Poznejte, proč vaše miminko či batole pláče. Možná má žízeň, možná je unavené

Poznejte, proč vaše miminko či batole pláče. Možná má žízeň, možná je unavené
Už si nevíte rady, vyzkoušeli jste skutečně všechno, abyste dítě utišili, ale ono přesto stále pláče?
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
13. září  2015 
 06:00

Proč tak brečí? Pořád a pořád. Miminko je vykoupané, přebalené, nakrmené, v teple. Tak proč? Do podobné situace se čas od času dostanou každá matka či otec malého dítěte. Padají především úvahy o tom, že za vším jsou bolest břicha, novorozenecká kolika či hlad, ale pláč kojence často může znamenat, že ho zmáhá až štve únava nebo přetažení. 

Jen tak ho nepřeslechnete. Pláč miminka má 80 až 85 decibelů a je slyšet i přes troje dveře. Miminko, které se v porodnici zdá být klidné, se doma může proměnit v malého draka. Pláč se začíná objevovat kolem druhého týdne věku dítěte, pomyslného vrcholu dosahuje kolem 9. týdne.

Novorozenec během 1. a 2. měsíce věku běžně pláče 1 až 3 hodiny denně. Nepropadejte panice a těšte se na přelom 3. a 4. měsíce věku – to by měl pláč ustávat, protože mozek novorozence dozrává a zlepšuje se komunikace mezi rodičem a miminkem.

Otestujte se: Jste rodič typu skála, papír, či strom aneb co bude z vašich dětí?

Otestujte se: Jste rodič typu skála, papír, či strom aneb co bude z vašich dětí?

Stejně tak, jako je každé dítě originál, také rodič je unikát. Ve výchově se mísí naše představy s tím, co jsme zažívali doma, a s naší povahou, osobností…celý článek

Pláč miminka znamená, že je v nepohodě. Děti pláčou v různou denní i noční dobu bez ohledu na to, zda se partner právě vrátil z práce nebo přišla návštěva, případně jestli stojíte s dítětem v náručí ve frontě u pokladny.

„Navštívit s naší malou obchod, nebo dokonce doktora, to bylo hotové peklo! Janička reagovala negativně na jakýkoliv cizí obličej nebo hlas. Stačilo jen slyšet ,to je ale pěkné miminko!‘ a řev našeho dítěte každý další zájem doslova zmrazil. Nedalo se nic dělat, když byla větší, chodili jsme do obchodu ,trénovat‘, aby se cizích lidí nebála. Věčný brek Janičku přešel až ve třech letech a od té doby už máme doma bezproblémovou holčičku,“ vzpomíná paní Dagmar.

Není úniku

...
...
Autor: Shutterstock.com
Pláči miminka se prostě nevyhnete. Častěji pláčou aktivnější miminka, která se rychle a dobře fyzicky i komunikačně vyvíjejí. Miminka, která často pláčou, potřebují víc lásky, pozornosti a trpělivosti.

Už od 7. týdne věku mívá život miminka pravidelný řád a jeho pláč je také snáze rozpoznatelný. Proč miminko pláče?

BOLEST

Počítejte s tím, že v případě bolesti o sobě dá váš prcek opravdu pořádně vědět. Pláč bývá ostrý, pronikavý. Vezměte dítě do náručí a konejšete ho. Zkuste přijít na to, co ho bolí.

HLAD

Takové naříkání začíná pozvolna, je výrazné a rytmické. Když dítěti nedáte rychle to, co potřebuje, změní se ve vzteklý křik. Nemá cenu nechat dítě křičet hlady, i když zrovna není obvyklá doba kojení. Zkuste naslouchat biologickým hodinám svého dítěte.

4 skvělé životní strategie, které se můžete naučit od dospívajících dětí

4 skvělé životní strategie, které se můžete naučit od dospívajících dětí

Jsou spontánní, umějí si užít čas právě tady a teď. Většinou umějí dostat to, co chtějí, mají na to své strategie. Kdo? Přece dospívající holky a kluci.…celý článek

ŽÍZEŇ

Teplo, suchý vzduch, horko, to všechno vyvolává žízeň. Dítěti dejte napít z prsu nebo z uměle vyživené vody v lahvi.

ÚNAVA

  • V případě, že je dítě delší dobu vzhůru, může začít pofňukávat. Se stoupající únavou, pokud neusne, vzlyká stále víc.
  • Dítě pochovejte, zazpívejte mu. Pomáhá tělesný kontakt s rodičem.
  • Nošení dítěte v šátku také pomáhá, ale buďte obezřetná, mnohé děti si na něj rychle zvyknou a pak pláčou jen proto, že jste je z šátku vyndala. Proto: všeho s mírou.
  • Pokud miminko pláče z únavy, můžete ho nechat samotné, ať se vypláče a usne.

NEPOHODLÍ

Je-li dítěti z nějakého důvodu nedobře – potřebuje vyměnit plínku, je mu zima, nepohodlně leží – pak nejspíš uslyšíte nepříliš hlasité, ale opakované poplakávání. Pak je na vašem instinktu poznat a odstranit příčinu pláče.

Pomáhá nošení? 

...
...
Autor: Shutterstock
Už si nevíte rady, vyzkoušela jste skutečně všechno, abyste miminko utišila, ale ono přesto stále pláče?

Určitě to nedělá proto, aby vás potrápilo. Vyzbrojte se trpělivostí, láskou a klidem. Miminko chovejte, fyzický kontakt bývá účinným lékem na pláč, mluvte k maličkému, buďte mu nablízku. Někdy ho utiší houpavý, rytmický pohyb a zvuky. Prodává se dokonce i nahrávka s tlukotem lidského srdce. Zkoušejte své dítě pochopit a pomoci mu. Neztrácejte hlavu. Období pláče může skončit každým dnem. Buďte ráda, že máte doma krásné, zdravé miminko.

Kdy je třeba vyhledat lékaře? 

Maminky většinou dobře poznají, kdy už brek jejich dítěte překračuje únosnou mez a je třeba navštívit lékaře. Je to v případě dlouhotrvajícího (několik hodin) naříkavého pláče, při zjevném neklidu dítěte a v případě, že pláče i při kojení a po něm. Hodně záleží na vašich instinktech, které by měl respektovat i lékař.

Sdílej na facebooku
Autor: Olga Poucheová, wall

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku