Kojené děti jsou chytřejší, tvrdí to i vědci

Kojené děti jsou chytřejší, tvrdí to i vědci
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
9. května  2016 
 06:00

Zdravější a inteligentnější děti. Takový je podle nejnovějších výzkumů výsledek jednoduché rovnice o jedné neznámé: kojit, nebo nekojit? Odborníci už mají jasno. Kojení či nekojení se totiž dokáže důrazně podepsat na chemickém složení dětského mozku. Nejdéle kojené děti tak měly podle amerických studií nejlepší skóre v inteligenčních testech. Děti živené mateřským mlékem mají například daleko méně problémů se záněty středního ucha a alergiemi, netrpí obezitou a hlavně jsou klidnější a pohodovější než jejich nekojení vrstevníci.

Výzkum Dětské nemocnice v Bostonu pod vedením lékařky Mandy Belfortové testováním více než 1300 dětí došel k závěrům, že kojení po dobu šesti měsíců až jednoho roku souvisí s receptivními řečovými dovednostmi u tříletých dětí a vyšší verbální a neverbální inteligencí u sedmiletých. Výsledky dokonce naznačují, že roční kojení přidalo sedmiletým ratolestem o 4,2 bodů více při IQ testu, informuje týdeník JAMA Americké lékařské společnosti.

Kojení
Kojení
Autor: Shutterstock.com
Přestože existují důkazy o pozitivním vlivu kojení na řadu věcí od boje proti ušním infekcím po střevní chřipky, mnoho matek potomkům nedopřává své mléko příliš dlouho. Přestože se pediatři shodují, že je dobré dítě kojit alespoň půl roku, po tuto dobu kojí podle tři roky starých údajů Laktační ligy zhruba šedesát procent českých matek.

V čem kojení prospívá dítěti:  

  • ochrana před infekcemi dýchacích cest
  • téměř nehrozí zánět středního ucha
  • odpadají problémy s průjmy
  • nižší riziko, že miminko bude mít cukrovku, různé alergie, bude obézní nebo chudokrevné
  • kojené děti mají pevnější kosti
  • snižuje se riziko nemocí cév v dospělosti

V čem kojení prospívá matce:

  • důvěrný vztah mezi maminkou a miminkem příznivě ovlivňuje jejich budoucí vztahy
  • děloha se po porodu rychleji vrací do původního stavu
  • kojící maminka rychleji zhubne na svou původní váhu
  • nejméně půlroční kojení působí jako ochrana před rakovinou prsu i vaječníků

10 rad pro úspěšné kojení

  1. Neváhejte! S kojením začněte co nejdřív po porodu, nejlépe do půl hodiny. Ideální je přiložit dítě ještě na porodním sále. 
  2. Technika je základ! Nepodceňujte rady odborníků. Správné polohy a technika sání usnadní krmení vám i miminku.
  3. Časové harmonogramy jsou k ničemu! Podřiďte se miminku a kojte, jak dlouho a často to vyžaduje.
  4. Kojíte a dítě hubne? Nebojte se. Po porodu každé miminko trošku ubude na váze, protože se mění obsah a rozložení vody v jeho těle. Navíc kojené děti dosáhnou často porodní váhy až po třech týdnech.
  5. Nedokrmujte. Zdravé a donošené dítě nepotřebuje jiné tekutiny ani »umělé« mléko. Na druhou stranu, nehroťte to a okud má dítě problémy s přibíráním nebo je hladové, možná není na místě lpět jen na kojení. 
  6. Vyhoďte šidítka! Používání dudlíků a dokrmování totiž kazí techniku kojení. Tuhle radu ale nemusíte brát tak doslova, jsou děti, kterým kojení nejdem aniž dudlíky používají, a naopak. 
  7. Bolí vás bradavky a máte pocit, že máte doma malého upírka? Vina není v dítěti, ale musíte »dopilovat« techniku kojení.
  8. Hodně pijte a jezte zdravě. Kojící maminka by denně měla vypít aspoň tři litry tekutin, a co se týče jídla, ideální jsou pokrmy lehce stravitelné, s vitamíny a minerály.
  9. Hlavně klid. Nebojte se a nepřipouštějte si selhání. I když vám teď kojení zrovna »nesedí«, nebojte se, všechno se urovná. Stačí najít ten správný »grif«. Většina maminek, které chtějí kojit, kojí bez problémů.
  10. Nedejte na názory jiných. Smějí se kamarádky nebo babičky vaší snaze kojit co nejdéle? Nechte je a myslete si své. Normální je kojit. A s postupným zaváděním příkrmů můžete v klidu kojit minimálně do dvou let věku dítěte.

Informace nejen o kojení, ale i porodnicích, dětech a jejich výživě, zdraví, rodině apod. najdete například na internetových stránkách:

www.kojeni.cz

www.mamita.cz

www.aperio.cz

www.lalecheleague.org/cz

www.neonatologie.cz

www.ordinace.cz

Sdílej na facebooku
Autor: Radka Růžičková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku