Dětské knížky, které stojí za pozornost. Baví nás Počítání, Mraveniště i Naschválníčci

Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
7. dubna  2016 
 06:00

Nevíte, jaké novinky vycházejí mezi knihami pro děti a které stojí za pozornost? Poradíme vám. 

Knížek pro malé děti vychází spousta. Bohužel, ne všechny jsou vkusné. Tahle je. Počítání pro nejmenší, které vydal Baobab, je hrou na objevování. Kartonová kniha finské výtvarnice Aino-Maiji Metsoly nabízí víc než jen počítání, nabízí i překvapení, protože obsahuje i vyklápěcí okýnka s hádankami na každé straně. Každá dvojstrana nabízí nové prostředí a je po výtvarné i grafické stránce vyloženě povedená. 

Podívejte se na knižní novinky do FOTOGALERIE

Námořník Pekka
Námořník Pekka
Autor: www.baobab-books.net
I tahle knížka od nakladatelství Baobab je povedená jak po stránce obahové, tak té výtvarné. O čem je? Jednou ráno Námořník nemůže za nic na světě najít svetr, a tak se rozhodne, že si půjde do města koupit nový. Jeho pes Pekka ho samozřejmě doprovodí. Po cestě potkají smutného klauna, který ztratil trumpetku, a paní Jacksonovou a taky se jim rozbije auto... Ve městě zajdou vybrat svetr, Pekka si odskočí ke kadeřníkovi a Námořník pro nějaké nové tetování. Překvapivá a nekonformní logika i výtvarný výraz, spojení kresby, koláže a prvků komiksu, skutečná lidskost tří hlavních hrdinů – bodrého a laskavého Námořníka, mluvícího pejska Pekky a černošky paní Jacksonové, která zpívá v gospelovém sboru – a naprosto nepodbízivý smysl pro humor: to vše najdete v této velmi současné a přitom „odvěké“ knížce pro malé (ale rozhodně i velké) čtenáře. Její autor Jockum Nordström se narodil v roce 1963 ve Stockholmu. Je jedním z nejznámějších současných umělců. 

Když ne knížku, tak časopis

dyž není čas sednout si s knížkou, saháme u nás doma po časopisech. Ty jsou skvělé taky na výlety, třeba do vlaku nebo na chvíli po obědě na louce v lese. Teď zrovna si užíváme šesté číslo časopisu Raketa od Labyrintu. Ten vychází s podtitulem Časopis pro děti chytrých rodičů. Aktuální číslo se věnuje mláďatům, což se na jaře rozhodně hodí. Novinkou je malý časopis Miniraketa, který dostávají předplatitelé Rakety jako bonus. Zatímco velký časopis je pro děti od pěti do deseti let, malý je i pro ty ještě mladší. Raketu máme rádi nejen pro povedený obsah, ale i kvůli tomu, že v ní nejsou žádné běžné komerční reklamy.

Úplnou žeň titulů pro děti slibuje na letošek nakladatelství Meander. Dětské knihy už vydávají dvacet let, a proto se to rozhodli pořádně oslavit. Vyjít má například komiksová kniha Pajasan od legendy českého undergroundu a člena The Plastic People of the Universe Vratislava Brabence, který s Meandrem dlouhodobě spolupracuje a jemuž zde vyšla již jeho předchozí dětská kniha Všude je střed světa. Teď vydavatelství na vydání knížky shání peníze – pomocí má být crowdfundingová kampaň. "Proto jsme natočili video, pokusili jsme se vymyslet to nejrozmanitější spektrum cen, které by oslovilo co možná nejvíce lidí (od snídaně s Vráťou přes výtvarný workshop s ilustrátorkou Petrou Josefínou Stibitzovou až po samotnou knihu Pajasan s věnováním)," vysvětluje Meander s tím, že projekt mohou všichni podpořit na webu Startovač.

Víte, co se píše v knize Deník mimoňky? Mladá fronta ji vydává pod titulem Příběhy nehorázný primadony v rámci stejnojmenné série. Pokud chcete drsnějšího, zkuste titul Oprsklovi od Juliana Claryho. Nakladatelství píše, že "pan a paní Oprsklovi jsou navlas stejní jako vy nebo já: bydlí v pěkném domku na předměstí, mají práci (třeba vymýšlení vtípků do humorných přáníček) a rádi se smějí. Je tu ovšem maličkatý rozdíl: jsou to totiž hyeny. " Ano, přesně tak – divoké šelmy porostlé srstí, s ocasem zastrčeným do kalhot a v jednom kuse se chechtají.

...
...
Autor: Albatros
Doposud se Oprsklovým dařilo udržet své tajemství pod pokličkou, dokonce i po narození dvojčátek Bohouše a Bětky. Jenže všetečný stařík odvedle začíná něco tušit, a když se navíc po návštěvě nedalekého safari parku hyení rodinka rozhodne uskutečnit jeden pěkně riskantní plán, mohlo by to znamenat konec jejich pečlivě střeženého tajemství. A co si pak pomyslí sousedé? Školákům můžete pořídit knížku Proč chtěl ptakopysk do Solopisk. Knížka Daniely Kalinové je plná vtipných říkanek, povídek, zajímavostí a vyprávění. Všechny texty se sice váží k vyjmenovaným slovům, ale nuda by to být neměla.

Knížka, kterou můžete používat spolu s mobilem

Moderní technologie už pronikají i do knížek, jak dokládá Zázračná příroda od Albatrosu. Je to vlastně taková interaktivní encyklopedie, v níž se obrázky mohou hýbat jako živé  - potřebujete jen smartphone nebo tablet a internetové připojení.S dětmi můžete prozkoumat deštné pralesy, opadavé i jehličnaté lesy a objevit další místa na zeměkouli. Podívejte se do amazonského pralesa nebo navštivte americké prérie. 

Čuňa, Zulu a Ferda
Čuňa, Zulu a Ferda
Autor: Albatros
Jestliže jste spíše na klasiku, sáhněte po knize Čuňa, Zulu a Ferda. Netradiční přátelství a dobrodružství tří zvířátek. Pašíka, který nechce skončit jako jitrnice. Opice, která utekla z cirkusu a míří do Afriky. Jezevčíka, kterého lidé odkopli jako… no, jako psa. Parta se dá dohromady, když Zulu náhodou osvobodí Čuňu z chlívku. Společně se vydávají na útěk před rozzuřeným hospodářem a jeho kumpánem myslivcem. Cíl: Afrika. Vydrží jejich přátelství takovou zkoušku?

Sdílej na facebooku
Autor: wall

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy