12 hraček, které jsou pro vaše děti skutečně nebezpečné. Překvapí vás to!

  • 12 hraček, které jsou pro vaše děti skutečně nebezpečné. Překvapí vás to!
    Dítě spolklo součást spinner fidgetu
    Foto: Facebook
    Sdílej na facebooku
    11. července  2017 
     12:00

    Nepodporujeme výchovu, která dětem nic nedovolí z obavy, aby se jim nic nestalo. Zrovna tak jim nechceme zakazovat, aby zkoušely nové věci. Na druhou stranu bychom neradi, aby se jim něco stalo, a proto se tomu snažíme předejít. Pokud to máte podobně, podívejte se na seznam dvanácti potenciálně nebezpečných hraček. 

  • Létající hračky s vrtulemi

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    Všelijaké létající hračky a drony jsou stále populárnější i mezi dětmi. Ale ve skutečnosti by se neměly dostat do rukou dětem mladším, než jsou teenageři, protože menší děti nejsou tak obratné a mohou si ublížit, v ohrožení jsou zejména prsty a oči. 

    Když už, kupte tento typ hračky s vrtulemi z měkkého plastu. Hrany by měly být hladké, bez zářezů.

  • Koloběžky s malými kolečky

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    Proti koloběžkám nelze vcelku nic namítat, ale věnujte velkou pozornost výběru. Kromě nekvalitních výrobků s různými ostrými hranami nekupujte ani modely s příliš malým předním kolem, některé ho mají dokonce menší než zadní kolečka. V takovém případě hrozí, že uvízne i v malé skulině na cestě a dítě "se vymlátí". 

  • Fidget spinner

    Dítě spolklo součást spinner fidgetu
    Dítě spolklo součást spinner fidgetu
    Autor: Facebook

    I děti našich redaktorek mají fidget spinner, ale jsme si zároveň vědomy toho, že to není zrovna příklad bezpečné hračky, a že čím menší dítě, tím hůře. Spousta prodávaných modelů čínské provenience navíc nevyniká vysokou kvalitou a při použití se rozpadá. 

    Triky, které jdou provádět s populární hračkou fidget spinner:

    Pak hrozí, že je děti spolknou, jako se ostatně stalo v rodině, která zveřejnila na Facebooku snímek s částí hračky, která uvízla dítěti v krku. Všechno naštěstí dobře dopadlo. 

  • Hoverboard

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    V USA patří hoverboardy, vozítka pro jednoho poháněná baterií, mezi známá rizika, před nimiž odborníci varují stále dokola. A vážně nejde hlavně o to, že by z nich dítě mohlo spadnout a potlouci se. Nebezpečné jsou především baterie v nich, které jsou poměrně výkonné a opakovaně způsobily požár, a to v době, kdy se hoverboard nabíjel. Nedávno kvůli tomu dvě dívky uhořely. 

  • Dětské doktorské sady

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    Co asi tak může být na sadě, s jejíž pomocí si děti hrají na lékaře nebo třeba zvěrolékaře, nebezpečné? Zhruba tohle: děti tohle vybavení používají podobně, jako ho používá lékař, takže ho strkají vrstevníkům do nosů, uší a podobně – hrozí například poškození bubínku či se může malý kousek ulomit. Případně se mohou snažit podávat všelijaké pilulky. 

  • Dřevěné skládačky pro nejmenší

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    Snažíte se u dětí pěstovat vkus a laciné křiklavě barevné plastové výlisky byste jim nekoupili, protože pokud možno dáte vždy přednost dřevěné hračce? Myšlenka je to hezká, ale přírodní materiál automaticky neznamená zdravotní nezávadnost a vyšší bezpečnost. Mnoho těchto hraček vzniká rovněž v Číně, takže není vždy jasné, zda mají použité barvy atesty, výjimkou nejsou ani nebezpečné malé díly. 

  • Nafukovací balonky

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    Balonky a nebezpečné? To snad ne! Jak se to vezme. Jeden balonek může znamenat spoustu dětské radosti, i když největší škodou bývá většinou smutek poté, co praskne. Někdy je to však horší: pokud balonek praskne poblíž ucha, může poškodit sluch a výjimečně způsobit ohluchnutí. Hrozí také vdechnutí kousků balonku, zvláště pokud praskl poté, co si s ním dítě hrálo. 

  • Kruhy a rukávky

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    Jsou fajn jako podpora pro dítě, které už se ve vodě trochu pohybovat umí, ale rozhodně by ani tak nemělo zůstávat bez dozoru. Dobře je to vidět i na následujícím videu:

    A je toho bohužel více, nafukovací pomůcky do vody nezřídka obsahují toxické látky jako například isoforon, fenol a hexanon, které mohou dráždit kůži – a navíc jsou některé z nich potenciálně karcinogenní. 

  • Magnetické kuličkové stavebnice

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    Tyhle stavebnice mívají na obalu napsáno, že jsou vhodné až pro děti od 10 nebo 14 let výše, a má to dobrý důvod. Protože u menších dětí hrozí, že kuličky spolknou. Nejen úmyslně, ale třeba kvůli tomu, že si při skládání různých tvarů dají kuličku mezi rty, aby se jim někam nezakutálela, a pak ji polknou. Jedna nic neprovede, ale už dvě mohou kvůli tomu, že se v útrobách přitahují, způsobit například proděravění střev. 

  • Vodní pistole

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    Některé vodní pistole mají překvapivě silný proud, a mohou tak způsobit například zranění oka či ucha, pokud jimi potomek namíří někomu na hlavu hodně zblízka a vypálí. 

  • Hračky na malé kulaté baterie

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    Hračky na baterie jsou stejně jako různé knížky s hracími strojky běžnou součástí dětství dnešních dětí. Dbejte na to, aby baterie byly pod krytem pevně držícím pomocí několika šroubků. Jejich spolknutí je životu nebezpečné, způsobují otravu nebo poleptání jícnu, kvůli němuž může nastat vnitřní krvácení. 

  • Nafukovací bazénky

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    Majitelé zahrad jsou si snad čím dál více vědomi toho, jaké riziko představují zahradní bazény, a přikrývají je nebo k nim dávají ploty, aby se v nich děti nemohly utopit. Ale v podstatě stejné riziko představují malé nafukovací bazénky, protože utonout se dá i v nich, pokud do nich například dítě neplánovaně spadne hlavou dolů a už se nedokáže narovnat. 

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku