Jak zjistit, proč miminko pláče? Víme, co s tím!

Foto: profimedia.cz
Sdílej na facebooku
23. ledna  2016 
 06:00

I když to mnohým – hlavně zkušenějším – rodičům může znít prazvláštně, některé novopečené matky potřebují ujištění: To, že vaše miminko pláče, je úplně normální. Jaké jsou nejčastější příčiny jejich nespokojenosti?

V současné době dostávají nastávající matky rady téměř na vše: na dokonalé početí, pohodové a nekomplikované těhotenství a pochopitelně přirozený a hladký porod. Není divu, že některé z nich podlehnou dojmu, že pokud při porodu nezpívají a nechtějí si to ihned zopakovat, připravují potomkovi emocionální trauma na celý život. Ve snaze o dokonalost pokračují dál a ejhle: ono to tak úplně nefunguje. Ať se snaží jakkoliv, dítě pláče. Jak to, říkají si, spokojené dítě by plakat nemělo. Je nespokojené? Jsem špatná matka?

A my je chceme ujistit: nejste špatná matka. Všechna miminka pláčou, některá častěji, jiná méně. Američané mají na všechno výzkumy, ti by vám hned řekli, že průměrně je to asi dvě hodiny denně. I když se na trhu objevují již první analyzátory dětského pláče, které mají rodičům pomoct rozhodnout, zda je dítě hladové nebo unavené, vždycky to budou rodiče, kdo po čase nejlépe pozná, proč dítě pláče. Zde je deset nejčastějších důvodů:

Test jogurtů: Z devíti vyhověl jediný, ostatní jsou moc tučné či sladké

Test jogurtů: Z devíti vyhověl jediný, ostatní jsou moc tučné či sladké

Jaké jogurty kupujete svým dětem? Díváte se při rozhodování o koupi také na obsah přidaných cukrů? Možná to vypadá jako věc, která v kategorii mléčných…celý článek

Hlad. Zpočátku bude vaše novorozeně jíst nepravidelně, později si nějaký svůj režim najde. Rodiče tak lépe odhadnou, kdy se blíží čas krmení a kdy bude pláč souviset s pocitem prázdného bříška.

Bolest břicha. To je zpočátku takový zdánlivě nekončící koloběh: jídlo, bříško, jídlo, bříško... Každé dítě snáší trávení jinak a každému také pomůže něco jiného. Někteří rodiče dávají přednost kapičkám proti nadýmání, jiné matky se hlídají, aby nejedly nevhodná jídla. Některým dětem se líbí masáže bříška, nošení v poloze "na tygříka", jiní rodiče volí úlevu pomocí rektální rourky. Myslete na to, že každým dnem břišní svaly sílí a za chvíli si dítě bude umět poradit samo.

Plína. Možná je nepříjemný pocit z počurané pleny trochu zveličován, možná to některým dětem opravdu hodně vadí. Každopádně to nemusí být vlhkost, co se dítěti v pleně nelíbí. Možná je jen někde více utažená nebo nepříjemně tlačí. Někdy stačí ji přerovnat a zabalit znovu.

Zapomenutý vlas. Stejné nepříjemnosti může natropit i zapomenutý vlas. V těhotenství ženám vlasy zpravidla houstnou, po porodu ovšem začnou padat ve slušných dávkách. Zatoulaný vlas dokáže v plínce nebo na zádíčkách pěkně nepříjemně šimrat. Úplně nejsnadněji se na dětské tělíčko nalepí ve chvíli, kdy ho po koupání mažeme olejíčkem.

Únava. Mělo by spát, a pláče. A pláče, protože je strašně unavené a potřebuje se vyspat, jenže nemůže usnout, protože pláče. Trochu to zní jako neřešitelný problém Pijana z Malého prince: "Piju, abych zapomněl, že se stydím, a stydím se, že piju." Pomoci unavenému dítku usnout je jedna z velkých výzev mateřství: můžete zkusit houpání na míči, kočárek nebo takzvaný bílý šum. Na některé děti působí skoro zázračně. Více se dočtete zde.

Pusťte mu fén nebo vysavač! 7 rad, jak uklidnit plačící dítě

Pusťte mu fén nebo vysavač! 7 rad, jak uklidnit plačící dítě

Někdy stačí málo – přebalit, nakrmit nebo pochovat – a děťátko v klidu usne. Jindy pláče a pláče a rodič je zoufalý. Pláč nebere konce a zdá se, že…celý článek

Je toho moc. Jsou chvíle, kdy je v okolí na dítě až příliš mnoho podnětů. Může to být hluk v místnosti, kde kromě hovořících lidí hraje hudba, točí se kolotoč nad postýlkou a na dítě zároveň mluví návštěva. Nebo si ho chce někdo nový pochovat. I malý človíček toho může mít prostě dost a může zatoužit po klidu a tichu, které jste mu ještě donedávna dopřávali.

Potřebuje být s vámi. Někdy si vás dítě pláčem jen přivolá a chce, aby bylo u někoho z rodičů hodně blízko. Generace našich rodičů by možná řekla, že bychom se neměli nechat takhle dítětem zotročit. Generace dnešních rodičů už ale ví – a zase na to má výzkumy – že je to přirozená potřeba, kterou se žádné dítě nerozmazlí a rodič nezotročí.

Teplo nebo zima. Máte na sobě tričko a váš potomek kabátek i čepičku? Ujistěte se, zda mu nemůže být ve vytopené místnosti příliš teplo. Zimu nepoznáte podle nosu ani ručiček, ty mohou být studené, i když je miminku teplo. Spolehlivým vodítkem je zátylek: když je ten studený, děťátko přioblečte.

Váš stres. V neposlední řadě je to naše nálada, co stav našich potomků ovlivňuje. Pokud jsme ve stresu, naše dítě to pozná a dokáže to z nás také pěkně nasát. Bohužel, správně tušíte, že zbývá jediné, i když to v tuto chvíli vypadá jako nereálné: zkusit se zklidnit.

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy