Lucie: Je mi 35 a zatím nechci dítě. Okolí mnou opovrhuje

Lucie: Je mi 35 a zatím nechci dítě. Okolí mnou opovrhuje
Lucie pracuje jako knihovnice, ale má i spoustu jiných zájmů. Rodina ji zatím nechybí
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
13. prosince  2015 
 06:00

Když se Lucie před osmi lety rozešla s přítelem, měla pocit, že se jí zhroutil svět. Byli spolu dlouho a ona už začínala myslet na to, že by otěhotněla, když si přítel našel někoho jiného. Z rozchodu se oklepávala skoro rok, ale pak si začala života užívat. Dneska má tolik práce a aktivit, že zatím na dítě nepomýšlí. A setkává se za to s čím dál větší kritikou. 

Já vím, že pokud chci jednou rodinu, nemůžu to odkládat donekonečna, ale zatím se na to prostě po žádné stránce necítím. Vlastně jsem ráda, že jsem neměla dítě ve třiceti, ačkoli kdysi jsem ho právě do takového věku určitě chtěla porodit. Zpětně vím, že bych dneska byla naštvaná zatrpklá ženská, kterou by mrzelo, že si kvůli dětem nic neužila. 

20 věcí, které lidé nevědí o těhotenství, a pak se diví

20 věcí, které lidé nevědí o těhotenství, a pak se diví

Z některých příběhů, ať už filmových nebo skutečných, by se mohlo zdát, že otěhotnění je snadná věc, k níž člověk může přijít, ani skoro neví jak.…celý článek

Pocházím z malého města, jako teenager jsem skoro nikam nesměla, a tak jsem si svobodného života začala užívat až na vysoké škole v Praze. Jenže jsem brzy začala chodit s jedním přítelem a za dva roky s druhým, takže jsem si té svobody zase tolik neužila. Vlastně jsem se jen přestěhovala z rodičovské domácnosti do jiné a nevyzkoušela si moc radostí studentského života i naprosté samostatnosti. Možná jsem na ni tehdy ani neměla. 

Najednou mě samota začala bavit

Pokud chcete na kalorie vyzrát tím, že si pivo smícháte s limonádou, plán vám nevyjde.
Pokud chcete na kalorie vyzrát tím, že si pivo smícháte s limonádou, plán vám nevyjde.
Autor: Shutterstock.com
S Pavlem jsem chodila přes čtyři roky, náš vztah byl už dost vyšumělý, cítili jsme to oba. Já začala snít o dítěti, které by to změnilo, on to vyřešil tím, že si našel milenku. Nakonec se zachoval fér, řekl mi to místo toho, aby mi lhal. Ale byla to pro mě rána, několik měsíců jsem byla úplně mimo a myslela si, že se z toho nikdy nevzpamatuju. 

Pak mě to ale začalo bavit. Najednou jsem měla spoustu času na věci, o kterých už jsem si myslela, že se mě prostě týkat nebudou. S kamarádkami jsem chodila pařit, jezdily jsme na dámské víkendy nebo na exotické dovolené, bavilo mě, že se kolem mě začali točit muži. Já, která jsem si vždycky myslela, že mohu mít sex jen s mužem, kterého miluju a vedle kterého bych chtěla zestárnout, jsem si najednou uměla užít i lásku na jednu noc. 

Otec, nebo táta? V čem je rozdíl mezi nimi a koho děti skutečně potřebují?

Otec, nebo táta? V čem je rozdíl mezi nimi a koho děti skutečně potřebují?

Otcem se stává člověk automaticky ve chvíli, kdy se mu narodí potomek. Titul "táta" si ale musí zasloužit. Otec je zploditel, plní svou roli, dítě…celý článek

Po čase jsem zase začala s někým chodit, ale už jsem se vztahem nenechala tolik spoutat, protože jsem najednou měla spoustu přátel a známých, kterým jsem se chtěla taky věnovat. Přítel to akceptoval, vydrželi jsme spolu dva roky. Teď momentálně nikoho nemám, ale popravdě řečeno – zase tolik mě to netrápí, vím, že se zase nějaký muž objeví. 

Už chci vnouče!

Půjčte tchýni dítě alespoň na chvilku a užijte si času, ketrý získáte pro sebe.
Půjčte tchýni dítě alespoň na chvilku a užijte si času, ketrý získáte pro sebe.
Autor: shutterstock.com
Štvou mě ale stále častější dotazy na téma, zda bych se neměla usadit, vdát se, mít děti. Když se zeptá někdo, kdo o mně nic neví, je mi to celkem jedno, ale od kamarádek, s nimiž jsme dřív společně protančily noc, mě to zaráží. A korunu tomu dává moje máma, která mi už navrhuje, zda si nechci podat seznamovací inzerát. Nebo mluví o tom, že by jí nevadilo, kdybych se stala svobodnou matkou, že by mi s dítětem pomohla. 

Ukazuje mi fotky svých kamarádek s vnoučaty a vyčítavým hlasem říká, že by si už zasloužila taky nějaké. Jsem jedináček, takže po nikom jiném to chtít nemůže, ale je to vážně moje povinnost? Když jsem se s mámou chtěla pustit do debaty na tohle téma, řekla mi, že jsem sobec a že mnou opovrhuje. Část kamarádek zase přichází s hrozivými scénáři o neplodnosti. 

Já netvrdím, že děti chtít nebudu, třeba už za dva roky, ale zatím prostě ne, vždyť se příští rok chystám s partou na tři měsíce do Afriky. 

Lucie, Praha

Sdílej na facebooku
Autor: red

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku