Hračky pro kojence a batolata: Jaké vybrat dárky k Vánocům?

Foto: Supermámy
Sdílej na facebooku
25. listopadu  2016 
 08:00

Jaký dárek k Vánocům pro kojence či batolata má smysl? Nabídka hraček je široká, ale jaké volit, nechcete-li, aby se po pár minutách povalovaly na zemi bez povšimnutí? A abyste se vyhnuli hračkám, jaké doma vůbec mít nechcete, protože jsou moc hlučné, kýčovité nebo nic nevydrží? 

Dost možná i vaši rodinu po narození potomka zasypaly hračky všeho druhu. Sešla se hora plyšáků, několik autíček a spousta různých chrastítek. V prvních měsících ale většina hraček dítě nebavila, později ho stejně více zaujalo zkoumání zásuvek, tahání drátů všeho druhu, vytahování šuplíků a samozřejmě cupování časopisů a knížek včas z dosahu neodklizených. Čím jiným je také můžete zabavit? 

GALERIE: Jaké hračky k Vánocům pro kojence a batolata 

Správná hračka ve správný čas, to je důležité. Nejde jen o to dítě zabavit, ale ideálně ho během hraní rozvíjet. Takovým hračkám se říká didaktické, ovšem ne každá značka označovená ze didaktickou či edukativní skutečně taková je. Klasikou v tomto ohledu jsou hračky vytvořená dle učení Montessori – to vychází z myšlenky, že děti jsou schopny vlastního rozvoje a že mohou dosáhnout svého nejvyššího potenciálu, pokud jsou podporovány v prostředí, které je v každé fázi jejich vývoje přesně šito na míru jejich potřebám.

Příklad? Dáte-li ročnímu dítěti na hraní panenku Barbie nebo auto na ovládání, nebude vědět, co s nimi. Stejně jako se ve škole začíná od písmenek, postupuje přes slova ke skladbě celé věty, i u hraček by se mělo postupovat od jednodušších ke složitějším a nepřeskakovat fáze. 

70 fotek porodů, které ukazují ženskou sílu: Něha, bolest, emoce a láska!

70 fotek porodů, které ukazují ženskou sílu: Něha, bolest, emoce a láska!

Narození dítěte patří k nejsilnějším životním okamžikům. Dokládají to i záběry z těchto momentů, které pořizují otcové miminek, porodní asistentky…celý článek

Jaké hračky mám konkrétně na mysli?

  • Od narození do půl roku jsou to především různá kousátka a chrastítka, s nimiž dítě vnímá barevnost, tvary a zvuky. S úspěchem se u nás setkal kolotoč nad postýlku s roztomilými zvířátky, který díky dobře vybraným melodiím a nastavené síle zvuku fungoval i na uspávání.
  • V období od 6 měsíců do jednoho roku by to měly být hračky, které rozvíjí zrak, hmat, sluch a lezení. Jsou to například jednoduché hudební nástroje, jako jsou ozvučná dřívka, tamburína, rolničkové náramky a motorické labyrinty, ideálně z přírodních materiálů.
  • Pro děti od jednoho roku, kdy už většinou začínají chodit, je vhodné rozvíjet řeč a jemnou motoriku. Na řadě jsou leporela, látkové či plastové knížky s obrázky a říkadly. Jednoduché stavebnice a vkládačky pomáhají nejen rozvíjet motoriku, ale také úchopy malých předmětů.
  • První krůčky pomohou jistit takzvaní jezdíci, tedy hračky většinou ve tvaru zvířátka na kolečkách s tyčkou. Při jízdě dělají zvuk, který děti motivuje k pohybu. Kvalitní odrážedla zase pomůžou, když se malí chodci na procházkách unaví, i na nich děti trénují třeba koordinaci, úchop a rovnováhu.
  • Hračkou, za kterou dají ruce do ohně snad všichni rodiče, je dětská kuchyňka. Nevěřila jsem, ale opravdu na dlouhé hodiny zabaví malé děti bez rozdílu pohlaví. Jen pozor na drobné předměty, které mohou být součástí vybavení, zvídavé děti by je mohly spolknout.

Úklid patří ke hraní

Hračky, které budou mít u malých dětí úspěch, jsou takové, které v nich probouzí chuť objevovat. Možná vás to překvapí, ale i malé děti se lépe cítí v prostředí, které má řád a kde je uklizeno. Nejlepší je hračky ukládat na stejné místo, ideálně na nízké poličky, kde na ně dítě vidí a kam je schopné je samo uklízet. Není nutné pokojíček zahltit, ale vybrat hračky kvalitní a užitečné.

Psycholožka varuje: Děti mají příliš mnoho hraček. To je hodně stresuje

Psycholožka varuje: Děti mají příliš mnoho hraček. To je hodně stresuje

Vánoce se blíží, dětské představy o množství nových hraček. které by mohly dostat, se stupňují. Chcete potomkům udělat radost a zároveň vás pohled…celý článek

Sdílej na facebooku
Autor: Radka Pilzová

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy