Dostihla vás krize s kojením? Podívejte se, kde všude se dá kojit

Kojení je rozhodnutím ženy, nikdo by ji k němu neměl nutit
Foto: Facebook/Public Breastfeeding Awareness Project
Sdílej na facebooku
7. srpna  2016 
 06:00

Chce vaše miminko pořád pít a vy máte dojem, že mu to nestačí? Jde zřejmě o růstový skok, kdy dítě vyžaduje vydatnější příděl mléka. Některé maminky tohle období ale „nedají“ a raději přestanou kojit. Jde to přitom zvládnout. Mimochodem, víte, že právě dne skončí Světvý týden kojení, který letos připadl na 1. až 7. srpna? 

Zvládnout takzvanou laktační krizi jde nejsnadněji tak, že nepřestanete kojit. Nabídku totiž řídí automaticky a naprosto spolehlivě poptávka. Čím vyšší „spotřeba“ je nahlášená, tím více se mléka tvoří. Někdy ale potřeba dítěte náhle prudce stoupne (právě v období růstového skoku), může trvat pár dnů, než se tvorba mléka opět srovná. Tvorba mléka je totiž řízená složitým hormonálně-nervovým regulačním systémem, díky kterému se uvolňují hormony prolaktin a oxytocin. Systém je pak posílá k prsním žlázám. Co tedy můžete udělat pro to, abyste laktační krizi zvládla? Hlavně zůstat v pohodě a obrnit se trpělivostí. Tedy pokud hodláte kojit i nadále.

GALERIE: Podívejte se na matky, které kojí kdekoli, když dítě chce

• Častěji a déle kojte. I když někdy tvorba mléka takřka úplně přestane, dá se znova nastartovat tak, budete dítě téměř trvale kojit.

• Důležité je i minimálně jedno noční kojení.

• Nechte dítě pít tak často, jak samo chce – v době růstového skoku potřebuje dítě krmit třeba každou 1,5 hodinu (i 10 až 12x za den).

• Jestli jste až dosud kojila jen z jednoho prsu, měla byste teď vystřídat během kojení oba prsy aspoň 4x. Tím se podpoří tvorba mléka. Každému prsu se tak dostane častý impulz k laktaci. Pokud je dítě plné a z druhého prsu nechce, mléko odstříkejte.

• Nezkracujte délku kojení, snažte se dítě udržet u prsu co nejdéle. Ale ne zase moc dlouho, maximálně 30 minut.

Prsa po porodu: Budou stejná jako dřív?

Prsa po porodu: Budou stejná jako dřív?

Jsou ženskou pýchou a spousta žen si na nich zakládá. I proto některé trápí, jak budou vypadat po narození dítěte a hlavně po kojení. Změní se prsa…celý článek

• Dítě se nesnažte odlákat od krmení, tím byste ho ještě víc naštvala a plakalo by mnohem víc.

• Pokud dítě pije méně než deset minut z každého prsu, tvorbu mléka můžete povzbudit odstříkáním.

• Laktační krizi můžete zvýšit i přírodními prostředky. Pomáhají čaje na podporu tvorby mléka (anýz, kopřiva, kopr, fenykl, koriandr, meduňka lékařská). Denně vypijte až tři hrnky čaje. Jakmile se tvorba mléka normalizuje, čaj už dál nepijte.

• Osobně doporučuji aromaterapii: nakapejte 2 kapky kmínového oleje na kostku cukru a cucejte ji. Zvýšíte tak laktaci.

• Jste-li zastánce homeopatie, můžete vyzkoušet například následující homeopatické léky: BRYONIA, CALCIUM CARBONICUM, PULSTATILLA, SEPIA NEBO AGNUS CASTUS. Bude lepší, když ale tuhle alternativu zkonzultujete s lékařem-homeopatem.

Pravda o kojení: Tabu, dřina nebo skvělý zážitek?

Pravda o kojení: Tabu, dřina nebo skvělý zážitek?

Když jsem před pár dny narazila na fotografie, které zveřejnila Melina Nastazia, úplně mě to dojalo. Její snímky zachycující kojící ženy s dětmi jsou…celý článek

Sdílej na facebooku
Autor: aši, red

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku