6 potravin, které by dítě mělo ochutnat během prvního roku života

  • 6 potravin, které by dítě mělo ochutnat během prvního roku života
    Čím víc potravin dítě do jednoho roku ochutná, tím pestřejší může mít jídelníček, když povyroste
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    8. května  2016 
     06:00

    Chcete, aby vaše dítě jedlo dostatek ovoce a zeleniny a jeho strava byla pestrá? Ovlivnit to můžete hned v jeho prvním roce života. Studie ukazují, že čím více rozličných chutí dítě pozná, tím rozmanitější bude jeho jídelníček, až bude starší. Jaké potraviny vašemu dítěti během prvního roku dát a jak je přichystat?

  • Jahody

    Jahody
    Jahody
    Autor: Shutterstock.com
    S množstvím to nemusíte u žádné z následně jmenovaných potravin přehánět. Jde spíš o ochutnání a o ozvláštnění jídelníčku. Zkuste třeba jahody. Donedávna byly strašákem a alergenem číslo jedna, nyní se někteří lékaři přimlouvají za to, aby je děti zkoušely co nejdříve. Zkuste je dítěti v létě rozmixovat jako smoothie!
  • Broskve

    fotka
    fotka
    Autor: Profimedia.cz
    Jsou sladké, jsou dobře stravitelné a jsou bohaté na draslík. Zkuste je začerstva rozmixovat a udělat z nich pyré, můžete je také dávat dítěti s rýžovou nebo krupicovou kaší. Broskve také podporují chuť k jídlu.

  • Kadeřávek

    Zmrzlé listy kadeřávku sbírejte opatrně, abyste je nepomačkali
    Zmrzlé listy kadeřávku sbírejte opatrně, abyste je nepomačkali
    Autor: Shutterstock.com
    Kadeřávek zvaný někdy též kadeřavá kapusta se vrací do našich kuchyní. Starší děti se mohou nad touto zeleninou ošklíbat. Mladším ho ale můžete "vpašovat" do pyré nebo smoothie: dá se kombinovat s banány, hruškami i jablky. Pokud s nimi kadeřávek rozmixujete, získáte výživný nápoj bohatý na vitamíny a důležité minerály.

  • Červená čočka

    Červená čočka
    Červená čočka
    Autor: profimedia.cz
    Kolem jednoho roku může dítě zkusit i čočku. Červená čočka navíc nenadýmá, můžete začít s ní. Povařte ji s mrkví a bramborem, přidejte trochu kmínu a majoránky. Čočka je bohatá na bílkoviny a železo.

  • Losos

    Autor: profimedia.cz

    Bohatý na omega-3-mastné kyseliny, které prospívají srdci a cévám. Tato ryba navíc není zas tak aromatická a je dětmi dobře přijímána. Lososa pořádně prohlédněte, jestli v něm nejsou kosti a povařte. Podávat můžete s bramborovým pyré s kapkou olivového oleje.

  • Burákové máslo

    ...
    ...
    Autor: shutterstock.com
    Matky ve Spojených státech amerických v současné době podléhají svorně trendu burákového másla. Jeho ochutnání během prvního roku života prý zabrání rozvoji alergií. Pokud tedy doma této potravině holdujete, můžete se o trochu podělit i se svým malým dítětem. Jen dejte pozor na kousky oříšků, aby dítěti nezaskočily. A podívejte se podrobně na složení, aby v něm opravdu byly jen oříšky.

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku