6 věcí, které matky po porodu nesnášejí! Bez jejich souhlasu je rozhodně nedělejte!

  • 6 věcí, které matky po porodu nesnášejí! Bez jejich souhlasu je rozhodně nedělejte!
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    26. června  2017 
     06:00

    Když se vám narodí dítě, jste sice nadšená, ale taky vyčerpaná. Čekáte tři čtvrtiny roku na to, abyste ho konečně mohla obejmout, a zároveň řešíte bolavé bradavky, přerušovaný spánek, kolísání hormonů a nervozitu z toho, jestli to všechno zvládnete. A jediné, co si v prvních týdnech po porodu opravdu z celého srdce přejete, je to, aby vás nikdo neotravoval! Tyhle věci byste novopečeným matkám neměli vůbec dělat – zvláště když vám k tomu nedají souhlas!

  • Přepadovky v šestinedělí

    Autor: iStock

    Jestli jste nedala výslovný souhlas své matce, aby vám s miminkem pomohla, pak by vás nikdo, tedy ani ona, neměl nečekaně přepadnout. Návštěvy v šestinedělí, které jste si nepozvala, jsou to nejhorší zlo pro každou novopečenou matku! A je jedno, jestli jde o vlastního příbuzného, babičku, sestru či tchyni! Nikdo se necítí být víc vzdálenější společenskému životu než matka, která právě dorazila z porodnice. Pamatuji se, jak jsem vypadala pár dnů po návratu domů – kila navíc se mě držela jako klíště, vlasy mi padaly snad po kilogramech, na obličeji mi vyrazily beďary. Proč bych se měla takhle ukazovat lidem? I vlastním? Stačí, že mě takhle vidí manžel!

     

    Podívejte se, proč se s miminkem vážně nic nedá stihnout!

     

  • Trapné komentáře a nevyžádané rady

    Autor: iStock

    Vzpomínám si na tchyni, která k nám dorazila pár dnů po porodu a hned se naklonila k synovi, aby ho začala pusinkovat. Ne že bych byla tak cimprlich, ale trošku mě to naštvalo. Viděla jsem její ruce a odér parfému, který ji obklopoval, a mně se chtělo řvát na celý svět, aby ho konečně pustila! Když pak ještě pronesla větu: „Nezdá se ti, že má nějakou křivou hlavu?“ musela jsem se držet, abych ji jednu nevlepila. No ano, emoce a hormony, ovšem když začal syn zoufale plakat, bylo jasné, že ani jemu se to nelíbí. Korunu tomu nasadila, když mi začala radit, jak bych měla kojit a přebalovat. Vážně, TOHLE fakt matky po porodu nechtějí!

     

  • Žádné nachlazení ani kýchání

    Autor: iStock

    Jestli může něco naštvat novopečenou matku, pak jsou to neomalenci, kteří přijdou na návštěvu k vám domů (bez ohlášení navíc) a mají rýmu nebo kašel. Panebože, to nemají mozek? Zdravý selský rozum přece jasně říká, že NENÍ v pohodě navštívit novorozence, když jsou nemocní. Dokonce i menší rýma může znamenat pro miminko pohromu. No jistě, rýma není nemoc, ale asi jste už zapomněli, jak náročné je odsávat rýmu miminku! Je to děs a rozhodně to nechcete zažít. A pomáhat pak matce s nemocným dítětem asi nepřijdete, že? Takže, máte-li rýmu nebo kašel, laskavě zůstaňte doma a nikam nelezte (navíc, když vás nikdo nepozval).

  • Neužitečné dárky

    Autor: iStock

    Nejhorší je návštěva, která k vám dorazí a očekává od vás, že ji ještě pohostíte! Jako byste měla čas vyvářet! Jste ráda, že stihnete obsloužit dítě, vyprat, přebalit, konejšit, maximálně do sebe hodit něco k snědku. Nejlepší dárek pro novopečenou matku je tedy užitečný dárek, ideálně upečená bábovka nebo nějaké jídlo. Stejně tak není vhodné kupovat oblečení, většinou netrefíte velikost a podobně, takže když už chcete kupovat miminku něco na sebe, pak ideálně na roční dítě – to se strefíte.

     

  • Kritika vzhledu a pořádku

    Autor: iStock

    Co maminky ještě nesnášejí? Když někdo přijde na návštěvu a začne soudit. Kritizovat neuklizený pokoj (zvláště vlastní matky jsou v téhle kritice nedostižné), nevyžehlené prádlo (jako by na tom záleželo), zmačkané tričko s fleky od mateřského mléka, neučesané vlasy a obličej, který postrádá make-up. Vzpomínám, jak mi moje tchyně vmetla do tváře: „No, namalovat by ses mohla, ne? Tolik času ti to nezabere!“ Možná je to tak, ale pravda je, že mi to bylo celkem fuk. Kojila jsem po třech hodinách i v noci, takže jsem byla permanentně nevyspalá, manželovi padala víčka do polévky a moje emoce byly hyperzvýšené. No a co, že jsem na sobě měla stejné oblečení jako den předtím! Laskavě nám odpusťte tohle faux pas a my odpustíme vám, že jste k nám vstoupili do bytu bez našeho souhlasu (možná).

     

  • Návštěvy delší než hodina

    Autor: iStock

    Přijďte brzy a nezůstávejte moc dlouho. Hlavní pravidlo mateřské etikety. Pokud přece jen navštívíte rodinu s malým miminkem, nezůstávejte déle než jednu hodinu – nevíte-li, jak o dítě pečovat. I matka potřebuje přestávku na WC, sprchu nebo spánek, a jakmile u ní budete dřepět půl dne, asi jí radost neuděláte. Maminky potřebují dělat svoje maminkovské věci – kojit, odstříkávat mléko nebo si prostě s miminkem zdřímnout. Nevím, jak vy, ale odstříkávat mléko před hordou kolegů tedy nebudu! A kojit taky ne! I když je dnes moderní kojení na veřejnosti, ne každá matka to vnímá stejně. Prostě a jednoduše, vypadněte z jejího bytu co nejdřív.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku