Vyzkoušeli jsme: Bio jednorázové plenky. Jsou lepší než běžné?

Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
20. prosince  2016 
 12:00

Jedno je třeba přiznat: bio jednorázové plenky jsou až na výjimky o dost dražší než běžné plenky. Také se většinou nedají koupit v běžných drogeriích, ale musíte je objednávat přes internet. Nicméně dodání je rychlé, a pokud koupíte více balení nebo k nim přihodíte i další potřeby pro děti, dosáhnete na poštovné zdarma. Pak už může následovat výčet výhod: kromě toho, že jsou ekologické, neobsahují zbytečnou chemii a přitom skvěle fungují. 

U pětiletého syna jsem používala k naprosté spokojenosti látkové plenky, a to až do doby, než se naučil chodit na záchod. Používání moderních látkových plen nás doma celkem bavilo – samozřejmě s nimi bylo více práce než s jednorázovkami, ale díky pračce a sušičce to nebyl žádný horor. Navíc jsem celou dobu pracovala z domova.

S dcerou jsme to plánovali stejně, ale vcelku záhy se ukázalo, že to nepůjde. Jednak jí látkovky nevyhovovaly, vadilo jí sebemenší mokro a nepohodlí, jednak jsem v jejím půlroce začala několik dní v týdnů pracovat mimo domov, a tak jsme doma látkovky vzdali. 

Dcera unikla díky štěstí: Nenoste děti, když vaříte, varuje popálená matka

Dcera unikla díky štěstí: Nenoste děti, když vaříte, varuje popálená matka

Šátky, manduky a další nosítka na děti jsou skvělé vynálezy, které vyhovují miminkům i rodičům. Malé děti uklidňuje blízkost matky nebo otce, rodičům…celý článek

Ovšem s tím, že jednorázové plenky ano, ale takové, které jsou alespoň trochu ekologické. To znamená, že se při jejich výrobě nepoužívá přemíra chemie, nejsou zbytečně bělené, případně se dají celé nebo jejich část kompostovat, protože se brzy rozloží. Chtěli jsme také, aby nebyly zbytečně parfemované a aby nedráždily pokožku naší dcery, která je ekzematička.

GALERIE testovaných plenek

Takže zhruba rok používáme ekologické jednorázové pleny, které většinou objednáváme přes internet, případně kupujeme v drogerii. Dobrá zpráva je, že jsme zatím nenarazili na žádný propadák, dobře posloužily úplně všechny ekologické pleny, ale některé jsme si přece jen oblíbili více. 

Jedničkou se u nás doma staly plenky značky Seventh Generation – nejsou sice zrovna nejlevnější, jedna stojí dle prodejny, akce a velikosti balení 8,50 až 10 korun, ale jsou zkrátka perfektní. Naprosto bez jakékoli vůně, zjevně nebělené, doma jim říkáme "celozrnné". Navíc jsou tenoučké, takže patnáctiměsíční dcera v nich nevypadá jako sněhulák a pohodlně se pohybuje všemi směry, kterými se neustále vydává. 

Tohle video vám ukáže, proč člověk s malým dítětem prostě nic nestihne

Tohle video vám ukáže, proč člověk s malým dítětem prostě nic nestihne

Možná jsou děti klidné, které večer sedí tam, kam je ráno posadíte, a pak jsou děti, které neustále zkoumají svět. Zdá se, že většina batolat patří…celý článek

Velkým a příjemným překvapením se staly plenky Mon Peri – tahle česká značka dokázala nabídnout výrobek s parametry srovnatelnými se zahraničními zavedenými značkami, navíc za cenu, která se blíží běžným neeko plenám. Jednorázová plenka za šest korun je zkrátka fajn. Menší minus snad za objemnost plenky, ale ani ta není nijak hrozná. Fungují dobře. Škoda, že jejich vlastnosti nejsou více vypíchnuté a že nemají obal, který by na první pohled ukazoval, že jsou tak trochu "zelené". Při výběru plenek totiž rozhoduje i to, že jsem je pořídila doporučení, jinak bych je asi přehlédla. 

Naší trojkou jsou ekologické plenky značky DM Babylove-Windeln – sice také nejsou na první pohled tak ekologické jako třeba plenky Seventh Generation, ale dle uváděných parametrů jsou vcelku šetrné k přírodě a také se skvělou cenou lehce nad šest korun. 

Zkoušeli jsme, a když narazíme na nějakou slevovou akci, nadále zkoušíme i další eko plenky – jistotou je značka Moltex, super jsou třeba finské Muumi baby, kde bereme námi doma oblíbené obrázky Muminků jako bonus, ale bez slev jsou už poněkud drahé stejně jako plenky Beaming Baby, které  jsou jinak rozhodně hodně dobré.

Problémy jsme neměli ani s plenkami Naty, mírně jsme narazili snad jen u plenek Nappynat – jsou z kukuřice a jsou trochu náchylné k poškození, je potřeba jemné zacházení, když zaberete s lepítky tak, jak jste zvyklí, snadno se utrhnou. Ale jakmile to víte, dají se rovněž používat bez potíží. A dají se kompostovat. 

Lulu, Milena, Axl, River... Jaká zvláštní jména daly celebrity dětem a proč?

Lulu, Milena, Axl, River... Jaká zvláštní jména daly celebrity dětem a proč?

River, přesněji řečeno River Rocket. Nebo Řeka Raketa. Přesně takhle se jmenuje nejmladší pátý potomek kuchařské hvězdy Jamieho Olivera a jeho ženy…celý článek

Nepovedené vánoční fotky dětí: Představy versus realita. To se nepovedlo!

Nepovedené vánoční fotky dětí: Představy versus realita. To se nepovedlo!

Fotoagentury stejně jako sociální sítě a reklamy jsou plné rozkošných momentek, na kterých malé děti pózují s vánočními ozdobami a světýlky. Vždycky…celý článek

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy