Pusťte mu fén nebo vysavač! 7 rad, jak uklidnit plačící dítě

  • Pusťte mu fén nebo vysavač! 7 rad, jak uklidnit plačící dítě
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    7. října  2017 
     06:00

    Někdy stačí málo – přebalit, nakrmit nebo pochovat – a děťátko v klidu usne. Jindy pláče a pláče a rodič je zoufalý. Pláč nebere konce a zdá se, že nic nezabírá. Přečtěte si pár tipů od rodičů, co jim doma zabíralo. Většina z nich se shoduje, že každou chvíli zabíralo něco jiného a někdy pomohla i kombinace mnoha těchto tipů. Přinášíme ty nejčastější i některé opravdu jedinečné! A navíc video, kde uvidíte, jak bílý šum za chvíli utiší plačící děcko.

  • Plačící dítě nenechávejte samotné

    Autor: profimedia.cz

    Pokud vaše miminko pláče a vy se ho snažíte utěšit, nenechte se zviklat názory některých příslušníků starší generace: křik posiluje plíce, nechovej ho, rozmazlíš si ho a tak podobně. Názory na výchovu se mění a dnes se má za to, že nechat plačící dítě, aby si poradilo samotné, není správná cesta. Děťátko potřebuje cítit rodiče, a jeho utěšování je tedy na místě.

    Příčin pláče může být celá řada. Některé děti bolí bříško po najedení, uleví jim změna polohy nebo masáž břicha. Ale jiné potřebují prostě cítit přítomnost někoho blízkého. Co tedy vyzkoušet?

  • Pohyb

    Takto miminku snadno ulevíte od bolení bříška.
    Takto miminku snadno ulevíte od bolení bříška.
    Autor: profimedia.cz
    V první řadě vezměte miminko do náruče. Můžete ho houpat, kolébat, můžete ho položit bříškem na paži do takzvané polohy tygříka. Určitě s ním ale neklepejte moc. "Nám zabíralo, když jsem se rozkročila a přenášela jsem váhu z jedné strany na druhou a u toho vždycky pokrčila kolena skoro do polodřepu," říká maminka dvou synů Blanka. "Docela se mi hodily hodiny aerobiku, bylo to totiž dost podobné cviku side-to-side."

    Některým dětem se líbí houpání v sedátku, většinou jim ale nestačí, když je kolébáte na zemi, chtějí zvednout a "více lítat". Což rozhodně neprospívá rodičovským zádům, na druhou stranu co byste neudělali pro chvilku ticha!? Někdy zabírá pohupování na míči. I na něm mnohá matka strávila velkou část nocí v šestinedělí.

  • Když nastane krize

    Autor: profimedia.cz
    Velice svérázně řešila situace Jarmila, matka tří dětí. "Když už jsem byla hodně unavená a nic nezabíralo, vzala jsem našeho druhorozeného do auta. Manžel spal, já objela dvakrát blok a dítě v sedačce usnulo. Asi kombinací pohybu a hluku. Samozřejmě to nedoporučuji jako standardní postup, mně to ale pomohlo ve chvílích největší krize."
  • Dotyk

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Mnoho dětí potřebuje cítit rodiče, a to i třeba na vlastní kůži. Zajímavé výzkumy proběhly v Americe, tam totiž vědci zjistili, že řadě dětí bylo jedno, jestli jim rodiče vyměnili plenku nebo ne. Potřebovaly prostě jen vybalit a cítit blízkost milované osoby a to, jestli je jejich zadek v suchu, nebylo na pořadu dne.

    Některé maminky masírují chodidla, jiné hladí děťátko prstem po čele směrem k nosu. Některé masírují bříško, jiné drží miminko za ručičky. Jiným dětem naopak vyhovuje těsné zabalení do zavinovačky nebo do šátku. V kombinaci s pohybem a s nějakým zvukem jde o jednu z nejúčinnějších metod.

  • Zvuky

    Když dítě pláče, má nejaký problém.
    Když dítě pláče, má nejaký problém.
    Autor: profimedia.cz

    Některé děti uklidní, když na ně mluvíte nebo když jim zpíváte. Mnoho maminek má ale opačný pocit. "Když jsem začala Široký hluboký, dávala mi dcera jasně najevo, že tohle na ni zkoušet nemám," vzpomíná Kamila, maminka dnes již roční holčičky. Stejně jako další maminky, i ona vypozorovala, že dětem se dobře usíná při nějakém konstantním hluku. Odborníci ho nazývají bílý šum. Co přesně to znamená a kde ho najít?

  • Bílý šum

    Plačící dítě
    Plačící dítě
    Autor: Shutterstock.com
    Bílý šum má svou definici od fyziků, nám postačí, že je to takový zvuk, který je lidskému uchu přirozený a uklidňuje. V přírodě jde například o zvuk deště nebo šumění stromů. Ve světě techniky jde například o fén, digestoř nebo vysavač.

    Podívejte se na video a uvidíte, že takový zvuk děťátko neruší. Naopak ho uklidňuje a dítě při něm samo usíná. Odborníci na to mají teorii: v děloze bylo obklopeno zvuky o síle asi 80 dB. Což je v podstatě jako zapnutý vysavač. Ve chvíli, kdy dítě podobný šum uslyší, navodí to v něm pocity bezpečí a klidu.

    Podívejte se na video, jak to funguje!

    Kde takový šum sehnat, abyste se nemusela fénovat celou noc?

  • Kde ho sehnat?

    Miminko (Ilustrační foto)
    Miminko (Ilustrační foto)
    Autor: Profimedia.cz
    Pokud si zadáte do YouTube "white noise", najdete spoustu relaxačních videí a hodiny bílého šumu – ať již přírodního nebo toho umělého. Existují už i aplikace na mobilní telefony. Někteří psychologové tvrdí, že když pustíte bílý šum dětem na celou noc, budou spát kvalitněji a déle. Uvidíte sami, ale vyzkoušet takto uklidnit plačící dítě rozhodně můžete.

/
Autor: red
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku