Poprvé ano, podruhé už ne: 10 rozdílů mezi prvním a druhým dítětem

  • Poprvé ano, podruhé už ne: 10 rozdílů mezi prvním a druhým dítětem
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    20. září  2016 
     14:00

    Zatímco první dítě má miliony fotek a možná mu rodiče vedou i deníček, druhé často přijde zkrátka. Jednak už to není poprvé, jednak času je méně. Co všechno se liší? Vzaly jsme to trochu s nadsázkou, ale možná se v tom také najdete. 

  • Těhotenský test

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Když jste se snažila poprvé otěhotnět, měla jste těhotenský test v pohotovosti už pár dní před tím, než jste vůbec měla dostat menstruaci. Co kdyby se tam něco ukázalo?! Podruhé? Aha, už jsem to týden nedostala, možná bych si měla koupit test. 

  • Nejtěhotnější ze všech!

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Jakmile poprvé přijdete do jiného stavu, dost možná si budete připadat jako vůbec první těhotná žena na planetě. Otci dítěte to sdělíte nějakým hodně vtipným způsobem, kvůli oznámení rodičům uspořádáte menší slavnost. Podruhé? Manželovi cestou v autě řeknete, že jste těhotná, rodičům to zavoláte až začátkem čtvrtého měsíce. 

  • Hlavně všechno nastudovat

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    První těhotenství zčásti proležíte v chytrých knihách, případně prosedíte u internetu, protože prostě musíte úplně všechno dopodrobna nastudovat. Zkratky a čmáranice, které vám doktor napsal do těhotenské průkazky, budete řešit s ostatními skrz webové diskuse. Podruhé? Kdo by něco studoval, stejně to je nakonec vždycky jinak, ne? 

  • Miminko je tu!

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    První dítě je konečně na světě! Hurá, je potřeba udělat velikou oslavu, pokud ne hned první týden po návratu z porodnice, tak alespoň během šestinedělí. Je to přece radost, setkávat se se spoustou přátel a příbuzných, navíc přinášejí spoustu dárků a občas někdo přinese i nějaké to jídlo, takže odpadá nutnost vařit. A podruhé? Hlavně ať k nám alespoň dva měsíce moc lidí neleze! 

  • Fotím všechno!

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Fotit nebo natáčet děti s dnešními chytrými mobily je snadné jako máloco, ale stejně – ruku na srdce, první kroky druhého dítěte možná na rozdíl od toho prvního zdokumentované nemáte, což? A u prvního potomka jste možná i něco nechali vyvolat na papír, ale druhý se musí spokojit s tím, když fotky aspoň zazálohujete v počítači. 

  • Rýma už mě nerozhází

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Když prvorozený dostal poprvé rýmu, vzali jste ho raději na pohotovost. Bylo to možná poněkud přehnané, ale jeden nikdy neví. Druhé dítě pobíhá po světě s věčnou nudlí u nosu a vy mu ji utíráte jen tehdy, když se chystáte mezi lidi. 

  • Time management? Už to jde

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    S prvním dítětem nestihnete nic. Vlastně se vám klidně stane, že budete ještě ve dvě odpoledne v pyžamu a česat už se ten den nebudete vůbec. S druhým už si to nebudete moci dovolit, protože najednou bude to první potřeba odvést do školky a podobně. A ono to půjde!

  • Plakat nesmí ani vteřinu!

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Prvnímu potomkovi stačilo zaplakat nebo – lépe řečeno – nabírat na pláč a už jste k němu vystřelili? Ve dne stejně jako v noci. Ke dvěma dětem najednou ale nevystřelíte, a tak musí jedno nebo druhé dítě chvíli počkat. Kupodivu – nijak je to nepoznamená. 

  • Sterilizujeme, tedy jsme

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Miminku spadl na zem dudlík? Podle reakce rodiče poznáte, kolikátý potomek to zhruba je. Zatímco prvorodič shání sterilizátor nebo alespoň možnost, jak dudlík vyvařit nebo – v nejhorším případě – opláchnout horkou vodou. Rodič druhého dítěte už se spokojí s vodou studenou, pokud vůbec. 

  • Rozvíjej se, poupátko

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Prvního potomka prostě rozvíjíte. Ukazujete mu knížky, sotva je dítě schopno trochu registrovat jejich existenci, chodíte s ním na plavání, kupujete montessori hračky. Učíte ho čísla a písmena, předvádíte mu zvířátka a dbáte na to, aby bylo dostatečný čas venku na čerstvém vzduchu. Druhé dítě musí všechno pochytit za pochodu a ven se s ním dostanete podle toho, jak to zrovna vyjde. 

    Dětské svačinky úplně pohořely! 16 z 20 výrobků byste dětem dávat neměli

    Dětské svačinky úplně pohořely! 16 z 20 výrobků byste dětem dávat neměli

    Klasickou sušenku byste dětem nekoupili, ale malou tyčinku, často s mlékem, určenou speciálně pro děti ano? Protože určitě musí být mnohem vhodnější?…celý článek

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku