Jak cvičit s miminky, aby to pomáhalo jejich rozvoji?

Jak cvičit s miminky, aby to pomáhalo jejich rozvoji?
Foto: Shutterstock
Sdílej na facebooku
14. dubna  2016 
 06:00

Proč vlastně cvičit s kojenci, říkáte si. Nejde o žádný sport a vrcholové výkony, ale o správný psychomotorický rozvoj, který se cvičením podporuje. Tento pohyb má být každopádně jak pro dítě, tak pro rodiče zábavou. Dítě se učí například udržovat rovnováhu a zapojuje svaly, ale neuvědomuje si, že vlastně cvičí. 

Rodič, který se rozhodne cvičit se svým kojencem, na to nepotřebuje žádné speciální vybavení. Vystačí si s nějakou podložkou nebo prostě kobercem na zemi, případně karimatkou. A může si pořídit velký gumový míč, který cvičení usnadní a zároveň ho učiní pestřejším. 

"Cvičení podporuje správný psychomotorický vývoj. To možná zní složitě, ale ono stačí s miminkem několikrát denně při základních úkonech, jako je přebalování, provést několik jednoduchých cvičení," vysvětluje Kristýna Přibylová z pražského centra Monkeys Gym. Podle ní se dá začít už ve dvou třech měsících. Vyplatí se to podle ní i kvůli tomu, že to podporuje kladný vztah dětí k pohybu. 

 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku