Jak se mění hračky: Barbie přibrala, lego panáček jezdí na vozíčku

Nové barbíny budou vypadat realisticky a zdravě.
Foto: ČTK, EPA, Reuters
Sdílej na facebooku
4. února  2016 
 06:00

Panenka Barbie se zbavuje svých nerealistických tvarů. Mezi lego figurkami se objevil pán na vozíčku a ilustrace v klasické americké dětské knížce od Richarda Scarryho se také mění. A co panenky s ochlupením! Jak vypadají moderní hračky?

První barbie byla uvedena na trh již v roce 1959, tehdy ve variantách blond i  bruneta. Její autorka se do té doby podle svých slov o panenky vůbec nezajímala. Většina tehdejších byla totiž vyráběna se záměrem připravit holčičky na budoucí roli matky. Jednoho dne si však Ruth Handlerová všimla, že její dcera si s panenkami hraje jako s dospělými. A paní Ruth došlo, že taková panenka holčičkám chybí. Taková, díky které by si ony samy mohly představit, prožít a vysnít svou budoucnost. A tak vznikla panenka, která měla znázorňovat pokrok a moderní dobu.

Barbie už nebude mít nekonečně dlouhé nohy
Barbie už nebude mít nekonečně dlouhé nohy
Autor: ČTK, EPA, Reuters

Barbie se stala hitem a prošla nekonečnými proměnami. Byla doktorkou, sportovkyní i kosmonautkou, dostala šaty nejprestižnějších módních značek, jako jsou například Christian Dior nebo Gucci. Jediné, co se nikdy zásadně neměnilo, byla její postava. Ta se ovšem stala terčem kritiky po celém – hlavně anglo-americkém – světě. Barbie byla kvůli svému vosímu pasu a obřím ňadrům obviňována z napomáhání k poruchám přijmu potravy ve snaze dosáhnout nereálných křivek. Pravda je, že barbie by v reálu zřejmě nepřežila pár let života. Firma Mattel její křivky v devadesátých letech drobně upravila, k opravdové revoluci se ale odhodlala až teď.

Barbie tak můžete spatřit nejen v různých výškách, ale i ve více konfekčních velikostech. Některé panenky dokonce přišly o typickou nohu ohnutou do špičky, takže mohou směle nosit i tenisky. Kromě velikostí má barbie různé odstíny pleti, a k dostání je tak 33 variací této originální panenky.

Lego vozíčkář

Lego vyrobilo postavičku na kolečkovém křesle.
Lego vyrobilo postavičku na kolečkovém křesle.
Autor: profimedia.cz
Na tlak veřejnosti reagoval i další obří výrobce hraček, firma Lego. Přes 20 000 lidí podepsalo internetovou petici žádající dánského výrobce o to, aby do jedné z nejoblíbenějších stavebnic zařadil také handicapovanou postavičku. Firma se zpočátku bránila tím, že krása stavebnice spočívá v tom, že si z ní každý může postavit, co chce. Později ale podlehla a vozíčkář je tu.

Svět kluků a holek

Několik let zpátky doznala změn také jedna z nejpopulárnějších dětských knížek v Americe od Richarda Scarryho. Aby se dívky zbavily svého předurčení k tomu, být pouze princeznou, matkou nebo ženou v nesnázích, dostala kniha novou podobu i ilustrace. V kuchyni se tak nevyskytují pouze maminky, ale v zaječí rodině vaří i tatínek a na hřišti už kluci neběhají "za holkama", ale je to i naopak. Podívejte se do galerie na víc obrázků toho, jak se svět hraček mění podle toho skutečného.

Sdílej na facebooku
Autor: is

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku