Zachraňte svému dítěti život: Při alergické reakci vystříkejte ústa nosním sprejem

Zachraňte svému dítěti život: Při alergické reakci vystříkejte ústa nosním sprejem
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
5. května  2016 
 06:00

Po letošní zimě nezimě nás podle všeho čeká opět léto plné klíšťat a vos. Loni se mnohé děti mohly přesvědčit doslova na vlastní kůži, jestli jsou alergické na bodnutí. Možná jste měli to štěstí a žihadlu jste se vyhnuli. Alergická reakce ale může přijít i po potravinách nebo lécích. Víte, jak se v tu chvíli zachovat?

Alergické reakce se projevují vyrážkou, puchýři nebo také otoky. A právě otoky v oblasti dýchacích cest a dušení se potřebují rychlou reakci okolí postiženého. Alergii mohou vyvolat kromě bodnutí hmyzem například potraviny, k nejčastějším patří ořechy, rajčata, jahody, mléko, vejce nebo pšenice, dále léky, pyly, plísně a podobně.

Pokud dojde u dítěte k alergické reakci a začne se dusit, je potřeba co nejrychleji zavolat záchrannou službu na čísle 155. "Alergickou reakci zatím můžete mírnit čímkoliv studeným, co máte po ruce a co dítě může cucat," říká Pavel Urík, lektor kurzů první pomoci. Jako příklad uvádí kostku ledu nebo zmrzlinu. "Pokud máte v lékárně nosní sprej, může pomoci vystříkání ústní dutiny nosním sprejem," dodává lektor.

Video se připravuje ...
Pavel Urík vám řekne, jak se zachovat ve chvíli, kdy dítě dostane náhlou alergickou reakci • VIDEO: 

Víte, co dělat, když dítě přestane dýchat?

Co dělat, když je dítě v bezvědomí?

Jaký použít manévr, když malé dítě něco vdechne?

Sledujte naše další kurzy první pomoci.

Zachraňte své dítě: Rodiče špatně řeší popáleniny, i malou musíte dlouho chladit

Zachraňte své dítě: Rodiče špatně řeší popáleniny, i malou musíte dlouho chladit

Popáleniny patří mezi časté dětské úrazy. Nemusí to být hned dramatické opaření vroucí vodou z rychlovarné konvice. Dítě může sáhnout třeba na rozžhavený…celý článek

 

Sdílej na facebooku
Autor: is

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku