Jak vybrat hračku pro dítě? 5 rad, které vám pomohou

Jak vybrat hračku pro dítě? 5 rad, které vám pomohou
Hračky ocení už nejmenší děti, ještě více pak, když si s nimi hrají i rodiče
Foto: Shutterstock
Sdílej na facebooku
9. března  2016 
 06:00

Dětství se bez hraček neobejde. Jsou důležitým předpokladem pro přirozený vývoj dítěte. Jak ale najít tu správnou hračku, když regály obchodů skýtají nepřeberné možnosti výběru? Jednoduše – stačí se řídit několika málo pravidly.

Hračky vybírejte rozumem. Ano, při současné široké nabídce je to těžké. Ale často se stačí jen zamyslet a poradit se s dalšími rodiči či pedagogy mateřských škol. Kupujte vždy certifikované a řádně označené hračky pouze z důvěryhodných a prověřených obchodů. Cena není rozhodující. Velmi levné hračky mohou být často nekvalitní, drahé a technologicky vyspělé hračky naopak mohou brzy omrzet, protože nenabízejí dostatečný prostor pro kreativitu a fantazii.

Z kočky se stala dokonalá chůva: Hlídala břicho v těhotenství, hlídá i miminko

Z kočky se stala dokonalá chůva: Hlídala břicho v těhotenství, hlídá i miminko

Tak tohle je Panda, dvouletá kočka. Donedávna fungovala jako domácí mazlíček. Ve chvíli, kdy její panička Liel Ainmar Assayag otěhotněla, stala se…celý článek

 

Platí pravidlo, že u českých hraček neprohloupíte. Na českou kvalitu kladou naši výrobci vysoké nároky a k mnoha hračkám nás váže i letitá tradice. Poptávka po českých hračkách rok od roku stoupá nejen u nás, ale i v zahraničí.

1. Hračky musí být bezpečné

To je jedno z nejdůležitějších pravidel. U hraček pro nejmenší děti platí nejvíce omezení a musí být náležitě atestovány. Návod v češtině by měl být přirozenou součástí a značka CE vás ujistí, že produkt byl testován v souladu s bezpečnostními standardy a splňuje náležitosti daných směrnic zemí EU. V České republice existují speciální certifikační značky, jako jsou Bezpečné hračky nebo Bezpečná a kvalitní hračka. Ty zaručují opravdu přísné posouzení, a tak se nákupem těchto výrobků vyhnete nekvalitním či potenciálně nebezpečným hračkám. Hračky pro děti do tří let jsou dokonce zkoušeny i podle hygienických požadavků Ministerstva zdravotnictví ČR.

2. Přiměřené věku

Hračka určená dětem mladším, než je váš potomek, začne dítě brzy nudit. Naopak s hračkou určenou starším kamarádům si ještě dítě nemusí poradit a z neúspěchu může být frustrované. Taková hračka může být zároveň i nebezpečná, například pokud obsahuje malé části, které může dítě spolknout nebo vdechnout. Ideální hračka navíc roste s dítětem – pomocí rozšíření se stane zajímavou i pro starší děti.

3. Trvanlivé

Dnešní hračka se podobá svému opravdovému vzoru méně, ale zato více vydrží.
Dnešní hračka se podobá svému opravdovému vzoru méně, ale zato více vydrží.
Autor: Foto: Zbyněk Pecák, archiv Blesku
Hračka by měla něco vydržet. Ideální hračka odolá hrubému zacházení, je snadno omyvatelná a případná poškození se dají opravit. „Jako konstruktér a designér hraček si plně uvědomuji odpovědnost při vzniku nové hračky. Produkt orientovaný na děti musí splňovat vysoké bezpečnostní standardy i směrnice, musí se dětem líbit a zároveň je musí bavit a rozvíjet,“ říká Miloš Hába, zakladatel společnosti Millaminis, s.r.o. 

4. Všestranné

Hračky by měly stimulovat co nejvíce smyslů. Ideální hračku lze přenášet a dítě si s ní může hrát kdekoliv – doma, na zahradě, ale třeba i ve vodě. Hračka by navíc neměla být úzce zaměřená a dítě by mělo mít možnost hrát si s ní více způsoby.

5. Podporující pohyb, řešení problémů a interakci

Dítě by se při hraní mělo hýbat a procvičovat si jak hrubou, tak jemnou motoriku. Při hraní by mělo řešit problémy – například to, jak k sobě pospojovat jednotlivé dílky nebo jakou kombinaci jednotlivých částí zvolit. Současně by hračka měla podporovat představivost a vyzývat k interakci – dítě by mělo mít například možnost vcítit se do hrdinů a hrát s nimi různé role.

Sdílej na facebooku
Autor: red

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku