Zachraňte svému dítěti život! Naučte se správný chvat, když něco vdechne

Zachraňte svému dítěti život! Naučte se správný chvat, když něco vdechne
Foto: Shutterstock
Sdílej na facebooku
21. dubna  2016 
 06:00

Všichni se bojíme, aby se dětem něco nestalo. Třeba aby nevdechly lego nebo kus jablka a nezačaly se dusit. Doufáme, že se to nikdy nestane. Ale někdy se to stane. Co pak – budeme si vědět rady? Naučte se to. Náš nový seriál o první pomoci pro děti vám pomůže. Podívejte se na video, co dělat, když dítě něco vdechne. 

Jedním z nejčastějších dětských úrazů je vdechnutí zbytků jídla nebo nějakého drobného předmětu, který dítě v rámci poznávání světa nepozorovaně strčí do úst. Dítě se dusí, nemůže polykat, lapá po dechu, když nemůže dýchat vůbec, začne i modrat. Rodiče možná v šoku napadne, že nejjednodušší by bylo předmět z dítěte vyklepat. Pavel Urík, lektor kurzů první pomoci, však důrazně varuje: "V žádném případě nezkoušejte dítě vzít za nožičku hlavou dolů a snažit se předmět z dýchacích cest vytřepat!"

Starší dítě zkuste nejprve vestoje předklonit a poté ho zezadu dlaní udeřte mezi lopatky. Kojence vezměte na předloktí, položte na bříško, rukou ho jemně držte za čelisti, abyste fixovali hlavu. Nechte ho směřovat jemně k zemi a pak – úderem mezi lopatky – se snažte předmět vyprostit. Pokud to nejde tímto způsobem, zkuste dítě otočit. Dítě položte na břicho na svá stehna a ostře stlačte svými prsty hrudník u hrudní kosti směrem k hlavě dítěte.

Všechny postupy vám Pavel Urík předvede v následujícím videu:

Pokud se předmět nedaří vyprostit, volejte pochopitelně záchrannou službu. Pokud je vás na místě víc, někdo může volat záchranku okamžitě, zatímco další člověk se snaží pomoct dítěti. Více informací najdete na www.kurzyprvnipomoci.cz. Obecně platí, že záchranku volejte vždy, když si nejste jisti, co se děje. Zkušený personál vám poradí, jak postupovat.

Vždycky zavolejte dětem sanitku, když:

  • má potíže s dýcháním (kvůli vdechnutému předmětu, kvůli zánětům v dýchací oblasti, kvůli kašli, laryngitidě a podobně)
  • ztrácí vědomí nebo modrá
  • spadlo a zvrací, působí zmateně nebo je malátné a usíná
  • jde o těžký úraz (dítě má například těžkou zlomeninu nebo velké krvácení)
  • má dítě vysokou horečku, kterou nejde snížit, a dostává křeče
  • se mu při horečce objevují na těle skvrny
  • jde o otravu léky nebo chemikáliemi
  • jde o popáleniny na velké části těla nebo zasažení vařící tekutinou
  • jde o prudkou alergickou reakci, otékání v oblasti úst a krku
  • si nejste jisti stavem pacienta.

Další díl seriálu se bude věnovat popáleninám.

Sdílej na facebooku
Autor: is

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku