Novorozenecká kolika: Jaké jsou příznaky a co na ni zabírá?

  • Novorozenecká kolika: Jaké jsou příznaky a co na ni zabírá?
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    2. února  2017 
     08:00

    Bolesti bříška, zvláště v podvečer, trápí nemalou část miminek. Nebo to tak alespoň vypadá podle toho, jak pláčou a jak obtížné je utěšit je. Přesně tak se projevuje problém, kterému se říká novorozenecká kolika. Pravda, část lidí včetně odborníků tvrdí, že vůbec nejde o bříško, ale o celkovou nezralost a přemíru podnětů, kvůli čemuž miminka brečí, ale to je nakonec jedno. Hlavní je – co s tím? 

  • Strava matky na to nemusí mít vliv

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Trávicí systém novorozenců je velmi citlivý a ne zcela vyvinutý. Proto si musí na nový způsob stravy, ať už je to kojení nebo umělá výživa, teprve zvyknout.

    A tak je u velké většiny dětí začátek života provázen břichaboly, kolikami a neutuchajícím pláčem. Pamatuji si, jak mi rval srdce pláč mého malého miminka, protože ho bolelo bříško. Kroutilo se a nožičky krčilo k tělíčku.

    10 věcí, které lidé vůbec netuší o novorozencích, a pak se diví

    10 věcí, které lidé vůbec netuší o novorozencích, a pak se diví

    Existuje spousta věcí, na které byste měla dát pozor, až přijedete s miminkem domů z porodnice. Tyhle vám ale vrásky dělat nemusí, i když to možná…celý článek

    V prvních pěti měsících jsou bolest bříška a koliky normální. Při bolestech bříška pomůžou teplo a masáže. Ačkoli jsem jako kojící matka jedla podle tabulek, stejně nás bolení bříška a probdělé noci neminuly. Bolesti bříška postihují nejčastěji nadšené jedlíky a nedočkavce, kteří hltají ostošest a spolu s mlékem dostanou do bříška velké množství vzduchu.

    Stejně tak může být problém ve stravě maminek, jejichž dietní chyby odnese miminko. Podle odborníků ale může být na vině také reflux, kdy se mléko vrací z bříška zpět do jícnu, a dokonce i stres. „Právě stresové faktory, jako jsou změna prostředí, nedostatek spánku a podobně, mohou mít na bříško miminka neblahý vliv,“ říká laktační a nutriční poradkyně Tereza Kraupnerová.

  • Jak se pozná novorozenecká kolika?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Pláč miminek se ozývá z mnoha důvodů. Jestliže má ale dítě tvrdé a napjaté bříško, ze kterého se ozývají kručivé zvuky, je jasné, kde je příčina. V prvních pěti měsících jsou břichaboly zcela normální.

    Miminko intenzivně pláče, kroutí se, prohýbá se v zádíčkách jako luk a kope nožičkama a šermuje rukama, tlačí a červená v obličeji. Jakmile se ale dítě dá do pohybu, začne lézt, nejsou koliky tak časté. Díky pohybu mohou střevní plyny přirozenou cestou odcházet.

    Přestože jsou bolesti bříška u miminek zcela normální, neměli bychom nic podcenit. Nejenže jsou pro malého človíčka stresující a bolestivé, ale navíc se i v některých případech nemusí jednat jen o obyčejné prdíky. Proto sledujte průběh a příčiny obtíží.

  • Jak kolikám předejít?

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Tím nejdůležitějším, co dětský organismus potřebuje, jsou probiotika. Přátelské bakterie, které napomáhají udržení rovnováhy ve střevech. „Tyto bakterie se poprvé do tělíčka dostávají během přirozeného porodu. Miminka narozená císařským řezem jsou bohužel o tuto první dávku bakterií ochuzena. Další dávky dostává dítě v mateřském mléce, proto je vhodné zařadit do jídelníčku potraviny a doplňky stravy bohaté právě na probiotika,“ říká laktační a nutriční poradkyně Tereza Kraupnerová.

    Pro nekojené novorozence jsou pak vhodná umělá mléka s obsahem probiotik. Od jednoho měsíce života je navíc možné dávat probiotické kapičky.

  • Role jídelníčku a krmení

    Jídelníček: U kojených dětí je podstatnou věcí zdravý jídelníček maminky. Do mateřského mléka se totiž promítne každá dietní chyba. Proto hodně pijte a jezte vyváženou stravu.

    Krmení: Je jedno, jestli kojíte nebo podáváte umělé mléko v lahvičce. To, co můžete pro klid miminkovského bříška udělat, je krmit přerušovaně. Mezi jídlem nechat odříhnout a odpočinout ve svislé poloze, aby potrava mohla procházet střevním traktem pozvolna a nehromadila se.

    Stejně tak dávejte pozor, aby se dítě příliš nepřejídalo. Raději mu dávku rozdělte a krmte ho častěji. Kojeňátka by pak měla pít mléko delší dobu z jednoho prsu, aby do sebe nedostávala jen sladké mléko, jehož kvasné produkty dělají v bříšku neplechu, ale také výživné zadní mléko.

    Co ještě je dobré vědět? Čtěte ZDE

    Lakují si nehty, malují se, pečou dorty a vyrábějí masky! Otcové, kteří žijí s dětmi sami

    Lakují si nehty, malují se, pečou dorty a vyrábějí masky! Otcové, kteří žijí s dětmi sami

    To, že někdy děti vyrůstají jen s matkou, už lidem přijde celkem běžné. Ale spousta dětí vyrůstá naopak jen s otcem, což s sebou přináší i některé…celý článek

/
Autor: Maminka.cz
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku