Kdy už bude lézt nebo chodit? Co má umět dítě od narození do tří let

  • Kdy už bude lézt nebo chodit? Co má umět dítě od narození do tří let
    Už leze?
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    24. října  2016 
     12:00

    Můžete se tisíckrát tvářit, že vás to nezajímá, ale stejně  řešíte, co všechno už vaše malé dítě umí. Už zvládá pasení koníčků, leze, sedí a chodí dříve než vrstevníci? Raději děti neporovnávejte, ale schválně se podívejte, jaké jsou vývojové milníky, kterými by potomek určitě měl projít. 

  • První týden aneb jsem tady!

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Z mámina břicha se po menších či větších peripetiích vyklubal nový člen rodinné posádky. Je sice nejmenší, zato bude vyžadovat nejvíc času, prostoru, energie i peněz. Pro drobečka je to obrovská změna. Najednou opustí pohodlnou dělohu a ocitne se ve světě, ve kterém je tolik rušno, občas zima, a hlavně má hlad či nepříjemné pocity.

  • Čeho si musíte všímat?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    A ty cizí obličeje, které se na něj pořád chodí dívat… Samozřejmě že dá fušku si vzájemně porozumět, zvlášť když jeden z vás neumí mluvit, ani se usmívat či mračit. Asi žádný rodič není telepat, takže si nedělejte vrásky z toho, že hned nerozeznáte všechny signály vašeho novorozeňátka, jestli mu něco schází nebo si právě upustí do gatí. Dokonce to potvrzuje i výzkum Edwarda Tronicka, který zjistil, že i ti nejpozornější rodiče dokážou zachytit pouhých třicet procent signálů svých dětí.

  • Pozor, je tu druhý měsíc a první úsměv

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    V prvních týdnech toho od nového miminka příliš nevyžadujte, jen jíst, spát a kakat. A to ho natolik vyčerpá, že moc bdělých momentů přes den nezvládne. Ale zhruba na konci šestinedělí se dostaví velký zlomový okamžik: zvládne první sociální dovednost, tedy úsměv.

    A nebude to jen ve spánku, kdy se mu bude zdát něco hezkého nebo se mu podaří si dobře si ulevit. Úsměv bude patřit vám. Je to také signál emocionálního růstu a toho, že začíná vidět něco víc než na vzdálenost patnácti centimetrů a rozeznává cizí obličeje od těch známých. A ještě jedna věc: Buďte z něj naprosto právem naměkko.

  • Kdy rozezná den a noc?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    • Dítě začíná rozeznávat rozdíl mezi dnem a nocí.
    • Objevuje svoje ručičky a několik dní si vystačí jen s nimi. „Komu asi patří?“ vrtá mu hlavou.
    • Vidí sice zhruba jen na patnáct centimetrů, ale maminčinu vůni, tvar její postavy nebo hlas rozpozná přes celou místnost.
  • Proč potřebuje klid a lásku?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Od tohoto období vaše dítě potřebuje vědět, že je v bezpečí a je milováno. Děti jsou jako nepopsaná tabule, takže většinu emocionálních vzorců přejímají od svých rodičů. Již téměř před sto lety přišel psycholog Harry Stack Sullivan s názorem, že děti přejímají úzkost od svých rodičů. A výzkumy to později potvrdily.

    Jakmile totiž miminko cítí stres nebo slyší rozzlobené hlasy, vyplaví se mu do krve stresové hormony a na to reaguje po svém. Má se za to, že miminka, která v prvních měsících hodně pláčou, potřebují mnohem více projevů lásky, než se jim ve skutečnosti dostává. Klidné povídání, láskyplný oční kontakt nebo mazlivá náruč, to vše způsobuje vylučování oxytocinu, příjemného hormonu. A čím více tohoto hormonu v tělíčku koluje, tím více oxytocinových receptorů se vytvoří, a tím pádem se pak miminko dokáže snadněji uklidnit a být zase v pohodě. Taková je aspoň teorie.

  • Třetí měsíc aneb začíná komunikace!

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Období kolem třetího měsíce znamená vývojovou změnu, kterou někteří pediatři považují za největší skok v životě dítěte. Dojde totiž k tomu, že vaše ratolest začne mnohem více komunikovat na mnoha frontách. Vrnění a pokňourávání miminka se najednou změní v náhlý vřískot a kvílení, může dojít i na hurónský smích nebo hihňání.

    Jeho hlasové projevy totiž překvapují nejen vás, ale hlavně vašeho potomka, který tak bude zkoumat vlastní hlas a hrát si s ním. Kromě toho se mu zlepšuje zrak. Začíná sledovat dění ve vodorovné úrovni v úhlu 180 stupňů a později dojde i na vertikální rovinu, takže se mu najednou začne náramně líbit v pokoji plném věcí. A nejšťastnější bude, když mu dovolíte sledovat cokoli pohyblivého. Ne náhodou se právě v tomto období „šiknou“ pohyblivé kolotoče nad postýlku.

    Taky se z naprostého „ležáka“ najednou stane „pohyblivec“: když dítě položíte na záda, už nebude připomínat bezbrannou želvu. Poprvé se totiž obrátí na bříško a pak už to nikdy nepřestane dělat nebo se o to bude znovu a znovu snažit. Dokáže také s přehledem pást koníčky a cokoli mu přijde zajímavé, ihned strčí do pusy. Je tedy čas na první rozumné hračky. A ty, které budou chrastit či vydávat zvuk, budou největším hitem této sezony!

    Chcete vědět, jaké další milníky vaše miminko čekají? Čtěte ZDE

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku