Chat s laktační poradkyní: Jak zvládnout kojení a překonat obtíže

Chat s laktační poradkyní: Jak zvládnout kojení a překonat obtíže
Kojení není jen jídlo. Napomáhá sbližování matky a dítěte
Foto: Shutterstock
Sdílej na facebooku
4. listopadu  2015 
 08:00

Zatímco některým ženám jde kojení snadno, jiné s ním zápolí. Bohužel ani v porodnicích, ani v ordinaci dětského lékaře se matka s dítětem nemusí dočkat užitečné rady, jak překonat potíže s kojením. Ptejte se na všechno, co vám ohledně kojení není jasné, odbornice na našem chatu. Ve středu 4. listopadu od 14 hodin bude na vaše dotazy odpovídat laktační poradkyně Vlasta Jirásková. Své otázky můžete posílat už teď. 

Kojení sice není povinné, ale krmit dítě mateřským mlékem je až na výjimky nejpohodlnější. A hlavně dítěti to prospívá, protože mateřské mléko má ideální složení, navíc kojení a vzájemná blízkost upevňují vztah matky a dítěte. 

Vlasta Jirásková
Vlasta Jirásková
Autor: archiv
Přesto se někdy nedaří tak, jak si matka vysnila. Nebo se problémy objeví v průběhu dalšího měsíce, kdy není jasné, zda dítě například vypije dost, matku mohou také trápit pochybnosti o četnosti kojení či zvažuje, že kojení omezí nebo ukončí, ale neví jak.

Své otázky na toto téma můžete už ode dneška – až do středečního odpoledne – posílat prostřednictvím formuláře. Odpoví vám na ně Vlasta Jirásková, laktační poradkyně, lektorka přípravy na narození dítěte a rodičovství a autorka knihy Povídej mi, jak jsem se narodil. 

ONLINE CHAT
?
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak jde ruku v ruce kojení a sport? Mám čtyřměsíční dcerku, která je plně kojená a moc jí chutná. S příkrmy chci začít až od půl roka, a to je doba, kdy bych chtěla tak trochu zase začít běhat. Před otěhotněním jsem běhala 10 km asi tak 2x týdne ... myslíte, že mohu? Nevadí to nebo neovlivní to mléko pro malou? Kojit bych samozřejmě chtěla i po zavedení příkrmů .. (Lucie)
Foto
lánované běhání by nemělo kojení ovlivnit. Více o kojení a sportu najdete na stránkách slovenské Mamily www.mamila.sk nebo mé domovské La Leche League www.rodina.cz/LLL pod Kojení a sport. Děkuji vám všem za otázky a přeji, ať se vám kojení daří, a celkově všem ženám a rodinám přeji hodně krásného času s dětmi. Při kojení jsou potřeba kvalitní informace a dostatek podpory. Neváhejte kontaktovat laktační poradkyně, duly nebo komunitní porodní asistentky, zajímejte se o kojení ještě před narozením miminka.
?
Čeká mě porod plánovaným císařským řezem a tak se bojím potíží s laktací a kojením. Mám šanci kojit, co pro to mohu udělat už v porodnici? Je to moje první dítě, chci rodit v epidurální anestezii. (Zdenka)
Foto
Po císařském řezu je možné plně kojit, to je dobrá zpráva. Miminko může být ospalejší a jevit trochu méně zájmu, ale vše se dá překonat. Ideální je mít ihned i po císařském řezu s miminkem kontakt kůží na kůži, tedy měli by vám miminko položit na prsa a co nejdéle ho tam nechat. Je možné, že bude mít zájem a začne pít. I kdyby hned nepilo, dostatek kontaktu nahého tělíčka, ručiček, pusinky dítěte s nahým tělem matky je zásadní pro dobrý počátek laktace. Ideální je být v pokoji hned s miminkem a partnerem nebo někým jiným, kdo Vám s miminkem pomůže, a mít ho u prsu, jak jen je to možné. V době, kdy byste po operaci dospávala, by měl miminko držet v náručí jeho otec nebo jiná osoba, která Vás doprovází. O to je potřeba jasně požádat, v naprosté většině porodnic v ČR Vám toto zdravotníci sami nenavrhnou. Až se vyspíte, mějte prakticky neustálý fyzický kontakt s miminkem, kojte často, neomezeně dlouho, platí stejné zásady jako při kojení po vaginálním porodu, jen si musíte dekou nebo složeným ručníkem chránit jizvu, aby Vás do ní miminko nekoplo. Určitě pomůže, když budete předem kontaktovat dulu nebo laktační poradkyni. Více je v mém starším článku: www.porody.net/2012/08/12/kojeni-po-cisarskem-rezu/
?
Jaký má smysl při kojení omezovat nadýmavé věci? Já to nedělám, ale moje kamarádka se zhrozila a tvrdí, že nejí skoro nic než suché pečivo nebo brambory, protože jinak má její dcera větry. To má moje taky, ale přijde mi to normální. (Veronika, Broumovsko)
Foto
V zásadě se nedoporučuje nikterak omezovat jídelníček, na který jste zvyklá. Resp. doporučuje se zdravá pestrá strava. Dál sledovat, jak miminko reaguje. Pokud ženu některé potraviny nadýmají, měla by se jim vyhnout, nedělaly by dobře ani miminku. Pokud vysledujete, že po některých potravinách, které jste snědla, miminko trápí větry, tedy bolí ho bříško, je nespokojené, také bych se snažila jim vyhýbat. Jestli větry odcházejí a miminko nijak neobtěžují, je to zase jiná.
?
Proč někdo kojením hubne a někdo ne? (krista)
Foto
Každý má jiný metabolismus. Bohužel na tuto otázku přesnou odpověď neznám. Většina žen při kojení hubne, jiné nehubnou nebo naopak ještě přiberou. Určitě se nedoporučují drastické diety, nehubnout víc než 3 kg za měsíc. Ženy někdy také příbírají z nedostatku spánku.
?
Dobrý den, chtěla js kojit bez příkrmů 6, možná 8 měsíců, ale zjistila jsem, že se doporučují příkrmy s lepkem už od 4 měsíců. Když je dítěti nedám, uskodim mu? (jana n.)
Foto
Nikoliv, neuškodíte. Plně kojené dítě je třeba kojit zhruba do ukončeného šestého měsíce, podle jeho zájmu o další potravu. Některé dítě bude chtít jinou potravu a bude na ni zralé už dřív a jiné naopak později. Plně kojenému dítěti trochu potravin s lepkem můžete začít nabízet v 7. měsíci. K problematice lepku najdete podrobnější informace zde: http://www.kojeni.cz/rady-navody/zavadeni-prikrmu/ Velmi zajímavá nová kniha o rozšiřování jídelníčku je „Vím, co mi chutná“ z nakladatelství Argo.
?
První dítě jsem bez potíží kojila rok a půl, pak syn ztratil zájem. Teď čekáme dvojčata, chtěla bych je také kojit, ale moje dětská doktorka říká, že se to moc nedá zvládnout. Na co se mam připravit? (katerina)
Foto
Plně kojit dvojčata je určitě možné, přestože je to pochopitelně náročnější než kojit jedno miminko. Doporučuji kvalitní předporodní kurz a kurz přípravy na kojení, předem vyhledat laktační poradkyni nebo dulu. Tady je můj starší článek: http://www.porody.net/2012/04/20/umeni-kojit-dvojcata/ Jistě je velmi užitečné najít ženy, které mají dobrou zkušenost s kojením svých dvojčat, navštěvovat podpůrné skupiny. A toto je pro Vaše pomocníky: http://www.porody.net/2013/03/13/pomoc-otevreny-dopis-partnerum-pratelum-a-pribuznym-maminek-dvojcat/ Moc Vám držím palce!
?
Dobrý den, jsem po porodu císařem, bez kontrakcí. 5 den se mi rozjela laktace a 7 den jsme byla skoro bez mléka. Teď jsem 14 dní po porodu a snažím se rozkojit. Beru homeopatika, čaje na podporu kojení, gravimilk. Můžu se ještě rozkojit, abych nemusela vůbec dokrmovat? A co pro to mám ještě udělat? Mám odstříkávat? Po každém kojení? Malý vydrží tak 20 minut sát, pak je unavený.Měl poporodní žloutenku a je brzo vyčerpaný.Proto najeli v porodnici dokrm, aby přibíral. Ale dokrm nemá rád.Proto bych chtěla jen kojit. Děkuji moc za radu. (Pavlatová Míša)
Foto
Určitě je možné se rozkojit a postupně úplně odbourat dokrm. Je potřeba kontaktovat laktační poradkyni, dulu nebo komunitní porodní asistentku, aby zkontrolovala polohu u prsu a přisátí a podporovala Vás. Umělou výživu nedávejte lahví, ale pomocí cévky nebo suplementoru, s tím Vám také pomůže laktační poradkyně. Miminko nesmí mít dudlík. Sání dudlíku a savičky na lahvi je jiné než sání prsu a miminko může plést. Sání dudlíku je na úkor sání prsu. Mějte hodně kontaktu kůží na kůži se synáčkem, vezměte si ho k sobě do postele, kojte, jakmile dává najevo zájem (sací pohyby, hledání hlavičkou, ručičky do úst), nehleďte na hodinky (žádné „dané“ intervaly mezi kojením). Mějte miminko stále u sebe, když vstanete z postele, noste ho v šátku. Moc Vám držím palce! www.mamila.sk, www.kojeni.cz, www.duly.cz
?
Dobrý den, mám dvouměsíční dcerku, plně kojenou. Kojím na požádání, přibližně 8x denně, intervaly se různí podle denní doby (v noci už spává i 6 hodin, přes den se kojí častěji). Naší dětské lékařce se zdá, že pomalu přibírá, protože nedosahuje požadovaných 150g týdně. V poměru výšky a hmotnosti se ale pohybuje stále kolem 50. percentilu (je hodně malá, porodní délku měla 48 cm). Lékařka se mě na poslední kontrole ptala, jestli mám dost mléka, a já nevím, jak to mám poznat. Dostatečně velkou váhu s takovou přesností, abych mohla dítě vážit před a po kojení, doma nemám. Podle čeho tedy poznám, jestli mám dostatek mléka? Prsa se mi nalévají někdy až bolestivě (při delších pauzách), mléko se spouští samo, dcera je u prsu kolem 10 minut a potom ještě dokážu rukou něco málo vymáčknout, i když už spíš jen jednotlivé kapky. Můžu přesto mít mléka nedostatek? Děkuji. (Daniela)
Foto
Některé děti jsou konstitučně drobnější, podobně jako jejich předci. Jak to popisujete, připadá mi, že mléka máte dostatek. Otázka je, jestli by dcerka případně nevypila ještě víc. Neměla by mít dudlík; nepoužívat lahvičku; můžete si při kojení stisknout prs, aby ji větší tok mléka stimuloval k dalšímu sání. Je třeba sledovat, jestli dostatečně čurá, měla by pořádně promočit 5-6 plen. Zda vymáčknete či odstříknete mléko po kojení není nijak směrodatné. Někdy se dá vylepšit poloha u prsu a přisátí, poradila by laktační poradkyně, dula nebo porodní asistentka vyškolená v kojení. Viz odpověď č. 6. Vážit před kojením a po něm se nedoporučuje. Důležité také je, jestli je dítě spokojené.
?
Dobrý den, jsem těhotná (třetí měsíc) a zároveň kojím rok a čtvrt staré dítě. Nevadí to? Nemůže to ublížit ještě nenarozenému miminku nebo nemůže to příliš vyčerpávat mě? Předpokládám, že na starší dítě to žádný vliv nemá, dceři chutná stále stejně :-) (Kamila)
Foto
Nevadí to J. Pro velké dítě je to skvělé (živiny, protilátky, jedinečný kontakt s matkou), nenarozenému miminku to neublíží. Ženu by to případně vyčerpávat mohlo. Je proto důležité kvalitně jíst a pít a dostatečně odpočívat. Kojit v těhotenství se nedoporučuje, pokud žena někdy v minulosti potratila nebo měla předčasný porod. Někdy děti samy s kojením přestanou, protože se tvorba mléka v těhotenství sníží nebo se změní jeho chuť. A některým těhotným ženám je kojení v těhotenství nepříjemné a bolí je. Vždy záleží na dvojici matka – dítě, co jim vyhovuje. Je možné dál v kojení staršího dítěte pokračovat i po porodu a kojit obě děti „tandemově“.
?
Synovi je rok a půl, stále ho poměrně často kojím, zejména v noci a to mě vyčerpává. Nechci ho ještě odstavit úplně, ale noční kojení bych ráda omezila, nechci ale, aby plakal. Máte na to nějaký trik? (Magdalena)
Foto
Tak tohle je hodně těžká otázka… Souhlasím, že není dobré, aby syn plakal. Upřímně – trik nemám… Abyste nebyla tolik vyčerpaná, spěte v blízkosti syna, snažte se odpočívat nebo i spát přes den, když spí syn. Kvalitně jezte a pijte. Děti, které jsou přes den čilé a na kojení se tolik nesoustředí, to rády dohánějí v noci. Je to náročné období, ale jednou skončí… Kojením dáváte synovi hodně, což je skvělé! Malé děti, které jsou zcela samozřejmě a nutně závislé na matce a jejichž potřeby maminka uspokojuje, vyrůstají v samostatné, jisté a empatické velké děti a dospělé. Někdy se podaří, že je dítě ochotné být v noci s tatínkem, vyzkoušet to můžete, ale plakat bych ho nenechala. Pomáhá, když najdete ženy ve stejné situaci a vzájemně se podpoříte.
?
Může mít kojené dítě zácpu? Měsíční dcera má při plném kojení stolici stále méně častěji, teď už třetí den nic. Nezdá se ale, že by jí břicho bolelo. (Anna Kl. )
Foto
Kojené děti v zásadě nemají zácpu ani průjem. Miminko staré měsíc by mělo mít stoličku minimálně dvakrát denně! Snažte se zvýšit příjem mateřského mléka, nedávejte dudlík ani lahev, kojte, kdykoliv dcera dává najevo, že by mohla chtít – sací pohyby ústy, ručičky do úst, hledání hlavičkou, nečekejte, až začne plakat. Neomezujte dobu na prsu, nedodržujte žádné „dané“ intervaly mezi kojením, můžete při kojení stlačovat prs. Je třeba nechat zkontrolovat přisátí a polohu! Buďte s dcerkou v posteli, kontakt kůží na kůži, ať je stimulován zájem o prs. Jinak ji hodně noste v šátku. V tomto případě bych se ještě dnes poradila s pediatrem. Novorozenci do 6 týdnů by měli mít stoličku alespoň dvakrát denně (u některých dětí to bude i mnohem častěji). Po šesti týdnech některé kojené děti nemají stolici i několik dnů, třeba i přes týden, a je to ok. Je však třeba sledovat počet promočených plen – pořádně 5 až 6 za 24 hod. Po šesti týdnech jiné děti mívají stolici nadále několikrát denně a také je to v pořádku.
?
Hezkou středu, kojím čtyřměsíčního syna, ale trápí mě, že často ublinkává. Nevím, zda je přejedený nebo má třeba reflux a nevím, jak to poznat. Kdybych mu nedala napít, pláče. Ublinkává, i když ho kojím s několikahodinovým odstupem. (Blanka, Kladno)
Foto
Ublinkávání nebývá zdravotní problém. Je dobré miminko kojit, kdykoliv potřebuje, bez ohledu na to, kdy pilo naposled. Některé děti prostě nějakou dobu ublinkávají. Když pije další mléko, spraví mu pocit v ústech, krku, léčivě mu pokryje sliznice. Opatrně s miminkem manipulujte, aby se mu zbytečně nezmáčkl žaludek. Když ho budete kojit v šátku ve svislé poloze, třeba se podaří častějšímu ublinkávání zabránit. Postupně z tohoto stavu děti vyrostou.
?
Dobrý den, je možné nějak poznat, zda mám dost mléka? Dceři jsou tři měsíce, kojím na vyžádání, poměrně často i v noci, ale podle lékařky to dítěti nestačí, protože neroste požadovaných 150 gramů týdně. Mně dcerka přijde v pořádku, spokojená atd. (Julie)
Foto
Mléka má prakticky každá žena dost, pokud dostatečně často stimuluje prsa, tedy správně přikládá miminko, případně mléko odsává. Tedy kojit na požádání, zkontrolovat přisátí, nedávat dítěti dudlík (!), lahvičku. Zda dítě pije dostatek, se zjišťuje podle počtu promočených plen, mělo by to být 5-6 pořádně mokrých plen za 24 hod. Jestli dobře pije, tedy mléko skutečně polyká, poznáte podle toho, že při pití dělá pauzy s bradou dole – je přisáté a čeká zatím, co mléko teče, a pak polkne. Aby víc dítě sálo, můžete při kojení prs stlačovat. Máte-li obavy, můžete si také pozvat laktační poradkyni, aby se podívala, jak dcera pije, nebo zajít na podpůrnou skupinu. Je třeba také sledovat, jestli roste obvod hlavy, zda dítě roste do délky. Jaké postavy jsou rodiče? Drobnější? Spokojenost dítěte, jeho zájem o okolí jsou také indikátory, zda je vše v pořádku.
?
Dobrý den paní Jirásková, čekám druhé dítě. U prvního syna se mi po porodu neskutečně nalily prsa a měla jsem je dost bolavé a popraskané bradavky. Bývá u druhého dítěte stejný průběh s nalitými prsy, nebo je šance, že to bude lepší? Děkuji Katka (Kateřina H.)
Foto
Skvělé, že sháníte informace už v těhotenství! Příliš nalitým prsům se dá předejít tak, že máte s miminkem hodně fyzického kontaktu kůží na kůží a kojíte opravdu často. Nedíváte se na hodinky, neomezujete dobu, kdy je miminko na prsu ani nevytváříte uměle nějaké intervaly mezi kojením. (Mnohdy doporučované intervaly 2 nebo tři hodiny mohou být pro novorozeně příliš dlouhé.) Aby bradavky nepopraskaly, je důležitá správná poloha u prsu a správné přisátí. Bříško na břicho, miminko neotáčí hlavu, asymetrické uchopení prsu, dvorec je vidět u nosu dítěte, u brady je celý v ústech, mírně zakloněná hlavička. Skvělá kniha na začátek kojení je Praktický návod na dojčenie od Andrey Polokové. Můžete-li, jděte na kurz přípravy na kojení, předem kontaktujte laktační poradkyni, navštivte už v těhotenství podpůrnou skupinu.
?
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na noční pauzu v kojení. Dceři jsou téměř 4 měsíce, váží cca 6,2 kg plně kojíme, střídavě vždy jen z jednoho prsu. Kojím večer ve 22 hod., pak se budí až kolem 5 hod. ráno a pak až v 10 hod. dopoledne (dříve nechce, protože spí). Dále během dne po třech hodinách. Dříve jsem v noci odsávala, ale teď už se prsa nenalévají, bez problémů to vydržím. Chci se zeptat, jestli takováto pauza (10-12 hod. pro 1 prs) není pro udržení laktace příliš dlouhá. Děkuji Petra. (Petra J.)
Foto
Když počítám, od 22 h do 5 hod mi vychází pauza 7 hodin, dále pauza 5 hodin. Prsa se většinou „poptávce“ dobře přizpůsobí. Aby se laktace udržela skutečně dlouhodobě, je vhodné kojit podle potřeb dítěte, mít s ním hodně fyzického kontaktu, nedávat dudlík, zhruba do ukončeného šestého měsíce nedávat nic jiného než mateřské mléko přímo z prsu, nepoužívat lahvičky. Spát v blízkosti dítěte. Rytmus kojení se většinou postupně mění, tedy je možné, že dcera bude chtít pít častěji a třeba z obou prsů při jednom kojení. Nevím, jak je to u Vás, ale rozhodně se nedoporučuje s podáváním prsu čekat, až miminko začne plakat, ale reagovat, když dítě provádí sací pohyby, dává si ručičky do úst, atd.
?
Dobrý den,ráda bych ukončila kojení 2leté dcery. Zatím moje pokusy selhaly. Kojíme jen večer a odpoledne při usínání. Přestává mi to být ale příjemné, tak nevím zda tento pocit následovat, nebo to vydržet dál až malá přestane mít zájem...Děkuji (Barbora)
Foto
Je ideální, pokud se podaří kojit do samoodstavení dítěte, což většinou nastává mezi druhým, spíše třetím a čtvrtým rokem. Dlouhodobým kojením dáváte dceři potřebné živiny a v této době jsou hodně důležité také protilátky proti virům, bakteriím, atd. připravené přímo na míru pro Vaši dceru. Je to tedy stále skvělá prevence onemocnění nebo báječný lék, pokud by dítě přeci jen onemocnělo. Navíc je fajn mít pro dvouleté dítě účinnou pomůcku, jak ho utěšit v případě potřeby. Záleží na Vás, ale většinou se dětem kolem druhého roku do odstavení ještě nechce, vyjednávání s dítětem je nepříjemný stres pro všechny aktéry. Je skvělé, že svou dcerku už dva roky kojíte.
?
Zatímco první dítě, nyní tříleté, se nikdy nekojilo častěji než po třech čtyřech hodinách, nyní dvouměsíční syn se naopak kojí maximálně po dvou až třech hodinách, často i častěji a to i během noci. Je to normální? Je to hodně únavné a ráda bych intervaly prodloužila, ačkoli jinak bych zase ráda plně kojila nejméně půl roku a s příkrmy i déle. (Marika)
Foto
Je spíše výjimkou, pokud se dítě kojí po třech až čtyřech hodinách a kojení se daří. Četnost, s jakou se kojí Váš dvouměsíční syn, je naprosto normální. Je správné uspokojovat bezodkladně potřeby miminka, zejména takhle malého. Kojení uspokojuje nejen hlad, ale také potřebu blízkosti s maminkou, nenutričního sání atd. Souhlasím s Vámi, že je náročné pečovat o malé miminko a větší dítko, ale prosím vydržte, kojením dáváte miminku to nejlepší. Chcete-li kojit tak dlouho, jak píšete, nedoporučuje se nijak kojení omezovat.

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku