Lékařka: Některé ženy kojit nemůžou, jejich prsa to zkrátka nedokážou

  • Lékařka: Některé ženy kojit nemůžou, jejich prsa to zkrátka nedokážou
    ....
    Foto: Shutterstock
    Sdílej na facebooku
    5. října  2016 
     06:00

    Novopečené maminky se obvykle těší, že budou své dítě kojit. Někdy však přijde zklamání, protože zjistí, že to prostě nejde. A když jim pak laktační poradkyně řekne, že se musí víc snažit a změnit techniku kojení, protože kojit může každá, přichází pocit, že jako matky selhaly. Přitom důvodem může být to, že jejich mléčná žláza se ke kojení vůbec nehodí. 

  • Ne každá matka může kojit!

     

    Kojení
    Kojení
    Autor: Shutterstock.com

     

    Lékařka Miroslava Skovajsová, která na začátku devadesátých let založila první mamodiagnostické centrum u nás, se zabývá vyšetřováním prsu. Je to nejen její povolání, ale i koníček. Celý život se snaží vysvětlovat ženám, že se nemusí bát rakoviny, když přijdou včas, a navíc se taky nebojí nahlas říkat věci, které se ne každému líbí. Třeba laktačním poradkyním. Během své praxe totiž došla k závěru, že ne každá žena může kojit. A to právě laktační poradkyně nechtějí slyšet a i nadále hlasitě volají, že rozkojí každou ženu. S tím ale doktorka Skovajsová nesouhlasí.

     

  • Každá žena má jiná prsa i mléčné žlázy

     

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

     

    Miroslava Skovajsová provedla za svůj život tisíce mamografických i ultrazvukových vyšetření. „Obě metody ukazují, jak je prs uvnitř uspořádán. Vidíme hlavní mlékovody pod bradavkami a dále jejich pokračování a větvení do periferie, vidíme oblasti mléčných lalůčků, kde se mléko tvoří. U každé ženy si během pár vteřin mohu udělat obrázek, jak to je s výkonností její mléčné žlázy,“ říká. Platí zde úplně obyčejná, a dokonce i pro laika pochopitelná přímá úměra. Kde je dost žlázy, tam se taky tvoří dost mléka. „Kde převažují podpůrné výplně místo prsní žlázy, je mlékotvorba chabá. To, co vidíme my s pomocí ultrazvukového přístroje, nelze rozpoznat přes kůži,“ vysvětluje.

     

  • Když žena neměla mléko, přišla na řadu kojná

     

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

     

    Miroslava Skovajsová rozhodně nepropaguje, aby ženy nekojily. Jen se holt na věc dívá rozumnýma odbornýma očima. Jak říká, i zde je nutné znát limity jedince. „Některé ženy prostě nemají vnitřní uspořádání pro kojení dobře nastavené. Schopnost i neschopnost kojení se v rodinách dědí stejně, jako se dědí typ prsní žlázy. Ve středověku, kdy neexistovala sušená mléka pro kojence, se některé ženy živily jako kojné. Jejich služby nevyužívaly jen dámy z vyšší společnosti, které chtěly – jak jim to mnohdy jejich postavení doporučovalo – odložit své děti kojné a chůvě. Kojná živila i dítě matky, které se kojení nedařilo. Nikdo z toho nedělal závěry o kvalitě jejího mateřství,“ říká lékařka.

     

  • Krátkodobého kojení je schopná téměř každá žena

     

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

     

    To je sice pravda, nicméně i doktorka Skovajsová říká, že se potkala s nemálo ženami, u kterých se kojení vůbec nerozběhlo. „To mimo jiné souvisí i s narůstajícím počtem císařských řezů a také zvyšujícím se věkem u žen prvorodiček. Impulzem ke kojení jsou totiž, zjednodušeně řečeno, závěrečné kontrakce dělohy vypuzující plod. Neříkám tím, že žena po císařském řezu nemůže kojit, ale jedna důležitá podmínka nebyla splněna. Přičte-li se k tomu ještě nedostatečná struktura prsu, je problém na světě,“ tvrdí. Mnoho žen, přestože mají nedostatečný počet mléčných lalůčků, začne kojit, jejich děti jsou ale hladové a maminky zažívají stres z hladového křiku svého dítěte. Dalším negativním faktorem pro kojení je věk prvorodiček. Ženy rodí o patnáct let později a ty, které mají v pětatřiceti problém s kojením, ho ve dvaceti mít nemusely. „Prsa starších žen jsou prostě nepružná a zestárlá," říká lékařka.

     

  • I prostá věta, že jim příroda nenadělila, ženám pomůže

     

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

     

    Moje kamarádka chtěla opravdu moc kojit. Snažila se, dokonce si domů pozvala laktační poradkyni, ale nešlo to dál. Bohužel z chování poradkyně získala spíše pocit, že stojí za starou bačkoru a že se vlastně vůbec nesnaží. A kdo ví, možná kojit nemohla, protože její mléčná žláza to neumožňovala. „Zažila jsem už nemálo situací při mamografickém vyšetření, kdy moje prostá věta ´vy jste nemohla dobře kojit´ osvobodila ženu z pocitu méněcennosti, který si od narození dítěte nesla. Mnohokrát se mi v ordinaci stalo, že mi žena řekla, že by si chtěla pořídit druhé dítě, ale že se bojí kojení. Že to byl doslova horor, když z jejích prsů nevytékalo dost mléka pro plačící miminko. Nebo že se cítí podřadná, protože se vůbec nerozkojila. Mám vždycky hřejivý pocit, když je mohu ubezpečit, že problém není v nich, ale že jim pouze příroda nenadělila správně vybavený nástroj na kojení,“ vysvětluje lékařka.

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku