Budu mít dvojčata? 5 věcí, které o tom rozhodnou

  • Budu mít dvojčata? 5 věcí, které o tom rozhodnou
    Foto: Shutterstock
    Sdílej na facebooku
    22. července  2016 
     06:00

    Plánujete rodinu a ani omylem vás nenapadlo, že byste snad měla nosit v bříšku víc než jedno dítě? Existují ale faktory, které zvyšují pravděpodobnost, že budete čekat dvojčata nebo vícerčata. Jaké to jsou? Například v České republice se narodí zhruba dva tisíce dvojčat ročně. Co všechno tedy tuto možnost ovlivňuje?

  • Vaše rodinná anamnéza

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Ano, jako skoro ve všem i v tomto případě se podívejte trošku hlouběji na svůj rodokmen. A jde hlavně o ten váš, protože na tom, zda měl váš partner v rodině dvojčata, až tak moc nezáleží. „Je to všechno o ženě, protože ta produkuje vajíčka. Takže pokud vy nebo vaše maminka byla z dvojčat nebo má vaše sestra vícerčata, máte i větší pravděpodobnost, že je budete čekat taky,“ říká porodník David Davies z Portsmouthu v USA. Může za to gen pro hyperovulaci, což znamená, že během jednoho ovulačního cyklu vylučuje žena více než jedno zralé vajíčko. Pokud jste z dvojvaječných dvojčat, pak se pravděpodobnost, že se i vám narodí dvojčata, zvyšuje na 1:17.

  • Životní styl a strava

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Ženy, jejichž strava obsahuje málo tuku, zejména pak vegetariánky a veganky, mají vyšší pravděpodobnost vícečetného těhotenství. Ve své studii porodník Gary Steinman, který se zabývá vícečetnými těhotenstvími, porovnává výskyt dvojčat u žen, které se stravovaly běžným způsobem a měly v jídelníčku zařazeny mléčné výrobky, a žen, které v jídelníčku žádné neměly (veganky). Ženy konzumující živočišné potraviny, zejména mléčné výrobky, měly o 13 % vyšší koncentraci IGF (růstového faktoru) a porodily také častěji dvojčata.

  • Počet dětí, které již máte

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Podle dr. Davida Daviese platí, že čím více dětí máte, tím je pravděpodobnější, že porodíte dvojčata. Zejména to prý platí v případě žen, které plánují již čtvrté nebo dokonce další dítě. Proč tomu tak je, se zcela přesně neví, ale každopádně statistiky hovoří v tomto směru jasně. Máte-li tedy doma už tři děti a chystáte ještě další přírůstek do rodiny, myslete i na možnost, že to bude víc než jeden "kousek".

  • Věk matky

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    S věkem může docházet k tomu, že vaše vaječníky uvolní více než jedno vajíčko měsíčně. Zejména kolem čtyřicátin tedy „hrozí“ vícečetné těhotenství. Kolem pěti procent matek nad pětačtyřicet let porodí dvojčata. Pokud tedy toužíte po dvojčátkách, pak si na těhotenství počkejte. Na druhou stranu vezměte v úvahu, že se zvyšujícím se věkem se snižuje i šance na početí.

  • Místo, kde žijete

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    V západní Evropě připadá na šedesát těhotenství 1 vícečetné, na rozdíl od jihovýchodní Asie, kde jsou dvojčata vzácností. Naopak Nigérie má nejvyšší počet narozených dvojčat, je to zhruba 1:22. Každé dvacáté nebo třicáté těhotenství je tedy vícečetné. Odborníci se domnívají, že příčinou je konzumace sladkých brambor, které jsou zde častým zdrojem potravy. Podle odborníků neexistují žádné skutečně zaručené teorie, ale pravdou je, že výše uvedené informace jsou zajímavé. Zkuste se tedy přestěhovat a začněte baštit sladké brambory – pokud tedy chcete trojčata.

     

     

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku