Studie potvrdila: Rodičovství je často větší stres než přijít o partnera

Studie potvrdila: Rodičovství je často větší stres než přijít o partnera
Čeká vás nejkrásnější období va vašem životě
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
16. října  2015 
 06:00

Nezáleží na tom, jak moc jste si dítě přáli. Stát se rodičem a přijmout do svého života odpovědnost za své potomky je pěkná fuška. Podle posledních výzkumů je to dokonce pro novopečené rodiče větší stres než ztráta zaměstnání nebo rozvod.

Těhotenství je nejkrásnější období v životě ženy a děti jsou naší největší radostí. Tyto věty jsou obecně přijímány a hovořit o něčem jiném si dovolí možná tak kamarádky mezi sebou nebo v anonymních vodách internetu. A každá matka, která si veřejně postěžuje, že je to někdy náročné, dostane lakonickou odpověď: A cos čekala? Že se děti vychovají samy? Že to bude pohodička?

"Pohodičku jsem fakt nečekala," svěřuje se Zdena, osmatřicetiletá matka dvou holčiček, pěti- a dvouleté. "Čekala jsem únavu, čekala jsem občas osamělost a čekala jsem, že si někdy nebudu vědět rady. Ale ve finále mě asi nejvíc zaskočilo to, jaká je to věda. Kolik máte možností, kolik zaručených rad a výchovných metod.

Máma měla jinou zkušenost. Říkala: za nás existovala jedna kniha, jeden způsob, jak se to dělalo, a nikdo moc nepřemýšlel, jak to dělat jinak. Teď máte spoustu informací o tom, co je správné, co je jediné dobré, a člověk je z toho minimálně první rok trochu zmatený. Jestli pleny látkové, nebo bezplenkovou metodu. Jak kojit, kdy kojit, jestli režim, nebo líná matka, jestli biojídlo, nebo tak trochu od všeho. Do toho pár rad kamarádek, které už mají jasno, tchyně, která ví taky své, a člověk je na prášky. Přiznám se, že až s druhým dítětem jsem začala trochu víc věřit svým instinktům, a dokázala si obhájit to, co s dětmi provádím," popisuje svou zkušenost.

Co líná matka neřeší aneb Ne, děti nepotřebují režim!

Co líná matka neřeší aneb Ne, děti nepotřebují režim!

Dělám si věci po svém. Teď mám na mysli zejména věci týkající se péče o malé dítě. Právě to je oblast, na kterou jsou snad všichni odborníci. Uniknout…celý článek

Podobně hovoří i dvaačtyřicetiletá Jarmila, která vychovává děti tři. "Lékaři často hovoří o poporodní depresi. To je ale onemocnění. O bezmoci a špatných pocitech z toho, jaká jste matka, nemluví nikdo. Ale no tak... Řeknou maximálně. Ale já chápu, že rodiče mohou být nejistí a zmatení. My byli taky. Koupili jsme jednu knihu a zjistili, co musíme. V druhé to byl opak. Třetí cestu radí pediatr a tak dále a tak dále.

...
...
Autor: Shutterstock.com
Měla jsem pocit, že musím pořád někomu obhajovat a vysvětlovat, proč vychovávám děti takhle, jaký mám názor na očkování, na antibiotika, proč nejsme v lesní školce, když je to nejlepší, a podobně. Díky podpoře rodiny a kamarádek jsem nakonec usoudila, že dětem snad nijak dramaticky neublížím a to, co je pro ně vhodné, poznám asi nejlépe já. Ale docela bych ocenila, aby se v tom rodiče podpořili dřív. Že neexistuje jedna správná cesta. Někdo chce sportovat, jiný hrát na flétnu. Nemusí nutně dělat všichni všechno, aby si báječně propojili hemisféry, a kdo to nedělá, je idiot – to tedy ne," říká Jarmila.

Výzkum německých a kanadských vědců, který byl publikován v časopise Demographic Journal letos v srpnu, vyzval dotazované rodiče, aby oznámkovali míru štěstí v době, kdy byli bezdětní. V tu chvíli se pokládala za šťastné většina z nich.

Prvorozený versus benjamínek. Jak pořadí narození ovlivní povahu dětí?

Prvorozený versus benjamínek. Jak pořadí narození ovlivní povahu dětí?

Pořadí, v jakém se děti narodily, ovlivní jejich povahy. Samozřejmě se nedá obecně říct, že všichni prvorození budou sebevědomí tyrani a všichni nejmladší…celý článek

Ve chvíli, kdy se jim narodilo první dítě, se pocity štěstí začaly měnit. Pouze 30 procent z dotazovaných udávalo s narozením prvního dítěte a rok po něm stejné, nebo dokonce vyšší pocity štěstí. Celých 70 procent, tedy téměř tři čtvrtiny dotazovaných, se cítilo hůře. Pocit štěstí se hodnotil na speciální bodové stupnici – novopečení rodiče ho ztratili v průměru o 1,4 bodu. Pro srovnání – lidé, kteří přišli o zaměstnání, v průměru hlásili pokles o 0,6 bodu. Ztráta zaměstnání a partnera vynesla v průměru jednobodové snížení. Žádný valný výsledek pro narození prvního dítěte, že?

Rodiče uváděli většinou tři skupiny problémů: zdravotní potíže, komplikace při porodu, "intenzita výchovy dětí" a nedostatek odpočinku. Vědci sami vědí, že tímto měřením se nedá rozhodně postihnout rodičovství komplexně. Jde jim ale o prolomení určitého tabu ve společnosti, jímž je nehovořit o narození prvního potomka a následném životě jinak než pozitivně. Jako rodiče lidé totiž nemohli říct nic negativního.

Sdílej na facebooku
Autor: is

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku