbrusu novém kabátě? K mání je nové, bohatě ilustrované vydání příběhů čarodějnického učně. Až do svých jedenáctých narozenin si o sobě Harry myslel, že je jen obyčejný chlapec. Pak ale dostal soví poštou dopis, kterým byl zván ke studiu na prestižní soukromé Škole čar a kouzel v Bradavicích, a jeho život se tak rázem proměnil. Možná nastal čas představit Harryho další generaci dětí, tahle knížka se může v jejich knihovně stát důstojným kouskem. 

     

  • Znáte Amélii? Něco pro milovnice duchařských příběhů

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Neobvyklá a čtenářsky úspěšná série o osudovém přátelství dvou dívek, kterou napsala Petra Neomillnerová, pokračuje posledním dílem Amélie a duchové. Finále napínavého duchařského příběhu v pohádkovém hávu právě vyšlo a uhrančivými ilustracemi ho opět doprovodil Lubomír Kupčík. Závěrečný příběh o Amélii slibuje nečekané rozuzlení – k nočnímu světu duchů totiž nepatří jen Amélie a její maminka, ale i bytosti mnohem temnější a nebezpečnější.

    Dokážou se jim Amélie a Markéta ubránit? Překonají přátelství a vůle k životu úklady těch, pro které je radost i láska jen porušení pravidel? Svět duchů je strašidelnější, než by se mohlo zdát. Petra Neomillnerová patří k oceňovaným autorkám fantasy, série o Amélii je jejím prvním literárním počinem pro děti a dospívající.

    „I když je Amélie duch, trochu mi dospěla a pubertě se nevyhne. Literární hrdinové jsou totiž jako děti, vyrostou, ať chcete nebo ne, a musíte s nimi projít různými peripetiemi. A tak se loučíme s trochu jinou Amélií, než se kterou jsme začínali. Ví toho víc o světě a doufám, že bude čtenářky a čtenáře bavit stejně jako dřív, i když teď trochu víc odmlouvá mámě, trochu míň se schovává před lidmi, a navíc ještě bojuje s bytostmi ze záhrobí,“ říká o hlavní hrdince své úspěšné série Petra Neomillnerová.

  • A co číst před Vánoci?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Znají vaše děti pohádku o dvanácti měsíčkách? Stejně jako v ní, i v knížce Příběhy dvanácti měsíců usedá na nejvyšší kámen vždy jeden měsíc a vypráví o sobě. Poutavé příběhy o tom, jak se mění příroda, které svátky vznikly už v historii a co všechno se tenkrát slavilo nebo jaké jsou zvyky v dnešní době, doprovázejí krásné ilustrace Renáty Fučíkové. Spolu s dětmi si můžete zazpívat písničky a dozvědět se více o lidových zvycích a pranostikách. Výhodou je jazyk, který osloví i současné děti, což bývá u klasických pohádek dost velký problém. 


    ...
    ...
    Autor: archiv
    Mimochodem – jak vlastně dětem vysvětlujete Vánoce? U nás doma se letos stala hitem knížka Vánoce pro kočku s podtitulem 23 adventních pohádek a jeden opravdový příběh. Vyšla už ve třetím vydání a občas se dá někde sehnat. Je to vlastně pohádkový adventní kalendář – přináší na každý prosincový den jeden tajuplný příběh. Děti staví s tatínkem po celý prosinec betlém, každý večer kousek – oblohu, figurku, hvězdu. A každý večer jim pak betlémská Kočka vypráví jeden příběh. O volkovi, o oslíkovi, o andělíčcích a cukroví, o tom, proč jsou koledy tak hezké či co měla Svatá rodina o Vánocích k večeři, o vlasatici i o třech králích nebo o koni, slonu a velbloudovi, kteří ke třem králům zprvu vůbec nepatřili. Také o tom, jak si ovečka povídala s vlkem, proč bývá o Vánocích sníh, jak se stalo, že s Mikulášem chodí i čert, proč slavík zpívá nejkrásněji v noci a jak to, že jmelí roste na stromech. Prosinec s pohádkami rychle uteče, ale jak to bylo v Betlémě doopravdy, to se děti dozvědí až na Štědrý večer.

    ...
    ...
    Autor: archiv
    Klasikou je u nás doma i Vánoční knížka od Terezy Říčanové. Zkuste si ji třeba někde půjčit. Proč a jak se slaví Vánoce? A jak je zažívá sedmiletá holčička? Knížka přináší jednoduchý, ale výstižný pohled na Ježíškovo narození, popis základních vánočních obřadů a rituálů v duchu vesnice, kde se atmosféra Vánoc ještě drží a není válcována odcizenou konzumní realitou. A nejen to. Tereza Říčanová pro knihu vytvořila obrazy, které obstojí i samy o sobě.

    ...
    ...
    Autor: archiv
    Pokud jsou vaše děti ještě hodně malé, zkuste Vánoční příběh pro nejmenší. Tato knížka seznámí děti s příběhem o Ježíšově narození a pomůže i rodičům vyprávět dětem o vánočních událostech způsobem, který je zaujme. Děti se tak dozvědí o všem podstatném: o zvěstování Marii, že bude mít dítě, o Ježíšově narození v betlémské stáji, o radosti pastýřů i o hvězdě, která dovedla tři moudré muže až do Betléma.

  • Omalovánky do každé rodiny

    Vypadá to, že jedním z hitů letošních Vánoc budou omalovánky pro dospělé. Tady máte pár tipů na tohle téma. 

    ...
    ...
    Autor: Grada
    Nás v redakci hodně baví ty, které připravila novinářka Lenka Tréglová s ilustrátorkou Jolanou Daňkovou, pro velký úspěch už vyšly dva díly. "Vzpomínáte si na dobu, kdy jste s vystrčenou špičkou jazyka vymalovávali Sněhurku a sedm trpaslíků a pečlivě se snažili nepřetáhnout Šmudlovu červenou čepičku? Věřte nebo ne, ale naprosto stejnou metodou se teď můžete nejen vrátit do dětství, ale i vyrovnat činnost svého jednostranně přetíženého mozku, kreativně vyplnit jinak promrhaný čas na sáhodlouhých poradách nebo dát svému večeru jinou náplň než stejné hledění do některé z elektronických obrazovek, kterým jste si přes den vydělávali peníze," píše se v nich. 

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Nebo na to můžete jít přes mandaly. České autorky, které se mandalám věnují mnoho let, připravily pestrý soubor omalovánek pro celou rodinu. Přinesou radost i praktické využití dětem i dospělým všech věkových skupin. Ať už malujete pro radost, potřebujete se uvolnit po školním či pracovním dni nebo hledáte sami sebe, vybarvování mandal vám kromě příjemně strávených chvil přinese mnohá pozitiva.

  • Tímhle byste mohli potěšit děti

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Pokud mají vaše děti v oblibě trochu méně obvyklé pohádky, mohla by je potěšit kniha Žirafí máma a jiné příšery. Je to soubor jednadvaceti bláznivých pohádek, které rámuje příběh o žirafí a sloní mámě. Hrdiny jsou děti, dospěláci, podivné bytosti a všelijaké obludy. Během dobrodružství, která zažívají, se dospělí dostávají do úzkých a z problémů jim pomáhají právě děti. Příběhy doplňují nápadité a hravé ilustrace Martiny Matlovičové.

    ...
    ...
    Autor: Mladá fronta
    Nebo knížka nazvaná Jak se Josífek s Jožinkou ztratil a nevěděl o tom, kterou napsala Ester Stará. Věděli jste, co všechno se může přihodit při nákupu obyčejných tenisek? Pusťte se na dobrodružnou výpravu s Josífkem a jeho plyšovou myškou Jožinkou. Potkáte se s Knoflíkovou lejdy, Kloboukovou dámou, panem Vlkem, budete utíkat před Velkým Zipoušem i Žehláky nebo se svezete na železném hadovi. Hlavně pozor na obřího opelichaného Myšáka! A jestli se někdy, stejně jako Josífek, budete cítit ztraceni uprostřed nekonečného množství věcí a lidí, nemusíte mít strach. Ve šťastných příbězích (jako je tenhle) nakonec vždycky najdete ty, které hledáte. Stačí si uvědomit, že vám schází…

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Povedená, a to včetně výtvarného pojetí, je i další novinka: knížka V lavině. Příběh o malém pyromanovi Robinovi, který uteče z domácího vězení a vypraví se do hor. Robina baví, když něco hoří nebo exploduje. Protože mu ale maminka zapalování věcí zakazuje, vydá se do hor, kde je jen samý sníh a led a kde to snad nikomu vadit nebude. Plán se zdá bezchybný. Jenže dřív, než se Robinovi podaří najít něco hořlavého, zkříží mu cestu něco, co nečekal: lavina. Nikdy by ho nenapadlo, jaký podivný svět se uvnitř laviny nachází nebo že by se v ní mohla ukrývat továrna na sníh. Hravou a drzou poetiku knížky ocení nejen děti, ale i každý, kdo byl někdy alespoň trochu fascinovaný plamenem svíčky nebo koho zajímá, jak se doopravdy vyrábí sníh. Autorka o horách a sněhu něco vědět musí, jejím otcem je horolezec Radek Jaroš. 

  • Záchytný bod pro rodiče

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Mě osobně potěšilo vydání knížky AHA! Rodičovství od Laury Markham s podtitulem Jak přestat křičet a začít žít s dětmi v harmonii, protože to je přesně to, co se mi občas nedaří. 

    „Když máte knihu od doktorky Laury Markham na nočním stolku, je to, jako kdyby vám seděl na rameni anděl a šeptal vám do ucha užitečná tajemství… Ukazuje nám, jak sami sebe pozvednout, abychom našim dětem dali to nejlepší z nás, ne jen to, co z nás zbude," napsal v předmluvě ke knížce Jack Canfield, spoluautor knih Slepičí polévky pro duši.  

    Většina knih na téma rodičovství a výchova dětí se zaměřuje na změnu chování u dětí. Tahle na to jde trochu jinak a vychází ze tří základních konceptů – umění seberegulace, schopnost napojování se na dítě a vytváření vztahu a provázení, nikoli ovládání. Každému z těchto konceptů je postupně věnována jedna ze tří částí knihy; zároveň se tato tři témata vinou jako červená nit celou knihou. 

  • Co je to ten Minecraft?

    minecraft
    minecraft
    Autor: Grada.cz

    Určitě už jste je viděli: ty podivné hranaté panáčky, hranatá zvířátka, celý svět z kostek – vaše děti to milují a vy vůbec nechápete. Co je na téhle hře tak úžasného, že jí propadly miliony dětí i dospělých na celém světě, říkáte si možná. Ale pak přijdou další otázky, na které nemáte odpověď: "Mohu si dát multiplayer?" 

    Nejen o tom, jak porozumět světu minecrafťáků, ale i o tom, jak bezpečně nastavit parametry hry a internetové připojení, je tato kniha. Plus další tipy pro to, jak nastavit pravidla trávení času u počítače tak, aby se Minecraft stal pro vaši rodinu zdrojem zábavy, a nikoliv konfliktů.

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku